Eurostat: Ελλάδα – Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις, ουραγός στους μισθούς

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις τελούν σε στάση αναμονής για το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα, ενώ η τιμή του ρεύματος για τον Νοέμβριο φαίνεται κάπως να αποκλιμακώνεται

Με την πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να επικεντρώνεται στο πεδίο της οικονομίας και της ακρίβειας, αμφότερα στρατόπεδα επιστρατεύουν μία σειρά από μελέτες στην επιχειρηματολογία τους.

Την ίδια ώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τελούν σε στάση αναμονής για το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα, ενώ η τιμή του ρεύματος για τον Νοέμβριο φαίνεται κάπως να αποκλιμακώνεται, σύμφωνα με τα τιμολόγια που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πάροχοι.

Ποια είναι όμως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία; Ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι καταναλωτές στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια καυσίμων και πόσο μπορεί να συνεχιστεί; Είναι η Ελλάδα η χειρότερη χώρα στο ράλι των αυξήσεων ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες τελούν σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση; Οδηγεί το κύμα ακρίβειας σε βίαιη όξυνση των ανισοτήτων ή συγκρατούνται από την επιδοματική πολιτική που ακολουθείται;

Οι απαντήσεις στα επίμαχα ερωτήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και δείκτες που συγκέντρωσε το iEidiseis, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια πανηγυρισμών. Και αυτό γιατί πέρα από τις απόλυτες τιμές των ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της αγοράς, πέρα από το ύψος των όποιων επιδοτήσεων, στην εξίσωση δεν έχει μπει ο βασικότερος παράγοντας: Οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα. Μία ολιστική σύγκριση επομένως είναι για να είναι αντικειμενική, οφείλει να συμπεριλαμβάνει στην εξίσωση και την αγοραστική δύναμη των πολιτών πέρα από τις απόλυτες τιμές του ύψους των ανατιμήσεων.

Συγκριτικά ευρωπαϊκά στοιχεία για κόστη και αγοραστική δύναμη

2. Σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών (Έκθεση για το 2022 των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας

3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

pinakas agorastiki dinami

5. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρέθηκε και τον Σεπτέμβρη στην τρίτη θέση της ΕΕ στον πληθωρισμό ενέργειας

6. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης πληθωρισμού για τον Σεπτέμβρη βρέθηκε στο 12%, πολύ πιο πάνω και σταθερά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, στα είδη βασικής ανάγκης οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες (20% σε βασικά τρόφιμα, 65% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 332% στο φυσικό αέριο). Δείτε εδώ τα αντίστοιχα της Eurostat.

7. Σύμφωνα με την έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα χρειάζεται να δαπανά δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα (όχι τους λογαριασμούς, τις αυξήσεις τους), ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κατά μέσο όρο κάτω από έναν.

8. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με άνω του 50% των νοικοκυριών της να έχουν οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας. Πρόκειται όχι μόνο για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, αλλά και για σχεδόν διπλάσιο από την δεύτερη χώρα στην κατάταξη.

9. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, στις οποίες το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021 (όξυνση ανισοτήτων)

10. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021, πολλούς μήνες δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και πυροδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της αγοράς.

11. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εισηγμένες καταγράφουν ρεκόρ 15ετιας στα κέρδη τους.

12. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ το 71% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής λόγω ακρίβειας.

13. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 1,2 εκατομμύρια πολίτες αντιμετώπισαν το 2021 μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής.
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του