Εξεταστική για Τέμπη: Σήμερα η κατάθεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Κομβική στιγμή για την εξέλιξη που θα δρομολογηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών αποτελεί η σημερινή κατάθεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών που παραιτήθηκε μετά την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 καλείται με την ιδιότητα του μάρτυρα. Αυτά ενώ είναι συνεχείς οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών.

Η κατάθεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή γίνεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη κατάθεση του προκατόχου του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Επίσης ενώ έχουν καταθέσει σειρά εμπειρογνωμόνων, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο ο οποίος και παραπέμφθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ψευδορκίας.

Όπως αναμένεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να επιμείνουν στα ζητήματα του αφορούν την υλοποίηση της περίφημης σύμβασης 717 σχετικά με την τηλεδιοίκηση και τα συστήματα ασφαλείας του σιδηροδρόμου. Ιδίως μάλιστα μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ένα κείμενο  όπου γίνεται λόγος για ανησυχία σχετικά με το αν η Εξεταστική Επιτροπή όντως εξετάζει τυχόν ευθύνες των αρμόδιων υπουργών.

Επίσης αναφερόμενος στην υλοποίηση της σύμβασης του 2022 είχε πει πως «μέχρι τα τέλη του 2022, παραδόθηκαν στον ΟΣΕ ολοκληρωμένα τα συστήματα σε 19 (από τους εναπομείναντες 37) σταθμούς, ανακατασκευάστηκαν χωρίς μεγαλύτερη δαπάνη οι 10 από τους 17 σταθμούς που είχαν παραδοθεί έως τα τέλη του 2016, και παραδόθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στη Θεσσαλονίκη. Εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο κατασκευής των σιδηροδρομικών έργων της χώρας. Παραδώσαμε εντός προϋπολογισμού ολοκληρωμένη την 717 τον περασμένο Σεπτέμβριο»

Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Η εξέταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πάντως έρχεται σε μία περίοδο που σύσσωμη η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια συγκάλυψης. Μεταξύ άλλων τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάνει λόγο για μη τήρηση της σειράς εξέτασης του καταλόγου των μαρτύρων. Έτσι ώστε οι υπουργοί που θα παραβρεθούν να γνωρίζουν τι έχουν καταθέσει οι προηγούμενοι μάρτυρες και να μην «κινδυνεύουν» να διαψευσθεί κάποιος ισχυρισμός τους.

Παράλληλα καταγγέλλουν άρνηση της κυβέρνησης να κληθούν για κατάθεση ουσιώδεις μάρτυρες. Ανάμεσα τους ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο Κώστας Γενιδούνιας που έχει καταγγείλει πως η κατάσταση των σιδηροδρόμων είχε γνωστοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών με καταγγελία του σωματείου. Επίσης άλλοι μάρτυρες όπως ο πρώην υπουργός παρά των πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με την εντολή μπαζώματος στην περιοχή του δυστυχήματος. Κίνηση που φαίνεται να δυσχέρανε τις έρευνες των ειδικών που ακολούθησαν. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται – σύμφωνα με την αντιπολίτευση- και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος.

Επίσης η αντιπολίτευση έχει επισημάνει πως η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προσανατολιστεί η έρευνα στο «ανθρώπινο λάθος». Εστιάζοντας μάλιστα στα ζητήματα υγείας και καταλληλόλητας του μηχανοδηγού της μοιραίας νύχτας, ο οποίος σκοτώθηκε στο δυστύχημα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του