Έβρος: Βαρύ το κλίμα σε αγορά και εστίαση λόγω των νέων μέτρων

Μουδιασμένοι επαγγελματίες και πελάτες, πεσμένη κίνηση και βαρύτερα τα νέα πρόστιμα
Ελπίδες για μείωση των κρουσμάτων, ώστε ο Δεκέμβριος να είναι καλύτερος

της Κικής Ηπειρώτου

Προβληματισμός και αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των εμπόρων και των επαγγελματιών της εστίασης στον Έβρο μετά τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού, τα οποία τους υποχρεώνουν να προβαίνουν σε ελέγχους των πελάτων τους, πριν την είσοδο στο κατάστημα.

Για τις μικρές επιχειρήσεις, η οποία αποτελούν την πλειονότητα στην αγορά του Έβρου, και οι οποίες απασχολούν ένα, το πολύ δύο άτομα, ο έλεγχος, σε ώρες αιχμής, κάθε πελάτη, είναι από δύσκολος έως αδύνατος. Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης, «ο επαγγελματίας, όταν είναι μόνος του στο μαγαζί του, δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε 5 σημεία. Αν, για παράδειγμα, χρειαστεί να πάει για λίγο στην αποθήκη, κι εκείνη την στιγμή μπει μέσα στο κατάστημα πελάτης και γίνει έλεγχος από την αστυνομία, τι θα συμβεί;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων μέτρων, δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από τους πελάτες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι, από την στιγμή που είναι γνωστό ότι μπορεί να μπει κανείς σε κάποιο κατάστημα μόνο αν έχει εμβολιαστεί/νοσήσει ή υποβληθεί σε rapid test, θα έπρεπε να μπαίνει ελεύθερα, κι αν γίνει έλεγχος και διαπιστωθεί παράβαση, οι συνέπειες να αφορούν αυτόν που εν γνώσει του παρανομεί, όχι την επιχείρηση.

Επιπλέον, πολύ σοβαρό ζήτημα που προκαλεί αγανάκτηση στους επαγγελματίες είναι η παντελής έλλειψη ελέγχων στα σούπερ μάρκετ, καθώς, πολλά από αυτά, διαθέτουν μία γκάμα προϊόντων παρόμοια με αυτή πολλών μικρών εμπορικών καταστημάτων. «Γιατί να μπει ο ανεμβολίαστος στη διαδικασία του rapid test για να έρθει στα δικά μας καταστήματα, όταν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ και να πάρει αυτά που θέλει χωρίς τεστ και ελέγχους;» διερωτάται ο ίδιος.

Ο  κ. Κασαπίδης υπογραμμίζει πως από τη μία οι καταναλωτές είναι μπερδεμένοι, από την άλλη οι επαγγελματίες προβληματισμένοι και αναστατωμένοι, κάτι που αποτυπώνεται στην πεσμένη κίνηση των τελευταίων ημερών. Μοναδική ελπίδα, πως τα μέτρα αυτά δεν θα ισχύσουν πέραν του 14ημερου για το οποίο έχουν εξαγγελθεί και πως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο, η αγορά θα επανέλθει σε ομαλότερους ρυθμούς.

Τα πρώτα πρόστιμα

Από την άλλη πλευρά, στην εστίαση, οι έλεγχοι ήταν εντατικοί και αυτό το Σαββατοκύριακο, δίχως να λείψουν τα πρόστιμα σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και πελάτες, με παράλληλη επιβολή αναστολής λειτουργίας για δύο εβδομάδες, αντί για μία που ίσχυε ως την Παρασκευή. Η κίνηση σε καφέ και εστιατόρια ήταν ικανοποιητική, αν και ελαφρώς πεσμένη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες. Πάντως, πολλοί κατέφυγαν στη λύση του rapid test προτού την έξοδό τους, με αποτέλεσμα, κάποιες ώρες της ημέρας, να παρατηρούνται ουρές έξω από τα φαρμακεία που εφημέρευαν  το Σαββατοκύριακο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο