Έβρος: Ασυγκράτητες και διαρκείς οι αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα  

Το κόστος ζωής ανεβαίνει δραματικά: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε βενζίνη και βασικά είδη διατροφής τον τελευταίο μήνα

Tης Κικής Ηπειρώτου 

 Αντιμέτωποι με ένα διαρκές και ασυγκράτητο κύμα αυξήσεων είναι οι κάτοικοι του Έβρου, που μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα παρατηρούν τόσο τις τιμές των καυσίμων όσο και τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής να σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και ο τρόμος που προκαλούν οι λογαριασμοί ρεύματος, αφού τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές είναι δυσθεώρητα. Τα αίτια για αυτό το εφιαλτικό τοπίο αποδίδονται  κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί, όμως, να αποκλειστούν και κάποιες τάσεις αισχροκέρδειας σε διάφορους κλάδους που εκτοξεύουν τις τιμές. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ η αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό, μπροστά στο «τσουνάμι» της ακριβείας, εξανεμίζεται. 

Καύσιμα  

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι τιμές των καυσίμων στον Έβρο έχουν τραβήξει την ανηφόρα, ενώ για το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές.
Ενδεικτικά, στις 16 Μαϊου, η μέση τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης στον Έβρο ήταν στα 2,20 ευρώ, ενώ στις 13 Ιουνίου στα 2,41. Στην αμόλυβδη 100, τον περασμένο μήνα η τιμή ήταν στα 2,35 και τώρα στα 2,56. Στο πετρέλαιο κίνησης, τον προηγούμενο μήνα η τιμή του είχε διαμορφωθεί στο 1,91 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα στα 2,02. 

 Τρόφιμα  

 •  Αυξομειώσεις παρουσιάζουν οι τιμές των οπωρολαχανικών το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τις δειγματοληψίες και τα στοιχεία που αναρτά η Περιφέρεια ΑΜΘ. Στο νότιο Έβρο, στις αρχές Μαϊου, οι πατάτες και οι τομάτες πωλούνταν ακριβότερα σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου (από 1,15 ευρώ το κιλό οι πατάτες, έπεσαν στο 1,07, ενώ οι τομάτες από 2,58 στο 2,22). Μειώσεις σημειώθηκαν και στα μαρούλια και τις μελιτζάνες.
  Στα υπόλοιπα είδη:
  -Κρεμμύδια από 0,75 το Μάιο, πλέον στο 0,98 
 • -Λεμόνια από 1,30 ευρώ/κιλό τον Μάιο, σήμερα στα 2,24 
 • -Μήλα στάρκιν  από 2,00 ευρώ στα 2,30 
 • -Μπανάνες από 1,98 στο 2,02 
 • -Μπρόκολο  από 2,42 ευρώ/κιλό  στα 3,12  

Κυρίως αυξήσεις σημειώθηκαν σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα και στη μέση τιμή πώλησης των κρεάτων σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Σαμοθράκη. 

 • Χοιρινός κιμάς  από 6,52 ευρώ/κιλό τον Μάιο σήμερα στα  6,83 
 • Χοιρινή μπριζόλα από 6,46 ευρώ/κιλό στα 6,73 
 • Μοσχάρι κιμάς από 9,72 τον Μάιο στα 9,85 
 • Κοτόπουλο μειώθηκε από 4,02 ευρώ/κιλό στα 3,95 
 • Κοτόπουλο στήθος τον περασμένο μήνα στα  8,63 ευρώ και σήμερα στα  8,85 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο