room-to-grow-bnner

«Επιθυμία μας είναι να πετύχει η δημοτική αρχή, για το καλό όλου του Δήμου»

Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Γιάννης Καρυπίδης μιλά στη ΓΝΩΜΗ για την όχι καλή εικόνα της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης, για τις προτάσεις της παράταξής του, για το σήριαλ με τη ΔΕΚΑ, για τον αντιδήμαρχο Κ. Αραμπατζή και για εκείνους που «ψαρεύουν ψήφους στο διαδίκτυο»

Της Κικής Ηπειρώτου

Έναν απολογισμό (με δύο όψεις) για τη μέχρι σήμερα θητεία της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης, αλλά και για την παρουσία της παράταξής του, κάνει μέσα από τη «ΓΝΩΜΗ» ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Γιάννης Καρυπίδης. Ο κ. Καρυπίδης κρίνει με επιείκεια, αλλά και χωρίς, τη δημοτική αρχή Ζαμπούκη, μιλά για τα καίρια ζητήματα, που θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχαν δρομολογηθεί, καταθέτει τις απόψεις του για θέματα που απασχολούν τόσο την πόλη, όσο και τις δημοτικές ενότητες, μιλά για την  υπόθεση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, η απόφαση ίδρυσης της οποίας ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη και αναλύει τον τρόπο λειτουργίας της «ΑΝΑΣΑ» και του ιδίου ως επικεφαλής, που «πρέπει να εμπνέει και να οδηγεί την παράταξη και όχι να την σέρνει για να πετύχει προσωπικές φιλοδοξίες και ατομική προβολή».

Η συνέντευξη

– Τι γεύση σάς έχει αφήσει ο πρώτος χρόνος θητείας της δημοτικής αρχής Ζαμπούκη; Ποιες θεωρείτε πως πρέπει να είναι οι προτεραιότητές της, από εδώ και στο εξής;  

Για να είμαι ακριβής και δίκαιος κυρία Ηπειρώτου μιλάμε για 9 μήνες διοίκησης του Δήμου, από την νέα δημοτική αρχή, και όχι για ένα χρόνο, γιατί, όπως καλά γνωρίζετε, η δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα από αρχές Σεπτεμβρίου και όχι από τις 6 Ιουνίου που έγιναν οι επαναληπτικές εκλογές και κλείσαμε ένα χρόνο.

Κατά την γνώμη μου, για να είμαι όσο γίνεται πιο αντικειμενικός, όσον αφορά την άποψη μου για την διοίκηση του Δήμου από την παράταξη του κυρίου Ζαμπούκη, χρήζει κατ’ εμέ διπλής απάντησης. Η πρώτη απάντηση έχει ως εξής: Αν τους κρίνω με κάποια στοιχειώδη επιείκεια (ελαφρυντικά), όπως ένα ελάχιστο χρόνο προσαρμογής, με τη νέα πραγματικότητα, που πιστεύω το δικαιούται, όχι μόνο αυτή η δημοτική αρχή, αλλά οποιαδήποτε δημοτική αρχή ασκεί διοίκηση για πρώτη φορά. Και  γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των συμβούλων εκτός κάποιων εξαιρέσεων, δεν είχαν ασκήσει ξανά διοίκηση, άρα δεν υπάρχει εμπειρία. Γιατί κανένας δεν γεννιέται έμπειρος και αυτοδιοικητικός. Θα ήθελα να τους δώσουμε ακόμα λίγο χρόνο και χώρο να μπορέσουν να συντονιστούν και να βρουν το βηματισμό τους, να λειτουργήσουν σαν πραγματική δημοτική ομάδα, να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά τους για να μπορέσουν να αναπτύξουν το πρόγραμμα τους, τις απόψεις τους και τις ιδέες τους για το πώς οραματίζονται να διοικήσουν το Δήμο προς την σωστή κατεύθυνση της ανάπτυξης που μέχρι τώρα δεν το έχουμε δει να εξελίσσεται.

Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της απάντησης, αν τους κρίνω χωρίς καμία επιείκεια (ελαφρυντικά) που ανέφερα λίγο πιο πάνω, και τους κρίνω από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει η δημοτική αρχή θα τολμούσα να πω ότι δεν είναι καλή. Και πιστεύω ότι αυτή είναι και η άποψη μιας μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μου, γιατί έρχομαι καθημερινά σε επαφή, δέχομαι τα μηνύματα τους, ακούω, αφουγκράζομαι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διεκδικώ το αλάθητο, καταθέτω την άποψη μου, λέω την άποψη μου, όπως έχω μάθει να την λέω όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση χωρίς να με υπηρετεί, χωρίς φόβο και πάθος.

Και για να αποδείξω και να υποστηρίξω όλα τα παραπάνω, θα αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένα βασικά θέματα με συγκεκριμένα επιχειρήματα (γιατί αν αναφερόμουν σε λεπτομέρειες θα μας έτρωγε πολύ χρόνο και μελάνι). Όλους λοιπόν αυτούς τους 9-10 μήνες δεν είδαμε σοβαρές πρωτοβουλίες ή κάποιες σοβαρές μελέτες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Τα θέματα που έχουν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι και σήμερα, πλην κάποιων εξαιρέσεων, αφορούν τυπικές διαδικασίες, γιατί έτσι προβλέπει ο νομοθέτης. Δεν είδαμε καμιά ακόμη χειροπιαστή απόφαση για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου. Όπως είναι το καυτό θέμα του κυκλοφοριακού της πόλης, του πάρκινγκ, της μεταφοράς του ΚΤΕΛ, της αποκέντρωσης των υπηρεσιών, ώστε να πάρει ανάσα η πόλη. Δεν είδαμε καμιά  πρωτοβουλία στο κομμάτι της ψαραγοράς, της καθημερινότητας των πολιτών, στην αξιοποίηση των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, στον μεγάλο περιφερειακό, στον κόμβο του νοσοκομείου και πολλά άλλα.

Πάμε στις Δημοτικές Ενότητες και στα χωριά μας. Δεν είδαμε καμιά αναβάθμιση των ρόλων των Τοπικών Συμβουλίων και των εκλεγμένων Τοπικών Συμβούλων που, όπως έχω πει τα προηγούμενα πέντε χρόνια, είχαν απαξιωθεί και το έχω αναδείξει και μέσα στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και έξω από αυτά. Τελευταία φορά αναφέρθηκα γι’ αυτό στη συζήτηση που έγινε για το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν είδαμε καμιά αλλαγή προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των δύο δημοτικών ενοτήτων, των Φερών και της Τραϊανούπολης. Δεν είδαμε καμιά σημαντική εξέλιξη στο κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας. Για να μην φανώ μικρός, στην αγροτική οδοποιία, στην δημοτική ενότητα Φερών, πραγματοποιήθηκαν κάποιες δράσεις από τρία γκρέιντερ, χωρίς υλικό και χωρίς να γίνει παρέμβαση μέχρι και σήμερα σε όλα τα χωριά. Ακόμα περιμένουμε την μελέτη της αγροτικής οδοποιίας.

Η δημοτική αρχή, χωρίς προγραμματισμό, ιεράρχηση και στόχευση είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Δεν είδαμε επίσης καμία αλλαγή στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στις δημοτικές ενότητες. Δεν είδαμε καμία αλλαγή σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου στις δημοτικές ενότητες. Όπως πράσινο, παιδικές χαρές, καθαριότητα. Καμιά θετική εξέλιξη στην δημοτική ενότητα Φερών μετά την κατασκευή από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο κομμάτι της αποχέτευσης που υπάρχουν συνοικίες που έχουν σκαφτεί εδώ και επτά χρόνια, έχουν τοποθετηθεί οι σωλήνες της αποχέτευσης, ο βιολογικός είναι έτοιμος και δεν έχει στρωθεί άσφαλτος. Επίσης, καμιά εξέλιξη στο αρδευτικό Μοναστηρακίου, Δορίσκου και Απαλού και στην υδραυλική μελέτη Πετάλου. Να προσθέσω και την αποψίλωση των υπηρεσιών στις Φέρες (μεταφορά των 6 υπαλλήλων στην έδρα του Δήμου, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, λόγω covid που όπως φαίνεται, και μακάρι να διαψευστώ, θα είναι μόνιμη) Καμιά σοβαρή επένδυση στα Ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης.

Βέβαια, θα ήμουν αφελής αν περίμενα όλα αυτά να τα πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή  σε ένα χρόνο, αλλά περίμενα, κάποια από αυτά, να τα ιεραρχήσει, να τα αξιολογήσει και να αρχίσει να τα εντάσσει προς υλοποίηση στην διάρκεια της θητείας της. Γιατί, χωρίς προγραμματισμό, ιεράρχηση και στόχευση είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της. Κλείνοντας, δεν σας κρύβω ότι επιθυμία μας είναι να πετύχει αυτή η δημοτική αρχή, όπως το ίδιο θα επιθυμούσαμε για οποιαδήποτε δημοτική αρχή με αρχές, κανόνες και διαφάνεια για το καλό όλου του Δήμου. Εξάλλου έχουμε δηλώσει άπειρες φορές πως ό,τι καλό έρθει θα το στηρίξουμε και ό,τι αρνητικό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε ή θα το καταψηφίσουμε.

– Πώς ήταν αυτός ο χρόνος για την ΑΝΑΣΑ με τη νέα της πλέον σύνθεση;  Ποιοι οι στόχοι για το επόμενο διάστημα;

Από την ημέρα που ανέλαβα, δηλαδή εδώ και  6, 7 μήνες, αυτό που επιδίωξα ήταν να βάλω κανόνες και αρχές. Για μένα, πολύ βασικά συστατικά, ώστε η παράταξη να μπορεί να λειτουργήσει με ήθος και αξιοπρέπεια. Το τρίτο και σημαντικό που επιδίωξα και πιστεύω ότι το κατόρθωσα, είναι να επικρατήσει η ηρεμία στην παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε. Πιστεύω ακράδαντα τα παραπάνω δομικά συστατικά που σας προανέφερα, όπως κανόνες, αρχές, ήθος, αξιοπρέπεια και ηρεμία, είναι για μένα θεμελιώδη στοιχεία για να μπορέσει να λειτουργήσει η παράταξη με πρόγραμμα και καθαρή σκέψη.

Οι πρωτοβουλίες που πήρα όλους αυτούς τους μήνες χωρίς να αφαιρέσω και τους τρεις μήνες καραντίνας, ήταν οι εξής: πραγματοποιήθηκαν πολλές γενικές συνελεύσεις. Μέσα από αυτές τις συνελεύσεις, εκλέχθηκε ένα νέο συντονιστικό όργανο που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε. Ένα όργανο ευέλικτο και λειτουργικό, που λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα εκλεγμένα μέλη και στα απλά μέλη της παράταξης. Συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα το οποίο δεν υπήρχε. Εκλέξαμε νέο γραμματέα, ώστε να υπάρχουν πρακτικά. Πράγμα το οποίο μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Εκλέξαμε νέο ταμία για να οργανώσουμε τα οικονομικά μας. Γίνονται πλέον προσυνεδριάσεις πριν τα δημοτικά συμβούλια.

Ο επικεφαλής μίας παράταξης πρέπει να εμπνέει και να οδηγεί την παράταξη και όχι να την σέρνει για να πετύχει προσωπικές φιλοδοξίες και ατομική προβολή.

Πήρα πρωτοβουλίες και ξεκινήσαμε τις επαφές με φορείς, συλλόγους, ώστε να ξανάρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, μιας και αυτό είχε χαθεί από το 2014. Έτσι, η πρώτη μας επαφή ήταν με τα μέλη του ΔΣ των εμπόρων της λαϊκής αγοράς και υπήρξε σχετική ενημέρωση με δελτίο τύπου. Μετά από αίτηση της παράταξης ήρθαμε σε επαφή με την διοίκηση του ΟΛΑ για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να μάθουμε από την νέα διοίκηση του ΟΛΑ για το τι μέλλει γενέσθαι για το νέο master plan. Υπήρξε σχετικό δελτίο τύπου. Προγραμματίζαμε και ετοιμάζαμε ημερίδα στις Φέρες με θέμα την τηλεθέρμανση Φερών, αλλά, λόγω covid και των γνωστών απαγορεύσεων, αναβλήθηκε.

Στο σχεδιασμό και στον προγραμματισμό μας ήταν και συνεχίζει να είναι η επαφή με όλα τα τοπικά συμβούλια. Να τους γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα τους (ήδη με κάποιους είχαμε έρθει σε επαφή, αλλά λόγω covid αναβλήθηκε η δράση).

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σας αναφέρω κάποιες βασικές μου απόψεις που έχουν άμεση σχέση με όλα τα προηγούμενα που σας ανέφερα και τις έχω υιοθετήσει και τις τηρώ απαρέγκλιτα. Ο τίτλος του επικεφαλής είναι πολύ σημαντικός. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα, είναι τι λέει, τι πράττει, ποιες είναι οι προτεραιότητες του, μέσα και έξω απ’ τα δημοτικά συμβούλια. Πρέπει να εμπνέει και να οδηγεί την παράταξη και όχι να την σέρνει για να πετύχει προσωπικές φιλοδοξίες και ατομική προβολή.

Το διαδίκτυο δεν είναι για μένα αυτοσκοπός. Το διαδίκτυο δεν αποτελεί για μένα εργαλείο για να ψαρεύουμε ανθρώπους, να τους εντάξουμε στην παράταξη και πιθανόν στο ψηφοδέλτιο, για να τους εκμεταλλευτούμε και να κρυφτούμε πίσω από τον τίτλο του επικεφαλής. Για μένα, το διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να αναδείξει κάποιος σημαντικά θέματα που αφορούν τα δημοτικά συμβούλια και τις θέσεις και τις απόψεις της παράταξης, γιατί πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν.

Επίσης, μια βασική μου αρχή είναι ότι δεν θα δείτε καμία δήλωσή μου στα ΜΜΕ που να αφορά τα δημοτικά συμβούλια, προτού  εκφράσω την άποψή μου μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Τέλος, επικαλούμαι τη μαρτυρία σας, γιατί παρακολουθείτε τα δημοτικά συμβούλια, ότι δεν υπήρξε συνεδρίαση μέχρι σήμερα που μιλάμε, που η παράταξη να μην είχε τεκμηριωμένη άποψη και ψήφο για όλα τα θέματα.

-Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων μηνών είναι η πεζοδρόμηση της Κύπρου. Ποια είναι η δική σας άποψη για το ζήτημα αυτό;   

Όσο αφορά την ερώτηση σας για την οδό Κύπρου η απάντηση είναι αυτή που δώσαμε επίσημα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και είναι η εξής: προεκλογικά, η άποψη της παράταξης ήταν να μην πεζοδρομηθεί. Από την στιγμή όμως που η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε σε πεζοδρόμηση η άποψη μας ήταν να ανοίξει χωρίς να ξηλωθεί τίποτα από το εν λόγω έργο, να υπάρξει μέριμνα για τους πεζούς (τον τρόπο θα μας τον πουν οι ειδικοί) και να διέρχονται ελαφρού τύπου οχήματα.

Αξίζει να σημειώσω, όμως, ότι το εν λόγω θέμα (όπως και πολλά παρόμοια) έχει πολύ μεγάλη σημασία για μένα που δείχνει την συνέπεια και την συνέχεια που πρέπει να έχουν οι παρατάξεις και ιδιαίτερα οι επικεφαλής που δίνουν το στίγμα της παράταξης. Και αυτό, δεν το λέω τυχαία γιατί εκείνο το βράδυ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία  ενώ προεκλογικά, κάποιοι είχαν σημαία το άνοιγμα της Κύπρου, μετά υπέστειλαν  την σημαία. Δηλαδή, μέσα σε ένα λεπτό, άλλαξαν την ψήφο τους τρεις φορές. Στην αρχή υπέρ, μετά λευκό και μετά κατά.

-Πολλή συζήτηση έγινε για τη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση. Ποια η θέση σας;

Για το θέμα αυτό πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δε σας κρύβω ότι, όταν το θέμα ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση την πρώτη φορά, ξαφνιαστήκαμε. Η εισήγηση ήταν διάτρητη, με κενά, γενικότητες και αοριστίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι τέτοια θέματα δεν πρέπει να έρχονται και να ψηφίζονται διά περιφοράς. Γιατί, για το θέμα αυτό, πιθανόν, να υπήρχαν ενστάσεις, απορίες, διευκρινήσεις, αντιπροτάσεις. Άρα, απαιτούσε διεξοδική συζήτηση και όχι ψηφοφορία με ένα υπέρ, κατά, λευκό.

Επίσης, δεν κατάλαβα ποτέ τον λόγο του επείγοντος. Δηλαδή, μέσα στην πανδημία, να φέρεις προς ψήφιση διά περιφοράς ένα τόσο σοβαρό θέμα. Γι’ αυτό και το καταψήφισα την πρώτη φορά. Στο χρονικό διάστημα από την πρώτη μέχρι την δεύτερη ψηφοφορία υπέβαλα τις ενστάσεις και τις προτάσεις  μου εκεί που έπρεπε να τις υποβάλλω. Ένα  μικρό κομμάτι από τις αυτές τις προτάσεις μου υιοθετήθηκαν. Και για να είμαι συγκεκριμένος, στους σκοπούς της ΔΕΚΑ, συμπεριλήφθηκαν οι δράσεις του μαζικού αθλητισμού, το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και κάποιες δράσεις για το περιβάλλον (πράγμα που είχε συμπεριληφθεί και στον προϋπολογισμό μετά από πρόταση της παράταξης).

Οι ενστάσεις μου, όμως, που αφορούσαν το κομμάτι της διαδικτυακής δημοτικής τηλεόρασης, το στούντιο ηχογράφησης, την πρόσληψη δημοσιογράφων, κάμεραμαν, οπερατέρ, υπεύθυνου θεάτρου, υπεύθυνου εκδηλώσεων κτλ, αγνοήθηκαν. Και όπως έγραψα σε παρατήρηση μαζί με την ψήφο μου ‘ναι επί της αρχής’, αλλά ‘όχι’ στο κομμάτι της Web TV στο στούντιο ηχογράφησης και σε όσα ανέφερα προηγουμένως και άρα θεωρώ ότι έπρεπε να τροποποιηθεί και ο προϋπολογισμός της επιχείρησης. Τέλος, παρόλο που ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για μένα, λόγω covid, να ψηφίζω διά περιφοράς, τόλμησα να μην ψηφίσω με ένα υπέρ ή κατά, αλλά για να έχω καθαρή την συνείδηση μου και να κοιμάμαι τα βράδια ήσυχος, κατέθεσα και εγγράφως τις ενστάσεις μου και πιστέψτε με, άνοιξα τον δρόμο για να ψηφίζουν και κάποιοι άλλοι με αυτόν τον τρόπο στα μετέπειτα δια περιφοράς συμβούλια.

-Είστε ικανοποιημένος από την παρουσία του στελέχους σας κ. Αραμπατζή στο διοικητικό σχήμα του Δήμου;

Χωρίς να θέλω να αποφύγω την ερώτηση σας, θεωρώ  ότι δεν είμαι ο πιο κατάλληλος για να καταθέσω την άποψή μου, με την έννοια  πως δεν θα είμαι  αντικειμενικός αφού ο κύριος Αραμπατζής είναι ένα μέλος της οικογένειας της παράταξης. Πιστεύω, όμως, πως είναι ένας έμπειρος και παλιός αυτοδιοικητικός και οφείλει και μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές και  κανόνες, συμμετέχοντας σαν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών στην διοίκηση του Δήμου, προερχόμενος από άλλη παράταξη, δηλαδή την δική μας. Αυτό θα το αφήσω να το κρίνουν οι συμπολίτες μου στο τέλος της θητείας και πιστεύω να είναι θετική.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο