Έβρος: Ο πιο θερμός Ιανουάριος των τελευταίων 13 ετών

2 βαθμούς πιο ζεστός απ’ ό,τι συνηθίζεται ο πρώτος μήνας του 2023 στην Αλεξανδρούπολη

Εξαιρετικά θερμός ήταν ο πρώτος μήνας του 2023 για ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 14 ετών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών του μήνα, στον Έβρο, ο Ιανουάριος ήταν κατά 3,6 βαθμούς θερμότερος στην Ορεστιάδα και κατά 2 βαθμούς θερμότερος στην Αλεξανδρούπολη, βάσει του μέσου όρου θερμοκρασιών και σε σύγκριση με τη μέση μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας των προηγούμενων 13 ετών.
Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος, τουλάχιστον από το 2010, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης). Στις υπόλοιπες περιοχές κατατάσσεται ως ο 2ος θερμότερος, πίσω από το 2014 για τη Δυτική Ελλάδα, και πίσω από το 2021 για τη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη.
Στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στο Μακροχώρι Βέροιας, 29 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπως και στα Τρίκαλα και στο Δίον, 28 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις. Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8°C με 25 ημέρες να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, και στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε ο πιο θερμός Ιανουάριος από το 2010, με θετική απόκλιση +3,6°C και 24 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε κανέναν μετεωρολογικό σταθμό δεν καταγράφηκαν αρνητικές μέσες μηνιαίες αποκλίσεις θερμοκρασίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο