«Επιδιώκουμε να λάβουμε έστω και το 2% του εμπορευματικού φορτίου από τα Στενά του Βοσπόρου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης από την πρωτεύουσα του Έβρου
Στο Γ’ τρίμηνο του 2023 εκτιμάται ότι θα προκύψει ανάδοχος για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης και του διπλασιασμού της χωρητικότητας της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, που, μαζί με το τμήμα Θεσσαλονίκη-Τοξότες, «βάζουν στις ράγες της υλοποίησης το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών», την Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2,5 δις ευρώ.
Οι λεπτομέρειες γύρω από το έργο παρουσιάσθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου, με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, Δημάρχων και τοπικών φορέων.
Η αναβάθμιση της συγκεκριμένης γραμμής, αποτελεί τμήμα του εμβληματικού έργου της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Καβάλας και την Ξάνθη και πιο βόρεια με την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο. Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει την υλοποίηση της σύνδεσης των λιμένων της Βορείου Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας(Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε) στο πλαίσιο του διακρατικού project Sea2Sea. «Επιδιώκουμε να καταφέρουμε να λάβουμε έστω και το 2% του εμπορευματικού φορτίου από τα Στενά του Βοσπόρου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης, μετά το πέρας της σύσκεψης.
Για τη δημοπράτηση του έργου η ΕΡΓΟΣΕ επέλεξε τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, αλλά και η διαφάνεια και ο έλεγχος σε κάθε φάση, από τη δημοπράτηση μέχρι την κατασκευή. Όπως τόνισε ο κ. Βίνης, «στον επόμενο 1,5 μήνα οριστικοποιούνται και οι τελευταίες τεχνικές μελέτες και θα ζητήσουμε δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές. Ευελπιστούμε πως στο Γ’ τρίμηνο του 2023 θα έχουμε ανάδοχο και θεωρούμε ότι τέλος 2023 θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια στην περιοχή».
Ο Ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή της αναβάθμισης της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμένιου – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μήκους 176 χιλιομέτρων σε διπλή, με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης, καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών.
Όπως αναφέρει η ΕΡΓΟΣΕ, η αναβάθμιση της συγκεκριμένης γραμμής αποτελεί τμήμα του εμβληματικού έργου της “Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας” που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Καβάλας και την Ξάνθη και πιο βόρεια με την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο.
Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει την υλοποίηση της σύνδεσης των λιμένων της Βορείου Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε) στο πλαίσιο του διακρατικού project Sea2Sea.
Ο κ. Βίνης τόνισε πως «δεν αποτελεί πανάκεια η διπλή γραμμή, μπαίνει σε σημεία που χρειάζεται τόσο διασυνοριακά όσο και σε επίπεδο φόρτων. Στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο απαιτείται διπλή γραμμή, βάσει των μελετών βιωσιμότητας, της ανάλυσης κόστους – οφέλους και του design του έργου. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ξάνθη, η γραμμή θα είναι μονή, με πολλά bypass ενδιάμεσα για τη διασταύρωση των τρένων. Σύμφωνα με τις μελέτες, θα έχουμε τη δυνατότητα μετακίνησης 100 τρένων την ημέρα».
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, «το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση των διασυνοριακών διασυνδέσεων της χώρας μας, ενώ ενισχύει τόσο την εμπορευματική όσο και την επιβατική κίνηση, καθώς θα μπορεί να λειτουργεί και για προαστιακή εξυπηρέτηση των περιοχών κατά μήκος του ποταμού Έβρου».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος τονίζοντας πως τα δύο αυτά μεγάλα έργα για την περιφέρειά μας, την αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα την Αλεξανδρούπολη, ως ένα στρατηγικό πέρασμα, έναν κόμβο στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του εμπορίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, θα αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία της περιοχής μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος σημείωσε πως «η ιστορία και η γεωγραφία της περιοχής συναντά ξανά τον σιδηρόδρομο, που ήταν καταλύτης για να αναπτυχθεί η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή… Επανέρχεται πιο σύγχρονος και δυναμικός και ελπίζω το 2023 να είναι το έτος – ορόσημο που θα δρομολογήσει την έναρξη των εργασιών και στη συνέχεια να δούμε αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, και να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα».
Και έργα συντήρησης
Ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ΟΣΕ Κωνσταντίνος Μουρουδέλης σημείωσε πως το δίκτυο του ΟΣΕ δεν έχει συντηρηθεί από το 2010, λόγω της έλλειψης προσωπικού, κονδυλίων αλλά και της κρίσης. Το αρμόδιο υπουργείο χρηματοδοτεί την ανάταξη και συντήρηση του δικτύου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με περίπου 100 εκ ευρώ. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας προγραμματισμός μέσω ΣΔΙΤ για την συντήρηση των γραμμών, με μακροχρόνια χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εκτιμάται ότι άμεσα θα εγκριθεί από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ και τον Μάρτιο θα προκηρυχθεί το έργο, με 300 εκ ευρώ, για την ΑΜΘ και την Φλώρινα.
Κ.Η.