Εστίαση: Απώλειες 50% του τζίρου τη διετία του κορωνοϊού

Και το… ποδαρικό στο 2022 έγινε με πτώση που υπολογίζεται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου σε κάποιες επιχειρήσεις θα προσεγγίσει το 70%

«Διασωληνωμένος» παραμένει ο κλάδος της εστίασης, που εξακολουθεί να νοσεί βαριά από την Covid-19, έχοντας απολέσει ήδη το 50% του τζίρου του στη διετία 2020-2021, ενώ το «ποδαρικό» στο 2022 έγινε με πτώση που υπολογίζεται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου σε κάποιες επιχειρήσεις θα προσεγγίσει το 70%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» υπό τον φόβο του λουκέτου ζει πλέον η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς έπειτα από δύο χρόνια παρατεταμένων lockdowns, άτυπων και μη, οι συσσωρευμένες ζημιές έχουν προκαλέσει ασφυξία.

Στη διετία 2020-2021 η συνολική απώλεια των εσόδων για την εστίαση εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 50%, εάν συνυπολογιστεί ότι το 2020 χάθηκε το 38% του τζίρου και το πρώτο εξάμηνο του 2021 η απώλεια κυμάνθηκε στο 51%. Προ πανδημίας ο τζίρος της εστίασης διαμορφωνόταν σε 6,5 δισ. ευρώ και πλέον η «πίτα» της αγοράς έχει συρρικνωθεί στα περίπου 3 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, «ο χαμένος τζίρος δεν θα αναπληρωθεί ποτέ. Από τη λήξη της πανδημίας θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για τις επιχειρήσεις να μπουν σε τροχιά βιωσιμότητας. Τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων είναι πάρα πολλά. Η πρόκληση είναι μεγάλη, και ήδη τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εκφράζουν αβεβαιότητα και ανησυχία για τη δυνατότητα διατήρησης της λειτουργίας των καταστημάτων τους φέτος».

Τα μηνύματα εξάλλου από την κίνηση κατά την εορταστική περίοδο υποδεικνύουν ότι η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει άρδην. Οι εκτιμήσεις θέλουν ότι στην περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς η κατανάλωση κινήθηκε με ρυθμό πτώσης 40%.

Αναστολές συμβάσεων

Σχετικά με το αίτημα για διεύρυνσης της λίστας των ΚΑΔ για αναστολή συμβάσεων εργασίας, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε αναμονή της έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων με την ποσόστωση να ανέρχεται στο 25% του προσωπικού.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες της εστίασης επισημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση, είτε άμεση είτε έμμεση, όπως π.χ. με την επιδότηση ενοικίων, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, αίτημα το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι των αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο