Επιστρέφει στο Διδυμότειχο η προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου

Μετά από διαβεβαίωση της Υπουργού Πολιτισμού η προτομή θα τοποθετηθεί στην ειδική προθήκη που υπάρχει στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

«Η προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου θα έρθει στο Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου», ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου, ο δήμαρχος της πόλης, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μεταφέροντας τη σχετική διαβεβαίωση που έλαβε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Διδυμότειχο.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννογλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ζήτημα άπτεται αποκλειστικά της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που όπως φαίνεται από τις διαβεβαιώσεις και των δύο πλευρών, θα δρομολογήσουν τη μεταφορά της χρυσής προτομής, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. «Τόσο η υπεύθυνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας όσο και η κα. Μενδώνη, θεωρούν ότι η προτομή πρέπει να έρθει εδώ, στην ειδική προθήκη που είναι εν αναμονή, μέσα στο Βυζαντινό Μουσείο», ανέφερε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Διδυμοτείχου. Η χρυσή προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου βρέθηκε το 1965 στον λόφο της «Αγίας Πέτρας» Πλωτινόπολης στο Διδυμότειχο, στη διάρκεια εργασιών κατασκευής χαρακώματος από τον Στρατό. Εδώ και 57 χρόνια εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής. Είναι έργο της Ρωμαϊκής Περιόδου και χρονολογείται μεταξύ τέλους 2ου και αρχές 3ου αιώνα μ. Χ.

Η χρυσή προτομή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα

Στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου και το σιδηροδρομικό σταθμό, υψώνεται ένας βραχώδης οχυρός λόφος γνωστός με το όνομα «Αγία Πέτρα», το ύψος του οποίου είναι 55,90 μέτρα. Στα 1959-60 ο καθηγητής Γεώργιος Μπακαλάκης ταύτισε το λόφο της «Αγίας Πέτρας» με την Πλωτινόπολη.
Όπως γράφει ο Ευάγγελος Σ. Σοβαράς (Καστροπολίτης), οι πηγές μας πληροφορούν ότι η Πλωτινόπολη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.), για να τιμήσει τη σύζυγό του, Πομπηία Πλωτίνα. Κατά τον Ιεροκλέα και τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο ήταν μία από τις πέντε πόλεις της επαρχίας Αιμιμόντου. Στα εκκλησιαστικά χρονικά αναφέρεται ως έδρα επισκόπου της αυτής επαρχίας που υπαγόταν στο μητροπολίτη Αδριανουπόλεως. Από τον Προκόπιο επίσης είναι γνωστό ότι ο Ιουστινιανός ανοικοδόμησε τα τείχη της Πλωτινόπολης. Το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες και σε βάθος 1,60 μ. βρέθηκε η χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) Πρόκειται για έργο από καθαρό χρυσό, με μέγεθός λίγο μικρότερο από το φυσικό και κατασκευασμένο με την τεχνική της σφυρηλάτησης.
Ο αυτοκράτορας εικονίζεται γενειοφόρος να φοράει φολιδωτό θώρακα με γοργόνειο στο στήθος. Τα μαλλιά του είναι διαμορφωμένα σε ελλειψοειδείς βοστρύχους και αποδίδονται διαφορετικά από τη γενειάδα. Το πρόσωπό του είναι ευρύ, τα μάτια μεγάλα, και η ίριδά τους δηλώνεται με χάραξη. Λείπει μόνο μικρό κομμάτι από το πρόσθιο αριστερό τμήμα της, ενώ ένα άλλο είναι συγκολλημένο. Ίχνη χαλκού στο πίσω μέρος δείχνουν ότι η προτομή ήταν στερεωμένη σε κοντάρι, όπως οι προτομές και άλλων αυτοκρατόρων που τις κρατούσαν οι “imaginiferi” του ρωμαϊκού στρατού, σαν ένα είδος λαβάρου. Τα πορτραίτα αυτά ήταν μέσο έκφρασης της αυτοκρατορικής εξουσίας και αποτελούσαν ταυτόχρονα εικόνες λατρείας του αυτοκράτορα-θεού στις μακρινές επαρχίες της αυτοκρατορίας.
Τις χρυσές προτομές Ρωμαίων αυτοκρατόρων σε Ελλάδα και Ελβετία επιχείρησε να συνδέσει από το 2001 η έρευνα της Ελβετίδας αρχαιολόγου Ανν Ντεπουρί Γκιζέλ, πρώην διευθύντριας του Ρωμαϊκού Μουσείου στο Αβάνς της Ελβετίας. Η εντυπωσιακή ολόχρυση προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της αρχαίας Πλωτινούπολης στο Διδυμότειχο είναι από τα καλύτερα διατηρημένα ευρήματα του είδους, μαζί με την προτομή του Μάρκου Αυρήλιου που ανακαλύφθηκε στην Ελβετία και κοσμεί το Ρωμαϊκό Μουσείο Αβάνς. Στις σελίδες του επίσημου οδηγού για το Ρωμαϊκό Μουσείο Αβάνς της Ελβετίας παρουσιάζονται φωτογραφίες και στοιχεία για τη χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου της Πλωτινόπολης του Διδυμοτείχου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο