Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με τη συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων τους να φτάνει τα 800 δισ. ευρώ.
Μία από τις βασικές αλλαγές που εισάγονται φέτος αφορά την αύξηση της έκπτωσης για όσους έχουν ασφαλίσει την ακίνητη περιουσία τους έναντι φυσικών καταστροφών. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ και έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, θα επωφεληθούν από διπλάσια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, η οποία ανέρχεται σε 20%. Για ιδιοκτήτες με ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η μείωση περιορίζεται στο 10%, ενώ για μικρότερες περιόδους ασφάλισης το ποσοστό υπολογίζεται αναλογικά, ξεκινώντας από 7,5% για εννεάμηνη κάλυψη και φτάνοντας το 2,5% για τρίμηνη διάρκεια.
Την ίδια στιγμή, διατηρούνται οι ισχύουσες προβλέψεις για μειωμένο ή μηδενικό ΕΝΦΙΑ σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα δουν μείωση 50% στον φόρο, ενώ πλήρη απαλλαγή θα έχουν τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση ότι το οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.