Έβρος: Για βενζίνη στην Τουρκία, για οδοντίατρο στη Βουλγαρία

Έρημη η αγορά του νομού τα Σαββατοκύριακα, καθώς οι εξορμήσεις των πολιτών στις γειτονικές χώρες ολοένα και αυξάνονται

Έρημη είναι η αγορά του Έβρου ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, καθώς ο κόσμος συνεχίζει με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό τις εκδρομές προς την Τουρκία και τη Βουλγαρία, τόσο για αναψυχή, όσο και για προμήθεια καυσίμων και άλλων προϊόντων, όπως ρούχων και υποδημάτων, αλλά και ειδών διατροφής.
Η ακρίβεια, που έχει ρημάξει τα εισοδήματα δεν αφήνει άλλη επιλογή για πολλούς κατοίκους της περιοχής, το εισόδημα των οποίων δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα, όταν αυτά έχουν τιμές Ελλάδος! Όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες, τα οχήματα που περνούν καθημερινά τα σύνορα στις Καστανιές προσεγγίζουν τα 1.000, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των οδηγών που περνούν από τους Κήπους.
Πρώτο «θύμα» αυτής της κατάστασης είναι ο βόρειος Έβρος και ιδιαίτερα τα πρατήρια καυσίμων. Μέσα σε μία δεκαετία έχουν κλείσει παραπάνω από τα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου λειτουργούσαν συνολικά 120. Όπως λέει η πρόεδρος του συλλόγου βενζινοπωλών βορείου Έβρου Βάσω Καλαϊτζή στο thesstoday.gr το 2021 απέμειναν μόνο 42, ενώ τώρα λόγω της ακρίβειας αλλά και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, παραμένουν ανοιχτά περίπου 30.
«Νιώθουμε μία εγκατάλειψη, η κατάσταση είναι δραματική και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε. Εκτός από τα καύσιμα, ο κόσμος αγοράζει αγαθά και για το νοικοκυριό του, οπότε δεν μένει να πάρει τίποτα από την τοπική αγορά… «Σίγουρα αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν φταίνε οι πολίτες. Όταν σε γειτονικές χώρες φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και στη μισή τιμή, εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δυστυχώς όμως, από την άλλη πλευρά, εάν συνεχίσουμε έτσι, θα είμαστε άχρηστοι και δεν θα υπάρχει τοπική αγορά, αφού δεν υπάρχει και κανείς να την στηρίζει και να την βοηθήσει να ανασάνει. Η ακρίβεια μας έχει ισοπεδώσει».

Μαραζώνει η αγορά

«Η κίνηση δεν είναι καν δραματική πλέον, αλλά ανύπαρκτη» δηλώνουν και οι καταστηματάρχες της Ορεστιάδας, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. «Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ κι εμείς από την πλευρά μας, αφού δεν έχουμε κανένα κέρδος πλέον. Πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει και να δει σοβαρά τα προβλήματά μας, γιατί έως τώρα μας γυρίζει όλο και περισσότερο την πλάτη. Συνεχώς κλείνουν καταστήματα κι εμείς ψαχνόμαστε».

Ραντεβού για οδοντίατρο στη… Βουλγαρία

Παράλληλα, επισημαίνουν πως αν και τα προϊόντα σε Τουρκία και Βουλγαρία είναι πιο οικονομικά, τις περισσότερες φορές είναι κακής ποιότητας, χωρίς όμως αυτό να σταματάει τους Έλληνες από την επίσκεψή τους. Επιχειρηματίες της Ορεστιάδας αναφέρουν πως αρκετοί πολίτες, πηγαίνουν στη Βουλγαρία ακόμη και για ραντεβού με τον οδοντίατρό τους, καθώς είναι έως και τρεις φορές φθηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα. «Χάνουμε συνεχώς από παντού και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Φτιάχνουν εκεί τα δόντια τους, και για εμάς δεν μένει τίποτα. Από την άλλη πλευρά, πηγαίνουν στην Τουρκία για όλα τα υπόλοιπα «φθηνά ψώνια» και εμείς δυστυχώς το μόνο που κάνουμε είναι να στεκόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο