Υπερδιπλασιασμός των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, χωρίς νοσηλείες σε ΜΕΘ για την ώρα
Ανοδικοί είναι όλοι οι δείκτες αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού στον Έβρο. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 66% την εβδομάδα 4 με 10 Ιουλίου, το ιιικό φορτίο στα λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε νέα άνοδο, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι νοσηλείες στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Αύξηση κρουσμάτων κατά 66%
Την Τρίτη 12 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ εγκαινίασε το νέο σύστημα ανακοίνωσης των κρουσμάτων και των δεικτών του κορωνοϊού, με εβδομαδιαία στοιχεία. Για το νομό Έβρου, προκύπτει ότι από 4 ως 10 Ιουλίου, ανά 100.000 κατοίκους, είχαμε 953,04 κρούσματα. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει αύξηση της τάξης του 66,27%. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αναλύσεις από τα λύματα, το ιικό φορτίο της Αλεξανδρούπολης την ίδια εβδομάδα, παρουσίασε αύξηση κατά 92%.
Ποιες περιοχές είχαν τα περισσότερα κρούσματα, ποιες τα λιγότερα
Όσον αφορά τα κρούσματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ανά 100.000 πληθυσμού οι έξι περιοχές με τα περισσότερα ήταν:
- Πάρος με 2.981,37
- Μύκονος με 2.950,46
- Θήρα με 2.616,11
- Μήλος με 2.094,24
- Χανιά με 2.109,4
- Κεφαλονιά με 1.991,56
Αντίστοιχα, οι έξι περιοχές με τα λιγότερα (πάντα ανά 100.000 πληθυσμού) ήταν:
- Ευρυτανία με 308,75
- Καστοριά με 389,49
- Φλώρινα με 523,2
- Κιλκίς με 529,73
- Κοζάνη με 535,3
- Ροδόπη με 573,91
Που υπήρξαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις, που οι μεγαλύτερες μειώσεις
Σε επίπεδο διακύμανσης, τα δεδομένα διαφοροποιούνται σημαντικά. Σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα (ουσιαστικά περί τα τέλη Ιουνίου 2022), οι έξι περιοχές που κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση σε κρούσματα ήταν:
- Λευκάδα (αύξηση κατά 127,42%)
- Πέλλα (κατά 116,13%)
- Λήμνος (κατά 94,70%)
- Κέα-Κύθνος (κατά 93,33%)
- Ξάνθη (κατά 91,20%)
- Θεσπρωτία (κατά 87,47%)
Αντίστοιχα, οι έξι περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση σε κρούσματα ήταν:
- Μύκονος (μείωση κατά 31,42%)
- Σύρος (κατά 27,63%)
- Κάρπαθος (κατά 25%)
- Λασίθι (κατά 13,72%)
- Κως (κατά 13,34%)
- Μήλος (μείωση κατά 6,73%)
Αύξηση και στις νοσηλείες
Υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο όλου του προηγούμενου διαστήματος ήταν στις 12/07 οι εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας. Έγιναν 12 εισαγωγές, όταν όλη την προηγούμενη περίοδο ο αριθμός τους μέσα σε ένα 24ωρο δεν ξεπερνούσε τις 5. Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ήταν μέχρι την Τρίτη 23, κανένας τους, ευτυχώς, δεν βρίσκεται στη ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, και επειδή αναμένεται οι αριθμοί νοσηλειών να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που δέχεται περιστατικά από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, πρόκειται να ζητήσει από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας να μπορούν να νοσηλεύονται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής (Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου), ασθενείς με κορωνοϊό, που δεν νοσούν βαριά και δεν χρήζουν εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το iatropedia.gr, έκτακτο σχέδιο βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη στο ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εισαγωγών Covid-19, που πλέον έχουν ξεπεράσει τις 320 καθημερινά. Την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια ασθενών που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους είναι λιγότερα από τα εισιτήρια, με αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 2.300 ασθενείς.
Ο σχεδιασμός του Υπ. Υγείας
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον απλών κλινών Covid, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν προετοιμάσει τα νοσοκομεία, με ταυτόχρονο περιορισμό των κλινικών άλλων νοσημάτων (παθολογικές, πνευμονολογικές, οφθαλμολογικές κλπ). Την παραδοχή ότι το ΕΣΥ πιέζεται ξανά έκανε την Τρίτη (11/07) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εικάζει ότι η πίεση αυτή θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες.
«Το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες. Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια», τόνισε. Ο ίδιος, ωστόσο διευκρίνισε, πως στη χώρα μας όπως και στις χώρες του εξωτερικού, η αύξηση των περιστατικών βαρύνει κυρίως τις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι τις ΜΕΘ.
Για να εξυπηρετηθούν, μάλιστα, οι αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος διαστήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανακατανομή κλινών. Το «Αμαλία Φλέμινγκ» για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες μετατρέπεται ξανά σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid ασθενών (only Covid). Ωστόσο, η πίεση δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία αναβάλλονται και άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι υγειονομικές υπηρεσίες εξελίσσουν το νέο πλάνο θωράκισης του ΕΣΥ ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και την εξ αντανακλάσεως αύξηση στις νοσηλείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01% και τώρα, 15 ημέρες αργότερα, έχει φτάσει στο 52,74%.
Έως πότε θα δούμε άνοδο σκληρών δεικτών
Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ωστόσο, μιλώντας στο iatropedia.gr τόνισε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν θα μείνουν εντελώς ανεπηρέαστες, και αναφέρει -μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα που μελετά- πως η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν θα υπερβεί τα 165 κρεβάτια. “Περιμένουμε να δούμε αύξηση στους σκληρούς δείκτες, όπως φάνηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν διαβάσετε την πρόσφατη ανακοίνωση, το ECDC παραδέχεται ότι περιμένουν να δουν αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Ήδη φαίνεται αύξηση, αλλά αναμένεται να υπάρξει και μεγαλύτερη”, λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης. Όπως διαπιστώνει ο ειδικός, οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τις 22 – 23 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα υπάρξει σταθεροποίηση και αργή αποκλιμάκωση αργότερα. “Γύρω στις 12 Αυγούστου οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν γύρω στους 165 και οι θάνατοι θα φτάσουν σε μέσους όρους, μέχρι τους 31 με 32 την ημέρα”, λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Κ.Η.