Έρχεται «σούπερ εμβόλιο» με στόχο να προστατεύσει την ανθρωπότητα από μελλοντικές πανδημίες

Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο «υπόσχεται» να μετατραπεί στο «σούπερ όπλο» της επιστήμης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών πανδημιών.

Το νέο «υπερεμβόλιο» έχει ως στόχο να προστατεύσει την ανθρωπότητα από μελλοντικές πανδημίες. Πρόκειται για ένα νέο πειραματικό εμβόλιο του αμερικανικού στρατού που φέρει την ονομασία SpFN και αναπτύχθηκε στο Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR). Είναι πρωτεϊνικό και δρα με πανομοιότυπα με το εμβόλιο Novavax, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle, το SpFN βασίζεται στη φερριτίνη, που συνδέεται με την αποθήκευση σιδήρου. Η δομή και η σύστασή του το καθιστούν εύκολα τροποποιήσιμο και δίνει «σήμα» στον οργανισμό για την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων, εμποδίζοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Σε αντίθεση με τα mRNA εμβόλια που αναπτύχθηκαν κατά του κορονοϊού, το SpFN δεν ψύχεται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες υπό το μηδέν, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διανομή του.  Αποκαλείται «σούπερ εμβόλιο» και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δείχνει ικανό να «πολεμά» τους κορονοϊούς και ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες.

Επιτυχή πειράματα σε πιθήκους

Οι πρώτοι δοκιμαστικοί εμβολιασμοί έγιναν σε πιθήκους. Το εμβόλιο πυροδότησε τη δημιουργία ισχυρών αντισωμάτων κατά τεσσάρων μεταλλάξεων του κορονοϊού, Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα και ήταν επίσης αποτελεσματικό έναντι του ιού SARS-1, που διαφέρει σημαντικά από τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Μετά τις επιτυχείς δοκιμές σε πιθήκους Rhesus, σειρά έχουν οι κλινικές δοκιμές φάσης 1 σε ανθρώπους. «Οι έρευνες έχουν ως σκοπό να ανοίξουν το δρόμο για ένα καθολικό εμβόλιο που θα προστατεύει όχι μόνο από τον ιό που υπάρχει τώρα, αλλά και από μελλοντικούς» υπογράμμισε ο Δρ. Κέιβον Μοντγιαράντ, εκ των ερευνητών στο WRAIR.

«Μέχρι στιγμής όλα πάνε όπως ελπίζαμε»

«Μέχρι στιγμής όλα πάνε όπως ελπίζαμε», τόνισε.  Όπως ανέφερε ο Μοντγιαράντ «η αυξανόμενη εμφάνιση κορονοϊών στον άνθρωπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η εμφάνιση μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, με πιο πρόσφατη την Όμικρον, υπογραμμίζουν τη διαρκή ανάγκη για εμβόλια επόμενης γενιάς που θα προσφέρουν ευρεία προστασία έναντι της νόσου».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Ιατρικών Ζητημάτων του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι, η ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου θα μπορούσε να αποτρέψει την επόμενη πανδημία, κάνοντας λόγο ενώπιον του Κογκρέσου για ανάγκη επενδύσεων σε «νέα γενιά εμβολίων».

Ενστάσεις

Για το νέο εμβόλιο πάντως υπάρχουν ήδη ενστάσεις. Όπως δήλωσε στην DW o Κάρστεν Βαλτς, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Ένωσης Ανοσολογίας, το νέο εμβόλιο «θα πρέπει πρώτα να περάσει από κλινικές δοκιμές» και επίσης «δεν αλλάζει απόλυτα το παιχνίδι» σε σχέση με τα γνωστά mRNA εμβόλια, τα οποία αποθηκεύονται ευκολότερα και είναι φθηνότερα. Επίσης ούτε το νέο εμβόλιο υπόσχεται πλήρη ανοσία. Όπως και ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA, έτσι και το νέο εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο