Εβρος: Σφοδρές αντιδράσεις σε εμπόριο και εστίαση από τα νέα μέτρα 

Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε  λιανεμπόριο και εστίαση θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ 

Την ανάκληση των μέτρων ζητούν έμποροι και επαγγελματίες του Έβρου 

Της Κικής Ηπειρώτου  

Την αντίδραση των εκπροσώπων του κλάδου του λιανεμπορίου και της εστίασης και στον Έβρο, προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων μέτρων ειδικά για ανεμβολίαστους από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, τα νέα μέτρα θέτουν σοβαρό θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας γενικότερα. 

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα: 

-Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) με δικό τους κόστος. 

-Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιο, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ. 

-Σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει για την πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων (super market), φαρμακεία και θρησκευτικούς χώρους. 

-Τα μέτρα θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο. 

 «Ανέφικτα μέτρα, να αποσυρθούν τώρα»  

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βίβιαν Κουρμπανιάν χαρακτηρίζει τα μέτρα «ανέφικτα». Επιπλέον, επισημαίνει πως «δεν ενισχύεται η ρευστότητα της αγοράς με το να αφήνουμε πελάτες εκτός των καταστημάτων μας και να ελέγχουμε τεστ και πιστοποιητικά εμβολιασμού», ζητώντας να σταματήσει αυτή η δοκιμασία εις βάρος του λιανεμπορίου. 

Στο δικό του σχόλιο, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης αναφέρει: 

«Το συναίσθημα που διατρέχει αυτή τη στιγμή το σύνολο των εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων σήμερα, είναι θυμός. 

Θυμός, διότι μας χρησιμοποιούν, ως μοχλό πίεσης προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, καλύπτοντας έτσι τη δίκη τους ανικανότητα, με καταστροφικές συνέπειες όμως, για το σύνολο των καταστημάτων. 

Η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους ή τους ιδιοκτήτες στα καταστήματα, οι καταναλωτές, είναι ανέφικτη και δυστυχώς θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην κατανάλωση καθώς και την επισκεψιμότητα. 

Τα μέτρα που περιμένουμε είναι η στήριξη και η ενίσχυση των επαγγελματιών και όχι η καταρράκωση τους. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των μέτρων τώρα». 

Οι νέες παρεμβάσεις δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στο λιανεμπόριο, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος παράλληλα άμεσα μέτρα στήριξης για τον κλάδο. Επιπρόσθετα, για είσοδο του κλάδου σε “αχαρτογράφητα νερά” κάνει λόγο σε δήλωση του ο πρόεδρος ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. 

 Επιμελητήριο Έβρου: Λανθασμένα μηνύματα

Λανθασμένα μηνύματα εκπέμπονται από το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Έβρου.

“Τα νέα μέτρα αφαιρούν μία μεγάλη μερίδα κόσμου από το πελατολόγιο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά ο κύκλος εργασιών στην αγορά, την ώρα όμως που οι έμποροι βρίσκονται ήδη σε δυσχερή θέση καθώς εδώ και δύο χρόνια έχουν δει σημαντικές μειώσεις στους τζίρους τους, ενώ παράλληλα «τρέχουν» σημαντικές υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και αυτή της καταβολής των επιστρεπτέων επιχορηγήσεων (που ξεκινά από 1/1/2022).

Έπειτα, χρονικά βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του έτους, δηλαδή σε μια περίοδο που οι οικονομικές υποχρεώσεις του εμπορικού κόσμου είναι ιδιαιτέρως αυξημένες (το λεγόμενο «κλείσιμο της χρονιάς»).

Εν τω μεταξύ, θεωρούμε ανέφικτη την εφαρμογή των νέων μέτρων καθώς είναι τρομερά δύσκολο για τον εκάστοτε καταστηματάρχη να ελέγχει το πιστοποιητικό ή το ράπιντ τεστ των πελατών του, ενώ η εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων δημιουργεί και μία συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού αφού δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, στα οποία όμως εκτός από τρόφιμα πωλούνται και άλλα είδη λιανικού εμπορίου (μικροσυσκευές, ρούχα, παπούτσια, χαρτικά, είδη διακόσμησης κ.α.).

Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού,  ώστε να ορθωθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τους εμπόρους σε ρόλο ελεγκτή.

Οι έμποροι καθώς και οι καταστηματάρχες εστίασης έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν τους κανόνες υγιεινής στα καταστήματά τους και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχονται. Ο,τιδήποτε άλλο είναι άδικο, αλλά και επιβαρυντικό ως προς την εν γένει λειτουργία της Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον Εμβολιασμό καθαυτόν, προφανώς το Επιμελητήριο Έβρου συντάσσεται με την ανάγκη διεύρυνσης του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο Εμβολιασμός αποτελεί το ισχυρότερο όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας”.

Εστίαση: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα»​ 

Για  «νέες τάσεις» υπολειτουργίας του κλάδου και «νέες μεταλλάξεις» του όρου lockdown κάνει λόγο η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Έβρου, με αφορμή τα νέα μέτρα, τα οποία υποχρεώνουν τα καταστήματα εστίασης να ελέγχουν πέρα από πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test των ανεμβολίαστων. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, επιβλήθηκαν 9 πρόστιμα των 2000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Αλεξανδρούπολης, καθώς και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας τους, λόγω βεβαίωσης παραβάσεων σχετικών με τη μη τήρηση των μέτρων. Επομένως, η απογοήτευση και η αγανάκτηση των επαγγελματιών, όπως και η αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεών τους είναι μεγάλη.  

Όπως αναφέρει η Ένωση, «η εστίαση μέχρι τώρα έχει υποστεί και υπομείνει ότι της έχει ζητηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχει χαθεί το νόημα και η ουσία της φυσικής μας ύπαρξης. Σίγουρα αυτό που μας ζητείτε να παρέχουμε, πλέον δεν είναι υπηρεσία αλλά κάτι άλλο. Είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του ιού για την διασφάλιση του κοινού καλού. 

Δυστυχώς όμως πόσο μπορεί να παραμείνει κάποιος υγιής όταν πέρα από την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, αντιμέτωπος με τον κοινωνικό διαχωρισμό και ουσιαστικά σε μια κρίση αξιών και χρεοκοπίας; 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται πάλι όμως με τους ίδιους πρωταγωνιστές και σίγουρα δεν είναι φάρσα. Οι «νέες τάσεις» υπολειτουργίας του κλάδου, οι «νέες μεταλλάξεις» του όρου lockdown, απαιτούν  υποστηρικτικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν και αυτόν τον χειμώνα, όχι όμως με προγράμματα που ευνοούν ένα μικρό μέρος της εστίασης (λόγω της πολυπλοκότητας και των προϋποθέσεων που αποκλείουν την πλειοψηφία) αλλά με μεσοπρόθεσμα μέτρα:​ 

  • Μείωση ενοικίου
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών​
  • Επιδότηση ενεργειακών χρεώσεων
  • Εξολοκλήρου διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών

Ελπίζουμε να μην γίνουνε θεατές στο ίδιο σκηνικό και να υπάρχει στόχος στήριξης και όχι απαξίωσης». 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο