Οι μελέτες εκπονήθηκαν από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. για λογαριασμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Τι περιλαμβάνει το έργο
Στην έγκριση και παραλαβή των μελετών που εκπονήθηκαν από επιστήμονες για λογαριασμό της «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ», δηλαδή του αναπτυξιακού οργανισμού που έχουν συστήσει οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Οι πρώτες μελέτες που είναι έτοιμες ανοίγουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση του φακέλου με τα προτεινόμενα προς ένταξη έργα, ώστε να λάβουν χρηματοδότηση μέσα από πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο: “Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την αναβάθμιση των διεπαφών του παραδοσιακού Αστικού Ιστού με τις γειτνιάζουσες Αναπτυξιακές Δυνατότητες, τους Πόλους Έλξης και τις παραγωγικές λειτουργίες της Πόλης περιφερειακά και πέριξ του Λιμένος Αλεξανδρούπολης” που εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Παρεμβάσεις με στόχο την
βελτίωση του δημόσιου χώρου” και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Αφορά αναπλάσεις στα τμήματα της παραλιακής ζώνης από την στροφή του Εγνατία μέχρι τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ, κατασκευή νέου κτιρίου στην θέση της “Αποθήκης 5″ για πολιτιστικές δραστηριότητες και εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης”.
Οι μελέτες που εγκρίθηκαν είναι τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές, φυτοτεχνικές, συγκοινωνιακές, ηλεκτρομηχανολογικές, υδραυλικές.
Κατά της έγκρισης και παραλαβής των μελετών ψήφισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, καθώς, όπως ανέφερε: «οι μελέτες αυτές αποφασίστηκαν να υλοποιηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Για το λόγο αυτό απορρίφθηκε ως προς την εγγραφή της στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Οι δαπάνες που σήμερα αποφασίζετε με την παραλαβή μελετών προς την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. είναι μη νόμιμες, μετά την άνω απόφαση που στα πρακτικά της ρητά προκύπτει η μη ανάθεση της σε τρίτους πλην της Τεχνικής Υπηρεσίας μας και επομένως θα επιδιώξουμε τον καταλογισμό σε όσους υπερψηφίσουν το σημερινό έκτακτο θέμα».
Τα έργα
Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ζαρίφειο Ακαδημία (συγκεκριμένα τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Κωλλέτη, Σωκ.Οικονόμου, συμπεριλαμβανομένου και τμήματος της λεωφόρου Δημοκρατίας) και περιλαμβάνει καταρχάς παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης και αναβάθμισης. Αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλιακής οδού (Απολλωνιάδος, Β. Αλεξάνδρου και Καραολή – Δημητρίου) που πέραν της κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης ως συλλεκτήρια οδός (με διπλό ποδηλατόδρομο έως τον πεζόδρομο της Κύπρου), συνδέει σημαντικές χρήσεις γης υπερτοπικής σημασίας όπως το χώρο στάθμευσης του γηπέδου (Φώτης Κοσμάς), διαμήκεις ελεύθερους χώρους, χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και χρήσεων αναψυχής, τον βασικό λιμένα της πόλης με το σύνολο των ανάλογων υποδομών (χώρο στάθμευσης, παρακείμενοι ελεύθεροι χώροι, χερσαία ζώνη), το πάρκο του κέντρου της πόλης (Ακαδημίας / Ανεξαρτησίας ΟΤ117), τον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ με τις γραμμές του τρένου και την πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση / ηπιοποίηση / πεζοδρόμηση κάποιων κύριων οδών της πόλης που συνδέουν κυκλοφοριακά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο με την κεντρική περιοχή. Τέλος, στο σύνολο του έργου, περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της Λ. Δημοκρατίας με την βελτίωση του δημόσιου χώρου με νέες υποδομές ΑΜΕΑ και ποδηλάτου, νέο αστικό εξοπλισμό και έξυπνες εφαρμογές κυκλοφοριακής ρύθμισης. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για τη διαμόρφωση νέου υπαίθριου θεάτρου στο Πάρκο Προσκόπων (Εγνατία) προκειμένου να πραγματοποιούνται υπαίθριες εκδηλώσεις.
Όσον αφορά το δεύτερο τμήμα του προτεινόμενου έργου σχετίζεται με την Αποθήκη No 5 η οποία εντάσσεται στο κτιριακό σύνολο των παλαιών έξι αποθηκών, που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Το αρχικό κτίριο της Αποθήκης πέντε δεν υπάρχει πλέον, και διασώζεται το μήκος και το πλάτος του στον κενό χώρο – οικόπεδο που υφίσταται σήμερα. Το νέο κτίριο που πρόκειται να κατασκευαστεί προβλέπεται να διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει μια σύγχρονη μουσική σκηνή με δυνατότητες πολυχώρου ποικίλων παρουσιάσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ. Οι χώροι προβλέπονται να είναι πλήρως εξοπλισμένοι ώστε να ικανοποιούν το σύνολο των λειτουργιών που προτείνονται για τις ανάγκες των δημοτών της Αλεξανδρούπολης.
Για την αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης με χρήση υλικών και σύγχρονες αισθητικές προσεγγίσεις στις υποδομές της σκηνής για υποστήριξη δράσεων θεατρικών κινηματογραφικών και συνεδριακών, περιλαμβάνεται μελέτη για τη διαμόρφωση ενός συγχρόνου θεάτρου με ακουστική μελέτη, σκηνική μελέτη και ειδική μελέτη φωτισμού σκηνής. Επίσης ανακαίνιση του φουαγιέ και του ημιορόφου με κατάλληλη διαμόρφωση αφού ουσιαστικά υποστηρίζει το θέατρο, με τοποθέτηση και σχεδιασμό μπαρ και υποδομών υποστήριξης για περιοδικές εκθέσεις εικαστικών και προσαρμογή στις ανάγκες για προσβασιμότητα από ΑΜΕΑ.Για όλα αυτά απαιτούνται μία σειρά από πολλές μελέτες, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο, για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Οργανισμού και του Δήμου, θα τις εκπονήσει και θα προετοιμάσει τους αντίστοιχους φακέλους, προκειμένου τα συγκεκριμένα έργα να τύχουν χρηματοδότησης μέσα από ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κ.Η.
Π. Τ.
Σχετικά με την Αποθήκη 5 στο λιμάνι, “η οποία εντάσσεται στο κτιριακό σύνολο των παλαιών έξι αποθηκών”, προκύπτουν κάποια ερωτήματα τα οποία δεν αποσαφηνίζονται καθόλου στο άρθρο. Το αρχικό κτίριο όντως δεν υπάρχει πια, αλλά το πώς έφτασε στο να μην υπάρχει πια είναι μια μάλλον περίεργη ιστορία. Αρχικά κατέρρευσε μικρό τμήμα της αποθήκης το 2019, έπειτα η τότε δημοτική αρχή προχώρησε χωρίς πολλά-πολλά σε κατεδάφιση μεγάλου τμήματος του κτιρίου με πρόσχημα την επικινδυνότητά του. Έγιναν κάποιες συζητήσεις τότε, όχι τόσο για το νόμιμο της κατεδάφισης, όσο για το βιαστικό και πρόχειρο της απόφασης, καθώς οι αποθήκες αυτές αποτελούν πράγματι ιστορικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης και διαχρονικά της τοπόσημα, κι η αποκατάστασή τους μάλλον δικαιούταν μιας πιο ενδελεχούς μελέτης. Ξαφνικά το 2022 η αποθήκη εξαφανίζεται εντελώς, κατεδαφίζονται και τα τελευταία της τμήματα (το κέλυφος σε ύψος 1-2 μέτρα), τα οποία όμως δεν διέτρεχαν κάποιον κίνδυνο κατάρρευσης. Ποιος ήταν ο λόγος λοιπόν; Γιατί αντί να αποκατασταθεί το κτίριο στην όσο πιο αυθεντική μορφή του, με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αρχικών του τμημάτων, αντικαθίσταται αντιθέτως εκ θεμελίων με ένα νέο κτίριο; Η αξία της αποθήκης ήταν η ιστορικότητα, η παλαιότητα και η αυθεντικότητά της, όχι οι διαστάσεις και το σημείο του οικοπέδου της. Η λύση που επιλέχθηκε, ακόμη κι αν κατασκευαστικά είναι ευκολότερη, δεν δικαιολογεί την παντελή έλλειψη ευαισθησίας για το αρχικό κτίσμα.