Έβρος: Νοικοκυριά σε απόγνωση λόγω ακρίβειας

Ληγμένοι λογαριασμοί σε σπίτια και επιχειρήσεις – Είδος πολυτελείας πολλά τρόφιμα, με τις τιμές στον Έβρο να αυξάνονται μήνα με το μήνα

της Κικής Ηπειρώτου

Με ένα πρωτοφανές μείγμα ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, είδη διατροφής, άλλα προϊόντα και υπηρεσίες έχουν έρθει αντιμέτωποι οι καταναλωτές και στον Έβρο, με το μέλλον να διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό και την ανησυχία να φουντώνει ενόψει χειμώνα.
Τρομακτική για τους καταναλωτές είναι νέα αδιανόητη αύξηση της τιμής στο ρεύμα, η οποία έφτασε στο 73% μέσα σε μόλις 48 ώρες, ενώ σε σχέση με πέρυσι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά 1.400%. Όπως μετέδωσε το OPEN, τον Ιανουάριο του 2021 η μέση τιμή της μεγαβατώρας κυμαινόταν στα 52 ευρώ ενώ χθες Δευτέρα 29 Αυγούστου η τιμή εκτοξεύτηκε στα 697 ευρώ. Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει συνεχώς να επιδοτείται η τιμή της μεγαβατώρας προκειμένου νοικοκυριά και επιχειρήσει να μπορούν να πληρώνουν το ρεύμα. Ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας τόνισε στην ΕΡΤ ότι για την ενεργειακή κρίση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις και τόνισε ότι είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο φτάσαμε μέχρι εδώ.

Μεγαλώνει η αγωνία
Μαρτυρίες πολιτών που φτάνουν στη «Γ» κάνουν λόγο για σταθερά αυξημένους λογαριασμούς τους τελευταίους μήνες, είτε πρόκειται για έναντι, είτε για εκκαθαριστικούς. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα ποσά είναι διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι, για παραπλήσιες, αν όχι χαμηλότερες καταναλώσεις. Οι επιδοτήσεις από το κράτος δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες, αφού μαζί με το ρεύμα, οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται από τα καύσιμα, τα τρόφιμα, το γενικότερο κόστος ζωής. Στα μηνιαία έξοδα, τον Οκτώβριο αναμένεται να προστεθεί και το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για τα περισσότερα νοικοκυριά, ενώ η εκρηκτική κατάσταση με τις τιμές του φυσικού αερίου, που κάποτε ο κόσμος περίμενε ως μάννα εξ ουρανού, λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες συνδέσεις, παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του δικτύου στην Αλεξανδρούπολη είναι σε εξέλιξη.
Μεγάλη είναι η ανησυχία και στις τάξεις των εμπόρων της Αλεξανδρούπολης, αφού ο χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Όπως είπε στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης «επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο μας, για τους επόμενους μήνες και όσα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, την στιγμή που ακόμη προσπαθούμε με διακανονισμούς να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας από τον προηγούμενο χειμώνα. Εμείς, όπως είναι γνωστό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό πρόβλημα, αφού από τη μία ανεβαίνουν τα έξοδα των επιχειρήσεών μας, κι από την άλλη, ο κόσμος έχει αυξημένες υποχρεώσεις το χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Δυστυχώς είναι πασιφανές ότι δεν περισσεύουν χρήματα για έξοδα πέρα από τα βασικά».

Είδη πολυτελείας πολλά είδη τροφίμων
Συνεχείς είναι οι αυξήσεις στις τιμές πολλών ειδών διατροφής στον Έβρο. Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κλιμάκια της Περιφέρειας ΑΜΘ, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων, αλλά και των ελαίων. Συγκρατημένες ως και μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές στα οπωρολαχανικά.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των κρεατικών στο νότιο Έβρο τον περασμένο Μάιο και τον Αύγουστο:
• Χοιρινός κιμάς από 6,52 ευρώ/κιλό στα 7,05
• Χοιρινή μπριζόλα από 6,46 ευρώ/κιλό στα 6,97
• Λοιυκάνικα χωριάτικα από 7,09 ευρώ/κιλό στα 7,18
• Μοσχάρι κιμάς από 9,72 ευρώ/κιλό στα 9,97
• Κοτόπουλο από 4,02 ευρώ/κιλό στα 4,06
• Κοτόπουλο στήθος από 8,63 ευρώ/κιλό στα 9,10
• Κοτόπουλο μπούτι από 8,13 ευρώ/κιλό στα 8,73
Σε ό,τι αφορά τα λάδια, το ελαιόλαδο, που ως τέλη Ιουνίου πωλούνταν στα 7,50 ευρώ το λίτρο, πλέον πωλείται στα 7,67. Σημαντική μείωση για το ηλιέλαιο, που από 21,95 ευρώ το λίτρο, προσγειώθηκε στα 17 ευρώ.

Νέες αυξήσεις από Σεπτέμβριο
Πανελλαδικά, τα επιμέρους στοιχεία, δείχνουν πως τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από τα απαραίτητα, όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 5,6% ανά μονάδα προϊόντος, ενώ αντίθετα οι τιμές τους αυξήθηκαν συνολικά κατά 6,2%. Λόγω πολέμου οι αυξήσεις έχουν κυριολεκτικά πολλαπλασιαστεί στα άλευρα και το ηλιέλαιο.
Σε αυτά έχουν προστεθεί οι παλιές τιμές των αποθεμάτων ζωοτροφών με τις αυξήσεις των νέων τιμών, ενώ η συνέχεια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι. Οι αυξημένες τιμές σε πάνω από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα έρθουν στο ράφι τον Σεπτέμβριο. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητεί τρόπους για να περιοριστούν οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά.
Οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 10% με 15%. Στο μεταξύ, η αύξηση σχεδόν κατά 15% στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, έρχεται σαν αντιστάθμισμα η υποχώρηση των χονδρικών τιμών στα οπωροκηπευτικά το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τη βιομηχανία, τα ποσοστά με τις εκτιμώμενες αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: Κονσέρβες +15%, καλλυντικά +25%, γαλακτοκομικά +12%, μαργαρίνες +20%, αλλαντικά +10%, γλυκίσματα μπισκότα +20%, παγωτά +5%, απορρυπαντικά +15%, προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%.

Γονείς σε απόγνωση με την ραγδαία αύξηση των τιμών στα σχολικά
Αυξημένα κατά 20% θα είναι φέτος τα σχολικά έξοδα για το «πρώτο κουδούνι». Παρά τις δελεαστικές πρόφερες των βιβλιοπωλείων και τον άλλων καταστημάτων οι γονείς θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα από 100 ευρώ για τον εξοπλισμό ενός παιδιού.
Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, η αύξηση στα σχολικά είδη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τιμή του χαρτιού. Οι ανατιμήσεις στο χαρτί φτάνουν φέτος το 70%-80%. Για παράδειγμα το χαρτί τύπου Α4, 500 φύλλων από τα 4,00 ευρώ που κόστιζε πλέον ξεπέρασε την τιμή των 8,00 ευρώ.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς η οποία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 12 Σεπτεμβρίου, όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σπίτι με μία λίστα αγορών, από τετράδια και μολύβια, όργανα γεωμετρίας και είδη ζωγραφικής.
Τσάντες, μολύβια, στυλό, τετράδια, χαρτικά είναι τα είδη που αυτό το διάστημα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αγορών.
Έπειτα απο την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησαν τα dikaiologitika.gr προκύπτουν τα εξής.
Τα μολύβια ξεκινούν από 0,30 έως 1,00 ευρώ, οι γόμες από 0,33 έως 5,00, τα στύλο από 0,20 έως τα 3,00 ευρώ, οι ξύστρες από 0,60 έως και 18 ευρώ. Τα μπλοκ ζωγραφικής από τα 0,49 λεπτά, φέτος ξεκινούν από 1 ευρώ και ξεπερνούν τα 20,00. (σ.σ τα πιο φθηνά τα οποία υπάρχουν στο Ίντερνετ οι τιμή αυξάνεται αφού προστίθενται τουλάχιστον 3 με 4 ευρώ για την παράδοση).
Στα τετράδια η τιμή κυμαίνεται από τα 3,00 μέχρι και τα 18,00 ευρώ. Τα φύλλα έκθεσης από 1,50 έως 10,50 ευρώ. Οι κασετίνες ξεκινούν απο τα 2,00 και αγγίζουν τα 25,00 ευρώ. Τα παγουρίνο από 0,99 έως 20,00 ευρώ.
Τα σετ γεωμετρικών οργάνων κυμαίνονται από τα 2,50 ευρώ και αγγίζουν τα 40,00 ευρώ. Οι μαρκαδόροι (12 τεμ.) πωλούνται πλέον από 4,00 έως 40,58 ευρώ και οι ξυλομπογιές (24 τεμ.) από 2,50 ενώ η τιμή ανεβαίνει ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. Ορισμένες επαγγελματικές ξεπερνούν τα 150 ευρώ.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα έξοδα ανεβαίνουν ανάλογα με τη σχολική ηλικία. Στο δημοτικό η σχολική χρονιά ξεκινά με την προμήθεια της σχολικής τσάντας και των απαραίτητων ειδών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ποικιλία κόστους, καθώς πολλά σχολικά συνοδεύονται με παιχνίδια.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο