Επιτακτική η ανάγκη για νέο κοιμητήριο στην Αλεξανδρούπολη

Ασφυκτική η κατάσταση στα Β’ νεκροταφεία, επείγουσα ανάγκη για δημιουργία των Γ’. Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης με αφορμή τις καταγγελίες για δημιουργία τάφων σε διαδρόμους. Από το 2010 ως το 2020, οι ταφές στα Β’ κοιμητήρια αυξήθηκαν κατά 50%

Της Κικής Ηπειρώτου

Την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, στα Β’ νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 ως το 2020, οι ταφές στο συγκεκριμένο κοιμητήριο, έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ το έργο της επέκτασης έχει «παγώσει», επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός, ο οποίος προσκόμισε και σχετικό φωτογραφικό υλικό, από δημιουργία τάφων σε διαδρόμους του νεκροταφείου. Όπως κατήγγειλε, η διάνοιξη ορισμένων τάφων έφτασε σε βάθος μόλις τα 60 εκατοστά, καθώς από κάτω υπήρχαν αγωγοί ύδρευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω της βροχής, δημιουργήθηκαν λίμνες.

Επισήμανε ότι σαφώς και έχει ευθύνες και η προηγούμενη διοίκηση, ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2019 η αρμόδια υπηρεσία προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες ταφές στα εν λόγω νεκροταφεία. Πρότεινε να υπάρξει διερεύνηση των γύρω οικοπέδων, ώστε πέρα από την μερική επέκταση που έχει προγραμματιστεί, να υπάρξει και περαιτέρω επέκταση.

Όσο για τα Γ’ νεκροταφεία, που έχουν χωροθετηθεί στο δρόμο προς την Κίρκη (η δημοτική αρχή ανέφερε στα 500 μέτρα από τον κόμβο της Κίρκης, ο κ. Μυτιληνός στα 900 μέτρα), σημείωσε πως ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε οι μελέτες, ζητώντας να μάθει χρονοδιάγραμμα, τόσο για τη δημιουργία των νέων κοιμητηρίων όσο και για την ολοκλήρωση της επέκτασης των Β’. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν 285 θέσεις στα νέα οστεοφυλάκια, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσα» στα Β’ νεκροταφεία. Τέλος, ζήτησε να παρθούν γενναίες αποφάσεις για το θέμα, ώστε να μην το κληροδοτεί η μία δημοτική αρχή στην άλλη.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου τιμητικό για τη μνήμη των θανόντων να θάβονται στους διαδρόμους, επισημαίνοντας ότι  η δημοτική του άρχη άφησε στην δημοτική αρχή Ζαμπούκη ένα έτοιμο νεκροταφείο στο Μαΐστρο, το οποίο είχε μελετηθεί επί Αλεξανδρή, με ολοκληρωμένο διαγωνισμό και με κόστος αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η σημερινή δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε ούτε τα οστεοφυλάκια, όπως είπε, ενώ για τα Γ’ νεκροταφεία δεν υπάρχει καμία απόφαση, κανένα έγγραφο, συμπεραίνοντας πως το έργο υπάρχει μόνο στη φαντασία της δημοτικής αρχής. Χαρακτήρισε την απόσταση των Γ’ κοιμητηρίων από την πόλη ως τεράστια, προτείνοντας την κατάργηση του έργου και λέγοντας πως συμφωνεί με τον κ. Μυτηλινό ως προς την προσπάθεια εξεύρεσης εκτάσεων γύρω από τα Β’ νεκροταφεία, ώστε να γίνει μία μεγαλύτερη επέκταση.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Ποίτες» και πρώην αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Ζιώγας σημείωσε πως υπάρχουν περίπου 200 ανενεργοί τάφοι, που δεν έχουν καθόλου επισκεψιμότητα, με σπασμένους σταυρούς και μάρμαρα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αφού γίνει αποκομιδή των οστών και τοποθέτησή τους στα χωνευτήρια.

Οι απαντήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής

Ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Νάκος Φιλιππίδης σημείωσε πως από το 2010 ως το 2020 είχαμε αύξηση της τάξης του 50% στις ταφές, στα Β’ κοιμητήρια, δηλαδή από τις 200, πήγαμε στις 310 ετησίως. Συνολικά, υπάρχουν 4.835 τάφοι, με 7.000 ενταφιασμένους, ενώ το 57% των τάφων είναι αγορασμένοι. Οι ελεύθερες θέσεις είναι μερικές δεκάδες μόνο, ενώ το γεγονός ότι καθυστερεί το έργο της επέκτασης, διογκώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.  Αναφορικά με τις ταφές στους διαδρόμους, μίλησε για «τυφλά δρομάκια», σημειώνοντας πως οι σωλήνες ύδρευσης είναι μόνο εντός των ταφικών τετραγώνων και όχι στους διαδρόμους. Όπως τόνισε, οι καταγγελίες για πλημμύρες και νεκρούς που θα βγουν στην επιφάνεια προκάλεσαν πανικό σε αρκετούς πολίτες, άνευ λόγου.

