Υπό συζήτηση το θέμα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων – Η άποψη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Β. Κασαπίδη και οι σκέψεις του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας
της Κικής Ηπειρώτου
Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εξετάζουν έμποροι και κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα. Το πρώτο βήμα έγινε, με συγκεκριμένη πρόταση, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο κάδρο της συζήτησης εντάσσεται και η Αττική. Σήμερα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν σχετικές συζητήσεις του υπουργού Ανάπτυξης με φορείς της αγοράς, αλλά και εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr, το επικρατέστερο σενάριο φέρεται να είναι η μείωση του εθνικού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ώρα έτσι ώστε να κλείνουν στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ. που ισχύει σήμερα.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης, σημειώνει πως το θέμα της ενεργειακής κρίσης και των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαν, για άλλη μία φορά, να βάλουν «πλάτη» οι έμποροι για την αντιμετώπισή του, έχει απασχολήσει έντονα το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει θέμα, και τοπικά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ακόμη κι αν προχωρήσουμε στη μείωση του ωραρίου λειτουργίας, αυτό θα πρέπει να είναι μόνο κατά μία ώρα, δηλαδή να κλείνουμε τα απογεύματα, που είναι ανοιχτή η αγορά, αντί για τις 9 στις 8. Επιπλέον, αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει αυτό να ισχύσει καθολικά, δηλαδή να αφορά και τα σούπερ μάρκετ, και τις αλυσίδες, όχι μόνο τα εμπορικά καταστήματα, καθώς, έτσι, θα έχουμε και πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως είχαμε την περίοδο της πανδημίας. Κατά τα άλλα, εκτιμώ πως θα ήταν προτιμότερο να βρεθούν τρόποι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις σε αυτή τη συγκυρία, και όχι να μειωθεί το ωράριό τους. Αυτή θα είναι η έσχατη λύση, το θέμα είναι να βρεθούν τρόποι να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις, να ενισχυθεί ουσιαστικά το λιανεμπόριο, και όχι να χρειαστεί να κλείνουμε νωρίτερα».
Ο κ. Κασαπίδης εκφράζει ακόμη τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, που ακόμη κι αν κλείνουν κατά μία ώρα νωρίτερα, το ενεργειακό τους κόστος δεν θα μειωθεί σημαντικά, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν συσκευές, όπως ψυγεία και καταψύκτες. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και το κατά πόσο αυτοί θα επηρεάζονταν από τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημειώνει πως στην περιοχή μας υπάρχουν κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, ωστόσο, εάν το μέτρο προχωρήσει θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, με μείωση ωρών, αλλά όχι αποδοχών.
Οι σκέψεις του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Φιλιώ Μυλωνά, εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι σε αυτές και θα πρέπει το μειωμένο ωράριο να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, για να μην προκύψουν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η ίδια ανέφερε πως άμεσα θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας και θα υπάρξει πρόσκληση και για γενική συνέλευση μελών, ώστε να υπάρξει μία κοινής αποδοχής πρόταση. Σε ό,τι αφορά την γενικότερη κατάσταση στην αγορά, ειδικά εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, όπως αναμένεται να είναι ο φετινός, η κα. Μυλωνά υπογράμμισε πως οι συνθήκες είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολες, καθώς εκτός από όλα τα άλλα, ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στον βόρειο Έβρο, τα λειτουργικά κόστη των καταστημάτων απειλούν τη διατήρησή τους. «Σχεδόν όλοι είχαμε πολύ αυξημένους λογαριασμούς, κάναμε ρυθμίσεις και με δυσκολία τις προλαβαίνουμε κι αυτές…», σχολίασε συγκεκριμένα.