Εργαζόμενοι Δήμου Αλεξανδρούπολης κατά της « προσπάθειας ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών»

Έτοιμοι για μαζικές παρεμβάσεις οι εργαζόμενοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης προκειμένου να αποτρέψουν την «ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών»

Της Κικής Ηπειρώτου

Αποφασισμένος να προασπίσει «τον Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αγωνιστεί για τις κατακτήσεις των εργαζομένων και το συμφέρον των δημοτών», δηλώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς, η δημοτική αρχή ξεκινά εκ νέου διαδικασίες για τη σύσταση νέων Αναπτυξιακών Οργανισμών, όπως αναφέρει, οι οποίοι αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Το  θέμα της σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού είχε απασχολήσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβρη σε μία πολύωρη συνεδρίαση. Εισηγούμενος το  θέμα, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει πως «είμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση κι ο δημότης έχει μαζί μας καλύτερη σχέση από αυτή που έχει με το  κράτος. Οφείλουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία και να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των δημοτών…  Θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλα έργα, έχουμε όλοι τόσο επιθυμίες, όσο και οράματα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια που υπάρχουν, που ήδη λιμνάζουν, καθώς και τα υπόλοιπα χρηματικά ποσά που υπάρχουν στα ταμεία όλων αυτών των εργαλείων», κάνοντας λόγο για διαχρονική αδυναμία του δημοσίου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και για τεχνικές υπηρεσίες που είναι στα όριά τους λόγω του φόρτου και της γενικότερης υποστελέχωσης.

Μετά από εξαντλητική συζήτηση και τοποθετήσεις πολλών δημοτικών συμβούλων, από όλες τις παρατάξεις, η δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού στο Δήμο, απορρίφθηκε, αφού καταψηφίστηκε από 21 συμβούλους, λαμβάνοντας θετική ψήφο από τους υπόλοιπους 20.

Υπενθυμίζεται πως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί περιγράφονται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ως Ανώνυμες Εταιρείες ειδικού σκοπού, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, αλλά όχι αυτονομία, με σκοπό την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών. Συγκεκριμένα, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί – συμπράττοντας με τους ΟΤΑ – συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και έχουν ως σκοπό ιδίως την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους (Συνδέσμων Δήμων και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων και των Περιφερειών, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλεξανδρούπολης σημειώνει πως το θέμα επανέρχεται και εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου φορέα στο Δήμο, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο αρπαγής των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών του Δήμου μας, με στόχο να ενισχυθεί το κεφάλαιο από το υστέρημα των δημοτών, παρακάμπτοντας κάθε ελεγκτικό μηχανισμό διευκολύνοντας κάθε διαδικασία χωρίς όμως να υπάρχει καμία διαφάνεια και αξιοκρατία».

Αναλυτικά:

«Πληροφορούμαστε ότι ξεκίνησαν εκ νέου διαδικασίες για τη σύσταση νέων Αναπτυξιακών Οργανισμών, όπως τους ονομάζει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Με τη δημιουργία αυτών των Οργανισμών η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιεί τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος εργολάβων, επιφέροντας μετωπικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο μηχανισμό για την αφαίμαξη των χρημάτων των δημοτών.

Εδώ όμως πρέπει να κρίνουμε με βάση και την εμπειρία από το «αμαρτωλό» παρελθόν των Δημοτικών Αναπτυξιακών Εταιριών (ΔΕΠΕΑ-ΑΝΕΤΑ)  που χρεοκόπησαν, φορτώνοντας τα χρέη στο δημότη, που μέχρι σήμερα αποπληρώνει.

Πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο αρπαγής των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών του Δήμου μας, με στόχο να ενισχυθεί το κεφάλαιο από το υστέρημα των δημοτών, παρακάμπτοντας κάθε ελεγκτικό μηχανισμό διευκολύνοντας κάθε διαδικασία χωρίς όμως να υπάρχει καμία διαφάνεια και αξιοκρατία.

Συγκεκριμένα θα αρκεί μία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Οργανισμών για να εκχωρηθεί οποιαδήποτε δημοτική  υπηρεσία σε εργολάβους. Το τι θα επιλέγεται κάθε φορά να εκχωρηθεί θα εξαρτάται από το καταστατικό του Οργανισμού, που όπως διαπιστώνουμε αφορά όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική αρχή επικαλείται διαρκώς ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και θα παρεμβαίνουν οι Οργανισμοί στο σύνολο των υπηρεσιών. Ποιες ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή γι’ αυτή την έλλειψη προσωπικού; Πώς διαχειρίζεται το υπάρχον προσωπικό; Γιατί απαξιώνονται και υποβαθμίζονται οι  υπηρεσίες εδώ και καιρό;

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλεξανδρούπολης δηλώνει αποφασισμένος να προασπίσει τον Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αγωνιστεί για τις κατακτήσεις των εργαζομένων και το συμφέρον των δημοτών.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι, οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας μαζί με την Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.), θα είναι δυναμικές και μαζικές για να αποτρέψουμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Υπηρεσιών».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο