Φιλόδοξο σχέδιο για αλλαγή της παραλιακής

Πώς θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής, εφόσον εγκριθεί η πρόταση του Δήμου και λάβει την πολυπόθητη χρηματοδότηση

H πρόταση Μιχαηλίδη-Μυτιληνού 

Στη ριζική αλλαγή της εικόνας του παραλιακού μετώπου της Αλεξανδρούπολης στοχεύει ο Δήμος μέσα από την υλοποίηση της πρότασης που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο του έργου: “Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την αναβάθμιση των διεπαφών του παραδοσιακού Αστικού Ιστού με τις γειτνιάζουσες Αναπτυξιακές Δυνατότητες, τους Πόλους Έλξης και τις παραγωγικές λειτουργίες της Πόλης περιφερειακά και πέριξ του Λιμένος Αλεξανδρούπολης” που εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου” και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση, η οποία αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί εάν έλαβε το «οκ» και αν θα λάβει τα 8.9 εκ ευρώ που διεκδικεί, αφορά αναπλάσεις στα τμήματα της παραλιακής ζώνης από την στροφή του Εγνατία μέχρι τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ, κατασκευή νέου κτιρίου στην θέση της “Αποθήκης 5″ για πολιτιστικές δραστηριότητες και εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης”.

Τα έργα

Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ζαρίφειο Ακαδημία (συγκεκριμένα τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Κωλλέτη, Σωκ.Οικονόμου, συμπεριλαμβανομένου και τμήματος της λεωφόρου Δημοκρατίας) και περιλαμβάνει καταρχάς παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης και αναβάθμισης. Αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλιακής οδού (Απολλωνιάδος, Β. Αλεξάνδρου και Καραολή – Δημητρίου) που πέραν της κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης ως συλλεκτήρια οδός (με διπλό ποδηλατόδρομο έως τον πεζόδρομο της Κύπρου), συνδέει σημαντικές χρήσεις γης υπερτοπικής σημασίας όπως το χώρο στάθμευσης του γηπέδου (Φώτης Κοσμάς), διαμήκεις ελεύθερους χώρους, χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και χρήσεων αναψυχής, τον βασικό λιμένα της πόλης με το σύνολο των ανάλογων υποδομών (χώρο στάθμευσης, παρακείμενοι ελεύθεροι χώροι, χερσαία ζώνη), το πάρκο του κέντρου της πόλης (Ακαδημίας / Ανεξαρτησίας ΟΤ117), τον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ με τις γραμμές του τρένου και την πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση / ηπιοποίηση / πεζοδρόμηση κάποιων κύριων οδών της πόλης που συνδέουν κυκλοφοριακά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο με την κεντρική περιοχή. Τέλος, στο σύνολο του έργου, περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της Λ. Δημοκρατίας με την βελτίωση του δημόσιου χώρου με νέες υποδομές ΑΜΕΑ και ποδηλάτου, νέο αστικό εξοπλισμό και έξυπνες εφαρμογές κυκλοφοριακής ρύθμισης. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για τη διαμόρφωση νέου υπαίθριου θεάτρου στο Πάρκο Προσκόπων (Εγνατία) προκειμένου να πραγματοποιούνται υπαίθριες εκδηλώσεις.

«Να πώς αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της Αλεξανδρούπολης»

 • Όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, ολόκληρη η παραλιακή λεωφόρος, θα επενδυθεί με ισοϋψείς κυβόλιθους, από την Στροφή Εγνατία, μέχρι τις πρώην αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της κλασσικής ασφάλτου, και προσφέροντας αναβαθμισμένη όψη τουριστικής πόλης, φιλικής στους πολίτες και τους επισκέπτες της.
  Η κατασκευαστική περίοδος θα είναι σύντομη λόγω των σύγχρονων υλικών και των τεχνικών που θα αξιοποιηθούν.
  Συγκεκριμένα:
  Αναπλάθονται όλα τα πεζοδρόμια της βόρειας πλευράς της παραλιακής, με καινούργιες πλάκες πεζοδρομίου και όδευση ΑΜΕΑ.
 • Νέα φυτοτεχνική μελέτη, προβλέπει νέα δενδρύλλια και χαμηλή βλάστηση παντού.
 • Ειδικές εσοχές θα ορίζουν νέους χώρους στάθμευσης.
 • Η τοποθέτηση σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων, θα αλλάξουν τις βραδινές βόλτες στην νέα παραλία μας και οι σημερινές αντιαισθητικές κολώνες δεν θα παρεμβαίνουν στον «φωτογραφικό ορίζοντα».
  «Η νέα παραλία μας θα είναι αυτή που αξίζει σε μια  σύγχρονη πόλη, δίπλα στη θάλασσα, που αναπτύσσεται ραγδαία! Το … «μπαλκόνι» της Αλεξανδρούπολης, θα προσφέρει την θέα που αξίζει στους κατοίκους της!» αναφέρει ο Δήμος.

Η πρόταση Μιχαηλίδη-Μυτιληνού

Μόνο μέσω Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού η ανάπλαση στην »Στροφή Εγνατία». Λανθασμένη η απόφαση της δημοτικής αρχής να καταργήσει το «μπαλκόνι» της πόλης.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με την κατάθεση δεκαπέντε προτάσεων, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών που είχε προκηρυχθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το «ντεκ» που θα επεκτείνει το κρηπίδωμα της παλιάς παραλίας προς την πλευρά της θάλασσας, ώστε να δοθεί «ανάσα» στις χιλιάδες κατοίκων και τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το παραλιακό μέτωπο της συμπρωτεύουσας. Αντίστοιχα στα Ιωάννινα άνοιξε πρόσφατα η συζήτηση για την κατασκευή νέου Δημαρχείου, αξιοποιώντας τα εντυπωσιακά σχέδια από τη μελέτη που αντίστοιχα κέρδισε το Α’ Βραβείο του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
Σήμερα στην γειτονική μας Καβάλα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης μαζί με συνεργάτες του παρουσίασαν σε αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, τα αποτελέσματα του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας». Στην παρουσίαση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, το Τμήμα Αν. Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας και το Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην αναπτυσσόμενη και υποτίθεται σύγχρονη πόλη της Αλεξανδρούπολης δυστυχώς η έννοια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα την παραγωγή έργων που έχουν φέρει αμφισβητήσεις τόσο για το λειτουργικό, όσο και για το αισθητικό τους αποτέλεσμα!Για αυτό τον λόγο αναγκαστήκαμε να φέρουμε τον Μάρτιο του 2017 στην πόλη μας το δίδυμο των  αρχιτεκτόνων Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, που μεταμόρφωσαν μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού την Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, σε μια εκδήλωση με θέμα “Μία πόλη δίπλα στη θάλασσα”, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. 
Αποκορύφωμα αυτής της τραγικής κατάστασης, η πρόσφατη επιλογή της δημοτικής αρχής χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προς το δημοτικό συμβούλιο και χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση, να προβεί στην αναμόρφωση της εμβληματικής γωνίας της πόλης την «στροφή του Εγνατία»! Σε ένα τόσο σημαντικό  τοπόσημο για την Αλεξανδρούπολη, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και με μια αμφιβόλου ποιότητας μελέτη, ο κ. Ζαμπούκης αποφάσισε να καταργήσει το υπερυψωμένο «μπαλκόνι», δημιουργώντας κλιμακωτές κατασκευές οι οποίες θα είναι απόλυτα εκτεθειμένες στο ισχυρό χειμέριο κύμα που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή. Όπως φαίνεται και στην συνοδευτική εικόνα που παραθέτουμε υπάρχουν πολλές αρχιτεκτονικές λύσεις από εξειδικευμένα γραφεία μελετών, που μπορούν να συνδυάσουν την κλιμακωτή πρόσβαση στην θάλασσα χωρίς να καταργούν το υπερυψωμένο τμήμα της στροφής.
Από το γεγονός πως απαιτούνται μεγάλες χρονοβόρες διαδικασίες σύμφωνα με τις σχετικές εγκρίσεις για ανάλογες παρεμβάσεις και μέχρι να εξασφαλιστεί το ικανό χρηματοδοτικό εργαλείο, καλούμε τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό πρωτίστως να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Άμεσα να προκηρύξει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, για να αναζητηθούν οι κατάλληλες αρχιτεκτονικές προτάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψιν και τις τεχνικές παρεμβάσεις για τις υπόγειες φθορές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ.
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Ευάγγελος Μυτιληνός
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο