«Τα αρτοποιεία μας δεν έκλεισαν ούτε σε καιρό πολέμου και κλείνουν τώρα – Μόνο για ρεύμα και πετρέλαιο πληρώνουμε 2.700 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα» λέει ο πρόεδρος των Αρτοποιών
Πού στηρίζονται οι ελπίδες των αρτοποιών για να μην ανέβει περαιτέρω η τιμή του ψωμιού
της Κικής Ηπειρώτου
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου η χθεσινή, 16η Οκτωβρίου, ενός προϊόντος με σπουδαία διατροφική αξία, που αν και αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης τείνει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας, όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τους ανθρώπους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος βιώνει μία πρωτοφανή κρίση.
Από τις αρχές του 2022, στον Έβρο, έχουν βάλει λουκέτο 4 αρτοποιεία, αποκλειστικά και μόνο λόγο δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους. «Τα αρτοποιεία μας δεν έκλεισαν ούτε σε καιρό πολέμου και κλείνουν τώρα», λέει χαρακτηριστικά στη ΓΝΩΜΗ ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Κώστας Κεβρεκίδης, ο οποίος περιγράφει με συγκεκριμένα παραδείγματα και αριθμούς το αδιέξοδο που βιώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου: «Μόνο για ρεύμα και πετρέλαιο, ένα μέσο αρτοποιείο, πληρώνει κάθε μήνα 2.700 ευρώ περισσότερα, απ’ όσα πλήρωνε πριν 1,5 χρόνο. Σε αυτό το ποσό, δεν περιλαμβάνεται το κόστος για τα άλευρα που ανέβηκε 100%, για τη μαγιά στο 40%, για τη ζάχαρη, που πήγε από τα 80 λεπτά στο 1,40. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, το ηλεκτρικό ρεύμα μας έχει τσακίσει. Στις πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως είναι οι δικές μας, δεν μπορεί να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. Πρέπει να βγάζουμε ψωμί κάθε μέρα. Ένα μέσο αρτοποιείο καταναλώνει από 8.000 ως 16.000 KW το μήνα. Στο δικό μου κατάστημα, που καταναλώνει περίπου 10.000 KW, για ρεύμα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα, δίναμε 1.400 ευρώ το μήνα. Πλέον, χρειαζόμαστε 3.500 ευρώ», αναφέρει ο κ. Κεβρεκίδης.
Πώς θα μπει φρένο σε νέες ανατιμήσεις
Μοναδική ελπίδα, τόσο για καταναλωτές, όσο και για επαγγελματίες, ώστε να μην υπάρξει νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού, είναι να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργού Ενέργειας προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών, ώστε, ειδικά για τα αρτοποιεία, να αυξηθεί η επιδότηση κατά 17 λεπτά/kw. «Με αυτό τον τρόπο, οι λογαριασμοί θα παραμείνουν στις 3.500 ευρώ, ειδάλλως θα μιλούσαμε για 5.500 το μήνα», παρατηρεί ο κ. Κεβρεκίδης.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών και η πολυσυζητημένη μείωση του ΦΠΑ στον άρτο, από 13% στο 6%, που επίσης θα δώσει ανάσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο με ετήσιο κόστος 350 εκ ευρώ, για το οποίο έχει επίσης δεσμευτεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητά να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, το κόστος του οποίου, τον τελευταίο καιρό, έχει ξεφύγει ακόμη και πάνω από τη βενζίνη.
«Σε αδιέξοδο καταναλωτές και επιχειρήσεις»
Σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει από τις αρχές του έτους 204 αρτοποιεία, ενώ στον Έβρο 4 έχουν βάλει λουκέτο λόγω ενεργειακού κόστους. Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι και αυτά που βρίσκονται υπό πώληση.
«Ο μοναδικός λόγος που κλείνουν τα αρτοποιεία είναι η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους. Τα αρτοποιεία δεν έκλεισαν ούτε στα χρόνια του πολέμου και κλείνουν τώρα. Θα μπορούσαμε, ίσως, να καλύψουμε μεγαλύτερος μέρος των εξόδων μας, ανεβάζοντας τις τιμές, δεν μπορούμε, όμως να το κάνουμε αυτό. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε την τιμή του ψωμιού, την στιγμή που έχουμε τόσο προσωπική σχέση με τους πελάτες μας, οι οποίοι περνάνε επίσης δύσκολα. Σε αρκετές περιπτώσεις δίνουμε ψωμί βερεσέ, δεν γίνεται αλλιώς. Φοβάμαι πως θα κλείσουν πολλά καταστήματα, όχι μόνο στον κλάδο μας, αλλά γενικώς. Οι επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με συσσωρευμένα χρέη, από 10 χρόνια μνημόνια, 2 χρόνια πανδημίας και τώρα με την ενέργεια που ήρθε να μας αποτελειώσει», υπογραμμίζει ο κ. Κεβρεκίδης.