Αναφορικά με την εκταφή σημείωσε πως βάσει κανονισμού επιτρέπεται μετά τη δεκαετία, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο αυτό συνάδει με τα περί αξιοπρέπειας και σεβασμού της μνήμης των νεκρών. Μετέφερε την αγωνία και την ευαισθησία των αρμόδιων υπαλλήλων για την κατάσταση και αναφέρθηκε σε αρκετές δυσλειτουργίες που κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Δαστερίδης σημείωσε πως η δημοτική αρχή αντιμετώπισε το πρόβλημα με σοβαρότητα από την πρώτη στιγμή. Όπως σημείωσε, επί θητείας Λαμπάκη, η αρμόδια υπηρεσία, με έγγραφό της από το 2015, ενημέρωνε πως σε 4 χρόνια τα Β’ κοιμητήρια θα έφταναν στο 100% της πληρότητάς τους, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά της δημοτικής αρχής τότε.

Για την επέκταση των Β’ κοιμητηρίων επισήμανε πως ο εργολάβος κατέθεσε έκπτωση 10% άνω του ορίου που ψηφίστηκε τελευταία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος. Εκτίμησε ότι σύντομα το έργο θα ξεκινήσει. Σχετικά με την επέκταση σε γύρω οικόπεδα, σημείωσε πως  υπάρχει μία σειρά από σοβαρούς περιορισμούς από τη νομοθεσία που καθιστά την πρόταση μη υλοποιήσιμη.

Για τα Γ’ κοιμητήρια σημείωσε πως έχει γίνει χαρτογράφηση της έκτασης που ανήκει στο Δήμο, υπάρχει απόφαση ΔΣ για τη δημιουργία τους, αποφάσεις της ΔΕΥΑΑ, πράξη χαρρακτηρισμού από το δασαρχείο που επιτρέπει να γίνει κοιμητήριο σε εκείνη την έκταση, ενώ έχει δοθεί εντολή για γεωτεχνική και υδρογεωλογική μελέτη. Επιπλέον, σημείωσε πως η τριμελής επιτροπή του Δήμου έκρινε ως κατάλληλη την εν λόγω έκταση για δημιουργία κοιμητηρίων.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσης Μαστορόπουλος σημείωσε πως για επεκτάσεις νεκροταφείων, οπουδήποτε, χρειάζεται να γίνουν τοπικά ρυμοτομικά, διαδικασίες πολύ δύσκολες και πολύ χρονοβόρες. Σημείωσε ακόμη πως δεν υπάρχουν μελέτες που να ορίζουν  το κόστος του έργου των Γ’ κοιμητηρίων, ενώ από μία προκαταρκτική εξέταση του χώρου, φαίνεται πως είναι κατάλληλος, χρειάζεται όμως να γίνουν έλεγχοι στο υπέδαφος, στα νερά, τα υψόμετρα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κτλ.

Ανάγκη για αποτεφρωτήριο

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα Γ’ κοιμητήρια, καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες, ενώ και η επέκταση των Β’ πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πρότεινε τη δημιουργία κλιβάνου αποτέφρωσης, μία λύση που πρέπει να τολμήσουμε, όπως είπε, αφού υπάρχει πολύς κόσμος που το ζητάει. Για την «ανακούφιση» των Β’ νεκροταφείων ζήτησε να ξεκινήσει ένας έλεγχος για τάφους που είναι άνω των 30 ετών ανέγγιχτοι, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους δημότες να μεταφέρουν τα οστά των συγγενών τους στα οστεοφυλάκια. Χαρακτήρισε ως αδιανόητο να γίνονται τάφοι στους διαδρόμους, σημειώνοντας πως όποιος θέλει τάφο να τον πληρώνει ακριβά. Κάλεσε την υπηρεσία να διερευνήσει το θέμα και να καταθέσει τις προτάσεις της για συγκεκριμένες λύσεις.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως «γεμίσαμε μεσίτες στην Αλεξανδρούπολη, δεν μπορώ να καταλάβω τι συζητάμε εδώ και 2,5 ώρες», εκτιμώντας πως η απόφαση που θα παρθεί θα απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη, αφού δεν υπάρχει ούτε καν εισήγηση. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο, ώστε να πρέπει να αλλάξει το δημοτικό συμβούλιο την απόφαση που πήρε τον Αύγουστο του ’20 για τη δημιουργία των Γ’ νεκροταφείων. «Δεν έχουμε να θάψουμε τον κόσμο; Με 4 φωτογραφίες που αμφισβητούνται από τους ανθρώπους των νεκροταφείων;» διερωτήθηκε ενώ σημείωσε πως από την στιγμή που ο Δήμος διαθέτει δική του έκταση δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί κονδύλι για αγορά οικοπέδου από ιδιώτη για περαιτέρω επέκταση των Β’ Κοιμητηρίων. Πρότεινε στο σώμα να εμμείνει στην απόφαση του 2020 και να τρέξουν γρηγορότερα οι μελέτες με τη βοήθεια της Αναπτυξιακής του Δήμου. Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση για εκπόνηση μελέτης για δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Τελικώς, η πρόταση Μυτιληνού δεν εγκρίθηκε, αφού συγκέντρωσε 16 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 1 λευκό.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο