Ερχεται νέα ρύθμιση έως και 120 δόσεις

Νέο πρόγραμμα 120 δόσεων για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα λόγω της αναστολής της εξόφλησης φόρων και εισφορών, αλλά και για αυτά που θα δημιουργηθούν στην πορεία, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μετά την επέλαση του κορωνοϊού στην χώρα μας η εικόνα του ιδιωτικού χρέους έχει αλλάξει προς το χειρότερο και θα παραμείνει έτσι μέχρι να ισορροπήσουν τα πράγματα στην οικονομία.

Με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να οδηγείται σε μεγάλη ύφεση (4% είναι η τελευταία επίσημη εκτίμηση) και με τον προϋπολογισμό να μην εκτελείται, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα χρέη των φορολογούμενων προς την Εφορία αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας. Εκτός από τους βεβαιωμένους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων που έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες οι οποίοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, στο τεφτέρι με τα «φέσια» θα έρθουν να προστεθούν:

■ Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

■ Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 ο οποίος θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρσι, αφού πάγωσε το σχέδιο της νέας μείωσή του κατά 8% μεσοσταθμικά.

■ Τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες από τον Σεπτέμβριο και κάθε μήνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ενα εκρηκτικό «κοκτέιλ» φόρων, δόσεων ρυθμίσεων, ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να πλήξει τους φορολογούμενους. Οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η θέσπισης μιας νέας έκτακτης ρύθμισης για την καταβολή των φόρων στην Εφορία, η οποία θα κινείται στη λογική των περισσότερων δόσεων για όλους τους φόρους. Παράλληλα στο τραπέζι υπάρχει πρόταση ο φετινός φόρος εισοδήματος να εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις διμηνιαίες που προβλέπει το υφιστάμενο καθεστώς. Ανάλογες σκέψεις γίνονται και για τον ΕΝΦΙΑ.

Τα σενάρια

Αναλυτικότερα, τα σενάρια για την εξόφληση των φόρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

  • 1. Τη θέσπιση έκτακτης ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που δημιουργούνται από την κρίση αποκλειστικά. Παλαιότερες οφειλές θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  • 2. Την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Και αυτό το σενάριο βασίζεται στην ίδια λογική και αφορά μόνο χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.
  • 3. Την άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε συγκεκριμένους κλάδους όμως.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τον Ιούνιο, όταν λογικά θα έχει περάσει ο μεγάλος εφιάλτης της πανδημίας και η εικόνα για την έκταση της ζημιάς στην οικονομία θα είναι πιο αντιπροσωπευτική.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο