Ευρωβουλή/Φράχτης Έβρου: Τι σημαίνει η υπερψήφιση της τροπολογίας και η απόρριψη του ψηφίσματος

Το πολιτικό μήνυμα που σηματοδοτεί το παραπάνω γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει τελικά μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τους φράχτες

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν άνοιξε το δρόμο για την χρηματοδότηση του φράχτη του Εβρου από ευρωπαϊκά κεφάλαια παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς οι οποίοι ήρθαν μάλλον πρόωρα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού συμμάχησε με την ακροδεξιά, εξέφρασε τη θέληση να υπάρξει στο κείμενο για τον προϋπολογισμό δέσμευση για χρηματοδότηση έργων στα σύνορα των εθνών-κρατών με ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Πιο αναλυτικά, το ΕΛΚ –μαζί με τα ακροδεξιά κόμματα και ορισμένους ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους– κατέθεσε τροπολογία, για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως είναι ο φράχτης του Έβρου, η οποία υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια: υπέρ ψήφισαν 322 ευρωβουλευτές, 290 την καταψήφισαν, ενώ 20 απείχαν της ψηφοφορίας. Υπερψήφισαν ΕΛΚ, ακροδεξιά, υπερσυντηρητικοί (ECR) και ένα κομμάτι του Renew (Φιλελεύθεροι)
Ωστόσο, στη συνέχεια δεν πέρασε το σχετικό ψήφισμα-κείμενο, με βάση το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο θα πίεζε την Κομισιόν, ώστε να το συμπεριλάβει στα θέματα της ατζέντας της. Σημειώνεται ότι έτσι κι αλλιώς μια τροπολογία δεν έχει καμία δεσμευτική αξία για την Επιτροπή, ωστόσο το πόρισμα από το οποίο συνοδεύεται, το εξετάζει η Κομισιόν και μπορεί να το υιοθετήσει, δρομολογώντας τις ανάλογες εξελίξεις.
Έτσι, η τροπολογία πέρασε μεν, όμως εξαιτίας αυτής απορρίφθηκε το ψήφισμα με 210 υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές. Το κείμενο υπερψηφίστηκε μόνο από το ΕΛΚ και το μεγαλύτερο κομμάτι των Φιλελευθέρων. Όλες οι άλλες ομάδες καταψήφισαν το κείμενο.
Η απόρριψη του κειμένου σημαίνει ότι ούτε η τροπολογία ισχύει. Πρόκειται ενδεχομένως για ένα πρωτοφανές γεγονός: να υπερψηφιστεί η τροπολογία, αλλά να καταψηφιστεί το κείμενο. Επομένως, το πολιτικό μήνυμα που σηματοδοτεί το παραπάνω γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει τελικά μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τους φράχτες.
Το ΕΛΚ (συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ) ταυτίστηκε με την ακροδεξιά (ID) και τους υπερσυντηρητικούς (ECR) και σε ένα ακόμη θέμα: στην καταψήφιση της συμπερίληψης της αλληλεγγύης, της επιμερισμένης ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών και της προώθησης ασφαλών και νόμιμων οδών ως αναγκαίων πτυχών της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Η τροπολογία 31 υπερψηφίστηκε με 323 υπέρ, 263 κατά και 47 αποχές. Στηρίχθηκε από Σοσιαλιστές, Renew, Πράσινους και Αριστερά.
Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βιάστηκε να πανηγυρίσει για την τροπολογία (και να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), αναφέροντας σε ανάρτησή της ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία» του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη «για τη μη χρηματοδότηση» του φράκτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ «που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών».
Πανηγυρικές δηλώσεις και αναρτήσεις έκαναν και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η δήλωση Θεοδωρικάκου
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής “οικογένειας” στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση.

Η δήλωση Οικονόμου
Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες. Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει.
Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες.

ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνή ψηφοθηρία
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή του:
Η Νέα Δημοκρατία πίσω από τους φαιδρούς πανηγυρισμούς της κρύβει την αλήθεια και καλλιεργεί ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις, για λόγους φθηνής προεκλογικής ψηφοθηρίας.
Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με την αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά, επιχείρησαν να περάσουν μια τροπολογία που αναφέρεται γενικότερα σε χρηματοδότηση “υποδομών” για τη μετανάστευση στο πλαίσιο του Ψηφίσματος Κατευθυντήριων Γραμμών για τον Προϋπολογισμό.
Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί το Ευρωκοινοβούλιο και να καταψηφιστεί το Ψήφισμα στο σύνολό του, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με 210 υπέρ 321 κατά και 105 αποχές. Τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει θέση για την κατεύθυνση του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής του με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή και άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά και συγκροτημένα, όχι μόνο περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, τη συνοχή, την κοινή αγροτική πολιτική κ.α., αλλά ούτε κονδύλια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Η ΝΔ, λοιπόν, για να δημιουργήσει την εικόνα ότι “εξουδετέρωσε” την ψευδώς αποκαλούμενη «τροπολογία Παπαδημούλη», που αποτελούσε στην πραγματικότητα τροπολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον κ. Μητσοτάκη, να περάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για κοινοτική συγχρηματοδότηση των φραχτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τον κ. Σχοινά με εντολή του κ. Μητσοτάκη να πετύχει ακριβώς το ίδιο και στην Κομισιόν…..
libre.gr & news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του