Έβρος: Τήρηση μέτρων στα σχολεία, αλλά αναπόφευκτος ο συνωστισμός

Κάποια σχολεία, λόγω στενότητας χώρου, δεν μπορούν να διαθέσουν ειδική αίθουσα, που ορίζει ο ΕΟΔΥ, για την προσωρινή «απομόνωση» ύποπτου κρούσματος
Μεγαλώνει η αγωνία για τα σχολεία στο ΚΕΓΕ, ενημέρωση ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε αντίθεση με πολλές περιοχές της χώρας, στον νομό Έβρου δεν υπήρχε χθες καμία κατάληψη σχολικής μονάδας σε εξέλιξη, πέρα από μία «συμβολική» κατάληψη στο ΕΠΑΛ της Ορεστιάδας, η οποία έληξε μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού βρίσκονται κανονικά στις (υπεράριθμες, ως επί το πλείστον) τάξεις τους, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία , τόσο στους ίδιους όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού, τηρούν πιστά όλα τα μέτρα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή, αφού δεν μπορούν να αποτρέψουν τον συνωστισμό.

«Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ υπεύθυνα, φορούν τις μάσκες τους, βγαίνουν διάλειμμα σε γκρουπάκια, σε διαφορετικούς χώρους, όταν επιστρέφουν στις τάξεις, όπου υπάρχουν πολλοί μαθητές σε μικρούς χώρους, ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου Γιάννης Ταταρίδης, διαπιστώνοντας πως «τα μέτρα φυσικά τηρούνται, όμως είναι ανεπαρκή. Το κτιριακό πρόβλημα είναι τεράστιο κι έτσι, κάποιες οδηγίες, είναι ανεδαφικές. Ανησυχούμε πολύ, για παράδειγμα, για τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και θα πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα. Επίσης, υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει ε περίπτωση που υπάρξει κάποιος μαθητής με ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να τον απομονώσουμε, προσωρινά, σε ειδική αίθουσα που θα έχει οριστεί εντός του σχολείου για τον σκοπό αυτό. Είναι όμως γεγονός ότι αρκετά σχολεία, με έλλειψη χώρων, δεν μπορούν να διαθέσουν καμία αίθουσα για ύποπτο κρούσμα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση».

 

Παραμένουν πολλά κενά εκπαιδευτικών

Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι τα κενά εκπαιδευτικών σε όλο τον Έβρο. Στην περιοχή ευθύνης της Β’ ΕΛΜΕ, όπως δήλωσε στο Ράδιο Μεθόριος 95,8 και την εκπομπή «Ζωντανή Μεθόριος» η πρόεδρος Κική Γιαννάτου, «πολλά μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα δεν έχουν αρχίσει ακόμα να διδάσκονται. Στο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας δεν διδάσκονται 270 ώρες την εβδομάδα και δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν θα καλυφθούν όλες αυτές οι ώρες».

Όσο για τα μέτρα προστασίας, σημείωσε πως «οι μαθητές στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες..  Η λύση είναι προσλήψεις εκπαιδευτικών και διπλές βάρδιες στα σχολεία… Κυρίαρχη είναι η ασφάλεια όλων μας και αντί για απάντηση από το Υπουργείο έχουμε μόνο απειλές».

 

Αγωνία και για τα σχολεία στο ΚΕΓΕ

Εντωμεταξύ, τον Απρίλιο του 2021 εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το νέο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή του ΚΕΓΕ, στο οποίο, από τον Σεπτέμβριο του 2021 θα στεγαστεί το 6ο γυμνάσιο και το 2ο γενικό λύκειο. Παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες υπήρχαν αναφορές ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα στα τέλη του 2020, με αρχές του 2021, τελικώς, το χρονοδιάγραμμα, αυτή την στιγμή, αναφέρει ως χρόνο αποπεράτωσης τον Απρίλιο, γεγονός που δεν επιτρέπει στη φετινή σχολική χρονιά τη μεταφορά των μαθητών του 6ου γυμνασίου, που αυτή την στιγμή βρίσκονται ‘σκορπισμένοι’ στα υπόλοιπα γυμνάσια, στο νέο τους σχολείο.

Όπως σημειώνει ο κ. Ταταρίδης, θα ήταν σωτήριο να λειτουργούσαν έστω και με το νέο έτος τα συγκεκριμένα σχολεία, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση άλλων σχολείων, σε μία τόσο κρίσιμη και δύσκολη χρονιά.

«Έχουμε ζητήσει ενημέρωση από τον Δήμαρχο για το θέμα των σχολείων στο ΚΕΓΕ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν θα ολοκληρωθούν τα κτίρια πριν τον Απρίλιο. Πιέζουμε τη δημοτική αρχή, όσο μπορούμε, προκειμένου να πιέσει κι εκείνη, μήπως και καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Δυστυχώς, είχαμε στο παρελθόν διαφορετική ενημέρωση από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προσδοκίες που τελικώς δεν επαληθεύονται».

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο