efhmerida1

Επιστρέφει η ένταση της ακρίβειας στα τρόφιμα

– Άλμα 1,3 μονάδων τον Μάρτιο σύμφωνα με την Eurostat

 

Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές των τροφίμων είχαν σταθεροποιηθεί, χωρίς να σημειώνονται μειώσεις, αλλά τουλάχιστον δεν αυξάνονταν περαιτέρω. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο έλαβε τέλος τον περασμένο μήνα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, διαμορφούμενος στο 1,7% από 0,4% τον Φεβρουάριο.

Για το ενδεχόμενο αυτό μας είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο τους επόμενους μήνες να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κοντά στο μηδέν».

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαρθρωτική σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Στην Ευρωζώνη, παρατηρείται επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να μειώνεται στο 2,2% από 2,3% τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, στην Ελλάδα αναμένεται ελαφρά επιτάχυνση στο 3,1% από 3%.

Η κατάσταση αυτή εν μέρει οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, οι οποίες τον Μάρτιο σημείωσαν αύξηση 1,7%, σε σχέση με μόλις 0,4% τον Φεβρουάριο. Η σημαντική αυτή αύξηση στον δείκτη τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αλκοόλ και καπνού, δημιουργεί ανησυχία για την επίδραση της ακρίβειας στις βασικές ανάγκες των πολιτών, ενισχύοντας το ήδη αυξανόμενο κόστος ζωής για τα νοικοκυριά.

Από την άλλη, η ενέργεια καταγράφει ήπιες αυξήσεις, με 0,2% τον Μάρτιο, από 0,4% τον Φεβρουάριο. Αν και η μικρή αυτή μείωση μπορεί να φαίνεται θετική, η συνεχιζόμενη αυξομείωση των τιμών της ενέργειας συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού στο μέλλον.

Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) βρίσκεται στο 3,9%, από 4,2% τον Φεβρουάριο, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής.

Το νούμερο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενδυναμώνοντας τις αμφιβολίες για την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας.

Μια άλλη ανησυχητική ένδειξη είναι η μηναία αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, η οποία καταγράφηκε στο 1,8% τον Μάρτιο, τη μεγαλύτερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ακολουθήσει τη γενική τάση της Ευρωζώνης και θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα απορρόφησης των διεθνών οικονομικών πιέσεων.

Συνολικά, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας παραμένει ασταθής, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή τάση. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας και την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών, η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις στο μέλλον.
topontiki.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr