Έρευνα για την αλληλεπίδραση λύκων με κυνηγετικούς σκύλους στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Τα περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά που καταγράφονται στην περιοχή του Έβρου τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την προστασία των απειλούμενων γυπών της περιοχής.

Με σκοπό τη διερεύνηση αυτού του φαινομένου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Καλλιστώ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, και με την αρωγή των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής, προχώρησαν σε έρευνα η οποία βασίστηκε σε διά ζώσης συνεντεύξεις με κυνηγούς καθώς και τροφική ανάλυση περιττωμάτων λύκου. Εξετάσθηκαν οι τάσεις του φαινομένου για την περίοδο 2010-2020 και πραγματοποιήθηκε διερεύνηση των παραγόντων (είτε φυσικών είτε ανθρωπογενών) που σχετίζονται με την συχνότητα και ένταση των επιθέσεων λύκου σε κυνηγετικά σκυλιά. Ως αποτέλεσμα των αναλύσεων προέκυψε επίσης χάρτης επικινδυνότητας με περιοχές υψηλής και χαμηλής πιθανότητας επιθέσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Animals – MDPI. Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη στο www.mdpi.com/2076-2615/11/11/3235

Εκτενής περίληψη στα Ελληνικά είναι επίσης διαθέσιμη ΕΔΩ.

Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν προτείνεται μία σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμόζονται για τον περιορισμό των συγκρούσεων και τη μείωση των κίνητρων για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων λόγω αντιδικίας. Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι επιζήμια τόσο για τα απειλούμενα είδη γυπών αλλά και για τους ίδιους τους κυνηγούς και άλλους ενδιαφερόμενους (π.χ. κτηνοτρόφους) των οποίων οι σκύλοι μπορεί να δηλητηριαστούν.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο