Εστίαση: Το μέτρο του lockdown που παρατείνεται μέχρι Γενάρη του 2023

Μυρίζει εκλογές…

Ξεκίνησε ως μέτρο προφύλαξης στην εστίαση τον καιρό της έξαρσης της πανδημίας και τελικά μετατρέπεται σε μέσο στήριξης για τις επιχειρήσεις. Τα «τραπεζάκια έξω», η χρήση έξτρα κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα, χωρίς την καταβολή τέλους στον εκάστοτε δήμο, παίρνει παράταση μέχρι τις 15 Ιανουάριου 2023. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο, η εξάμηνη παράταση στην παραχώρηση -ατελώς- από τους δήμους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η σχετική διάταξη θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων είχε δοθεί στους επιχειρηματίες μετά το καθολικό lockdown τον Μάιο του 2020, προκειμένου να μπορέσουν να τηρήσουν τις αναγκαίες αποστάσεις που είχαν επιβληθεί λόγω Covid. Η νέα παράταση, μεταφράζεται από πολλούς ως τρόπος εξευμενισμού των επαγγελματιών από την κυβέρνηση ενόψει εκλογών, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις κοινόχρηστοι χώροι, όπως πάρκα και πεζοδρόμια, ακόμη και δρόμοι ασφυκτιούν από την υπερβολική – και πλέον αχρείαστη για υγειονομικούς λόγους- ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Το ένα μέτρο για ανεμβολίαστους
Το ένα rapid test την εβδομάδα δεν έχει καταργηθεί για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, συνεχίζοντας να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, στο ΦΕΚ για το άνοιγμα των σχολείων που βγήκε στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκάλυψε με λεπτομέρειες τι ισχύει. Όπως αναφέρεται:

«Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π- Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και δεν επιδεικνύουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα ανά σχολική εβδομάδα με τη χρήση rapid-test ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη. Ο παραπάνω υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.»

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται το τεστ κάθε Τρίτη, όμως όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Ποιο μέτρο της πανδημίας παραμένει για όλους
Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Παρότι είναι σχεδόν απίθανό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε δηλώσει πως αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους, η υποχρέωση της χρήσης μάσκας δεν αποκλείεται να επεκταθεί. «Σε όλο το πλαίσιο της μάσκας θα εξεταστούν δύο σενάρια: Πού θα έχουμε υποχρεωτικότητα και πού θα υπάρχει σύσταση» σημείωσε.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του