Έβρος: 160 κρούσματα με το «καλημέρα» σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Δύσκολα κύλησε η πρώτη εβδομάδα επιστροφής στα θρανία – Πολύ καλύτερη η εικόνα αυτή την εβδομάδα, με μείωση κρουσμάτων
Τις πρώτες ημέρες απουσίαζε το 20% των μαθητών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η μισή τάξη!

Της Κικής Ηπειρώτου

Με 160 κρούσματα ξεκίνησαν ξανά τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Έβρου, την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι απουσίες μαθητών, κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, άγγιξαν το 20%, δίχως να λείπουν και οι περιπτώσεις σχολείων, σε τμήματα των οποίων έλειπε η μισή τάξη!

Την εβδομάδα 10 με 14 Ιανουαρίου, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου, αναφέρθηκαν 40 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και 120 κρούσματα σε μαθητές. Την τρέχουσα εβδομάδα, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 20/1, είχαν αναφερθεί 3 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και 49 σε μαθητές.

«Υπάρχει μία σαφής μείωση αυτή την εβδομάδα» λέει στη ΓΝΩΜΗ η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός» Ζωή Κάλτσου, η οποία σημειώνει πως τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται τις ημέρες των ελέγχων μέσω self test, δηλαδή Τρίτη και Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει, οι έλεγχοι των τεστ, με τους οποίους έχουν επιφορτιστεί οι εκπαιδευτικοί, είναι μία ιδιαιτέρως πιεστική και χρονοβόρα διαδικασία, αφού απαιτεί διπλό έλεγχο, τόσο μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου, όσο και του εντύπου που έχουν μαζί τους οι μαθητές. Το ίδιο αγχωτική και χρονοβόρα είναι και η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Όσο για την οδηγία για μάθημα με ανοικτά παράθυρα, αυτό είναι κάτι που ιδιαίτερα στον Έβρο και κυρίως τις τελευταίες ημέρες με το πολύ κρύο είναι ανέφικτο. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να ανοιγοκλείνουν για λίγα λεπτά τα παράθυρα και οι μαθητές να φοράνε μπουφάν και κασκόλ για να προστατευτούν. Η διαδικασία αυτή, φυσικά, αυξάνει και το κόστος της θέρμανσης, για το οποίο, εδώ και χρόνια, τα σχολεία λαμβάνουν ψίχουλα…

Απουσίες και ελλείψεις

Την πρώτη εβδομάδα, από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της περιοχής μας έλειπε περίπου το 20% των μαθητών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, απουσίαζε ακόμη και η μισή τάξη, κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν αλλά και της γενικότερης ανασφάλειας. Την τρέχουσα εβδομάδα, οι περισσότεροι μαθητές επανήλθαν στις τάξεις τους.

Την ίδια στιγμή, για να αντιμετωπιστούν οι απουσίες των εκπαιδευτικών, χρειάστηκε να επιστρατευτούν ακόμη και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων για να διδάξουν σε κάποια τμήματα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Όπως σημείωσε η κα Κάλτσου, κάθε διεύθυνση δήλωσε τα κενά της στο Υπουργείο πριν λίγες μέρες, κι όλοι ελπίζουν σε άμεσες προσλήψεις, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο