efhmerida1

Ευρωπαϊκή διάκριση για Μαθητές του Σουφλίου

Πρώτη θέση για Γυμνάσιο και Λύκειο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARACNE, με έμφαση στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά. Οι μαθητές βραβεύτηκαν στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 7 σχολεία Ευρωπαϊκών χωρών για τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη για το μετάξι και την αρχιτεκτονική της πόλης, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Του Γιώργου Πανταζίδη        

 Εξαιρετική στιγμή για την εκπαιδευτική – σχολική κοινότητα του Σουφλίου. Μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου Σουφλίου κατέκτησαν την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARACNE 2023-2024, δημιουργώντας έναν διαδραστικό χάρτη που αναδεικνύει τη σχέση του Σουφλίου με το μετάξι, την αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη παραγωγική του ταυτότητα. Μέσα από συνεντεύξεις και συνεργασίες με τοπικούς φορείς, οι μαθητές παρουσίασαν τη σημασία της σηροτροφίας και την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, κερδίζοντας την εκτίμηση του ευρωπαϊκού κοινού.

Η ανακοίνωση των σχολείων

 Σήμερα Τετάρτη 6-11-2024 οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Λυκείου Σουφλίου καθώς και απόφοιτοι του Γυμνασίου Σουφλίου οι οποίοι φοιτούν πλέον στην Α’ Λυκείου, συμμετείχαν στην τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος ARACNE, κατά την οποία παρουσίασαν τον διαδραστικό χάρτη της πόλης, με πληροφορίες για το μετάξι ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης  και την σύγχρονη παραγωγική διαδικασία του τοπικού προϊόντος.

Οι εργασίες των μαθητών ψηφίστηκαν ως οι καλύτερες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των μαθητών και αισθήματα περηφάνειας στους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν  στο πρόγραμμα, θα ταξιδέψουν και θα φιλοξενηθούν στην Πάδοβα της Ιταλίας ως επιβράβευση τις συνολικής προσπάθειας.

Οι εργασίες τους ενσωματώθηκαν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη που μπορούν όλοι να επισκεφτούν στον ιστότοπο: https://aracneproject.eu/european-silk-route-school-map/

 

Οι δράσεις των δύο σχολείων συντονίστηκαν από την κ. Δανάη Καπλανίδου, MSc κοινωνικής ανθρωπολογίας και εξωτερικό συνεργάτη του Μουσείου Μετάξης της Τράπεζας Πειραιώς και τον κ. Σκαρλάτο Ντέτνο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ζωολογίας στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, συντοπίτη και εμψυχωτή των δράσεων.

Η Διευθύντρια του Λυκείου Σουφλίου, κ. Κακαλή Αθανασία

Ο  Διευθυντής του Γυμνασίου Σουφλίου, κ. Φακούδης Ευάγγελος

 

Ο όμιλος ARACNE του Γυμνασίου Σουφλίου

Ο όμιλος ARACNE του Γυμνασίου Σουφλίου σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του Γενικού Λυκείου Σουφλίου, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARACNE στο οποίο μετέχουν ως εταίροι σχολεία και φορείς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Κύριο θέμα του προγράμματος ήταν «Το μετάξι και οι διαδρομές του».

Το ΓΕΛ Σουφλίου ασχολήθηκε με :

1) Την Βιώσιμη ανάπτυξη: οι μαθητές μέσα από δομημένες συνεντεύξεις με σύγχρονους καλλιεργητές μεταξοσκώληκα συνειδητοποίησαν το περιορισμένο οικολογικό αποτύπωμα της μεταξοκαλλιέργειας και πιθανούς νέους δρόμους για την αναβίωση της σηροτροφίας, όπως τη σύνδεσή της με τον αγροτουρισμό.

2) Το χθες και το σήμερα στην καλλιέργεια του μεταξιού:

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι μαθητές μελέτησαν την αρχιτεκτονική της πόλης, τις παραδοσιακές φορεσιές, τα μοτίβα που έγιναν εμβλήματα της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Οι μαθητές ανέπτυξαν κοινωνικές και συνεργατικές δεξιότητες και ανέπτυξαν δράσεις εντός και εκτός του σχολείου σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας. Συμμετείχαν σε δράσεις του Μουσείου Μετάξης της Τράπεζας Πειραιώς, σε ενημερώσεις σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού και την κ. Παναγιώτα Γκαγκούλια, Σουφλιώτισσα αρχιτέκτονα, τη συλλογή φωτογραφιών της οποίας φιλοξένησε η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου/Λυκείου Σουφλίου, με ξενάγηση της ίδιας σε μαθητές όλων των τάξεων.

Η ομάδα του Γυμνασίου ασχολήθηκε με το υπόθεμα «κουκουλόσπιτα» .

Στο πλαίσιο του ομίλου οι μαθητές εντόπισαν κάποια χαρακτηριστικά κουκουλόσπιτα στην περιοχή του Σουφλίου και στην πόλη Μανδρίτσα της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια πήραν συνεντεύξεις από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, με την μέθοδο της βιντεοσκόπησης, και έγιναν αρκετές δράσεις σε συνεργασία με τον Όμιλο ΠΙΟΠ και διάφορους φορείς.

Ως τελικό έργο του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη, μέσα από τον οποίο το κοινό μπορεί να αντλήσει πληροφορίες, να δει τα βίντεο και τις φωτογραφίες από τα συγκεκριμένα κουκουλόσπιτα, σκιαγραφώντας την εικόνα του τόπου μας από το παρελθόν στο παρόν. Οι δράσεις των δύο σχολείων συντονίστηκαν από την κ. Δανάη Καπλανίδου, MSc κοινωνικής ανθρωπολογίας και εξωτερικό συνεργάτη του Μουσείου Μετάξης της Τράπεζας Πειραιώς και τον κ. Σκαρλάτο Ντέτνο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ζωολογίας στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, συντοπίτη και εμψυχωτή των δράσεων.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr