Έβρος: Σταδιακή βελτίωση της κατάστασης με τις ελλείψεις φαρμάκων «βλέπουν» οι φαρμακοποιοί

Ψυχραιμία και όχι πανικό, συνιστά στους πολίτες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, μιλώντας για ορισμένους που θέλουν να δημιουργήσουν «στοκ» φαρμάκων στα σπίτια τους – Ποια φάρμακα είναι σήμερα δυσεύρετα στον νομό μας

της Κικής Ηπειρώτου

Πάνω από 160 φάρμακα είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη και στον Έβρο και να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν… «στοκ» δυσεύρετων φαρμάκων στα σπίτια τους, δίχως καν να τα χρειάζονται!
Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί φαίνεται πως διακρίνουν ένα «φως στο τούνελ» των ελλείψεων. Όπως λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Θανάσης Μαλάκης, υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα νέο κύμα εφοδιασμού των φαρμακείων με σκευάσματα που σήμερα είναι σε έλλειψη. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για πλήρη ομαλοποίηση της αγοράς, αφού αυτό εξαρτάται από έναν συνδυασμό παραγόντων και τα δεδομένα, μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα αλλάζουν.
Επιπλέον, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, ανέφερε πως η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί -άνευ απροόπτου- μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ενώ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας θα εισαχθούν στη χώρα 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα.

Οι ελλείψεις και το … στοκ

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Μαλάκη, στα φαρμακεία του Έβρου είναι δύσκολο να βρει κανείς, πέρα από φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, αντιπυρετικά και αντιβηχικά σιρόπια, αλλά και εισπνεόμενα, κυρίως για παιδιά. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στις εφημερίες των φαρμακείων, όπου πολλές φορές, λόγω της κατάστασης, δημιουργούνται ουρές από τον κόσμο, ενώ συχνά εκδηλώνεται και εκνευρισμός.
«Ο κόσμος είναι καλό να γνωρίζει ότι τα φαρμακεία εφοδιάζονται βάσει κάποιου συγκεκριμένου πλαφόν. Δεν προμηθευόμαστε τεράστιες ποσότητες, οπότε δεν μπορούμε και να δίνουμε ανεξέλεγκτα πάνω από ένα-δύο τεμάχια, ανά περίπτωση. Δυστυχώς, επειδή υπάρχει ένα κλίμα πανικού, που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να υπάρχει, κάποιοι πολίτες είτε κολλάνε στο όνομα ενός φαρμάκου και αρνούνται να πάρουν το ίδιο ακριβώς φάρμακο, που απλώς έχει άλλο όνομα, είτε, παρατηρούμε ότι ορισμένοι θέλουν να δημιουργήσουν μία ‘αποθήκη’, δηλαδή ένα ‘στοκ’ φαρμάκων στα σπίτια τους, που στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται, μόνο και μόνο για να μην τους λείψουν, όταν και αν τα χρειαστούν», αναφέρει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.
Όπως υπογραμμίζει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι φαρμακοποιοί έχουν να προτείνουν εναλλακτικά σκευάσματα, που θα έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το φάρμακο σε έλλειψη.
«Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε να δημιουργούμε ‘στοκ’ στο σπίτι μας, με φάρμακα που δεν έχουμε ανάγκη. Η τακτική αυτή δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιον συνάνθρωπό μας, που έχει ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά δεν μπορεί να το βρει. Σιγά – σιγά η αγορά θα εφοδιαστεί και θα καλυφθούν πολλές από τις ελλείψεις τις επόμενες μέρες. Περαιτέρω εκτιμήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση, αφού η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε διαμορφώνεται και αλλάζει μέρα με τη μέρα», σημειώνει ο κ. Μαλάκης.

Λουράντος: Για τις ελλείψεις φαρμάκων φταίει και η κακή τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης

Στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος λέγοντας πως η έλλειψη φαρμάκων οφείλεται, μεταξύ άλλων και στην κακή τιμολογιακή πολιτική της Κυβέρνησης
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων από την αγορά.
«Σε κάποια φάρμακα υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης σε παγκόσμια επίπεδο κι εκεί οφείλεται η έλλειψη, για κάποια άλλα όμως η έλλειψη οφείλεται στην κακή τιμολογιακή πολιτική της Κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας πως «κάποια φάρμακα που στην Ελλάδα κοστίζουν 2-3 ευρώ, στη Γερμανία κοστίζουν 12 ευρώ».
Στην συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε και στον Υπουργό Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Πλεύρης εξήγγειλε εξορθολογισμό των τιμών. Το αποτέλεσμα ήταν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να έχουν αυξηθεί έως και 200%, τα συνταγογραφούμενα και μάλιστα τα φτηνότερα από αυτά, να δουν και νέα μείωση τιμών, που εντείνει την έλλειψη».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο