Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας: “Η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν…”

«Δεν νοείται καν συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του νερού», επανέλαβαν για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ και στον Έβρο

«Δεν νοείται καν συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του νερού», επανέλαβαν για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, και στον Έβρο (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη), που σήμερα συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ ΔΕΥΑ και πραγματοποίησαν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης των δύο πόλεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, υποψηφίων βουλευτών και δημάρχων, εκπροσώπων φορέων, σωματείων, συλλόγων και πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (20/03) ήρθε στην Oλομέλεια της Βουλής προς συζήτηση, και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση, το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν πολιτικά κόμματα, δημοτικά συμβούλια και παρατάξεις, φορείς, σωματεία και οι τοπικές κοινωνίες, υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Η κυβέρνηση επιμένει με κάθε τρόπο στο νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των πολιτών. Αρνείται να αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν ώστε να μπει στον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στη χώρας μας. Μέσω της ΡΑΑΕΥ επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και όσα ορίζονται από το Σύνταγμα, που απαγορεύουν αυτή την ιδιωτικοποίηση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, Οδυσσέας Τσιφουντίδης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό των ΔΕΥΑ όλη της χώρας αποφάσισε να «κατεβεί» σε 24ωρη απεργία.

Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Μίντζιας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ίδιου Σωματείου, αναφέρθηκε στα δύο συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, που προκαλούν την έντονη ανησυχία και αντίδραση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. «Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου αυτού, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “η ΡΑΑΕΥ θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την ορθή εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους”. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή τέτοια αγορά, δεν υπάρχουν “τρίτοι”, δεν υπάρχει λόγος για υπαγωγή των ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αρχή. Εάν λοιπόν διαμορφωθεί αγορά για το νερό, τότε μιλάμε για ιδιωτικοποίηση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μίντζιας. Εξίσου ανησυχητικά, όπως είπε, είναι και όσα αναφέρονται στο άρθρο 12, βάσει του οποίου η ΡΑΑΕΥ θα προτείνει στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, την αναδιοργάνωση, συγχώνευση, συνένωση παρόχων υπηρεσιών υδάτων, δηλαδή συνενώσεις ΔΕΥΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα, και ακόμα και υγιείς ΔΕΥΑ δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν», υποστήριξε ο ίδιος. «Οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές, μη κερδοσκοπικές, ανταποδοτικού χαρακτήρα κοινωφελείς επιχειρήσεις, με κύρια προβλήματα την υποστελέχωσή τους και το υψηλό ενεργειακό κόστος των τελευταίων ετών. Για αυτά θα έπρεπε να δοθούν λύσεις…», τόνισε, τέλος ο κ. Μίντζιας.

Στο υπόμνημα της 15ης Μαρτίου (2023), που εξέδωσε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών της χώρας, στάθηκε ιδιαίτερα ο γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, Αθανάσιος Σταμούδης, τονίζοντας πως “με το υπόμνημα αυτό ζητείται η απόσυρση των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου, γιατί, με αυτά, η διαχείριση των υδάτων απομακρύνεται από το κράτος, και αυτό αντίκειται σε όσα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι δεν νοείται παρά μόνον ο άμεσος κρατικός έλεγχος των παρόχων υπηρεσιών ύδατος”.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, εφόσον το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, το κεντρικό όργανο των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ της χώρας θα προσφύγοει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του νόμου.

Στηρίζουν τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ, ΑΔΕΔΥ Εβρου και Β ΕΛΜΕ

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των ΔΕΥΑ δηλώνει το νομαρχιακό τμήμα Έβρου της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως «παρά την καθολική αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων και της κοινωνίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που ιδιωτικοποιεί το νερό». Καλεί δε τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνολικά τους κατοίκους του νομού, να συμμετάσχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν μπροστά από τις ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, τονίζοντας πως «η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που αφορά όλους».

Δήλωση στήριξης των αιτημάτων της απεργίας και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, και από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας και τη Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, οι πρόεδροι των οποίων, μάλιστα, συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ορεστιάδας. Οι πρόεδροι των δύο σωματείων των εκπαιδευτικών της περιοχής, ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και σε κοινή ανακοίνωσή τους το χαρακτηρίζουν «έκτρωμα», καθώς, όπως επισημαίνουν, «ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί το ύψιστο-δημόσιο κοινωνικό αγαθό, που είναι το νερό».

Χρυσούλα Σαμουρίδου

ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του