efhmerida1

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στη Νορμανδία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus – Ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής!

Το τελευταίο ταξίδι κινητικότητας πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Erasmus του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, από τις 2 ως τις 7 Απριλίου, στη Νορμανδία της Γαλλίας.
Η ομάδα του προγράμματος Erasmus “Jardin pédagogique” που αποτελείται από 15 μαθητές και τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς, συναντήθηκε με τις αντίστοιχες αποστολές των Ρουμάνων φίλων, από τις πόλεις Ticleni και Giurgiu, στο Lisieux του Calvados, στη Νορμανδία.
Οι Γάλλοι εταίροι υποδέχτηκαν τις αποστολές Ελλήνων και Ρουμάνων και τους ξενάγησαν στην περιοχή τους, που έχει τόσα όμορφα κι αξιόλογα μέρη.
Η Ελληνική αποστολή μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι , είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει για μια σύντομη ξενάγηση στην υπέροχη Γαλλική πρωτεύουσα. Οι μαθητές φωτογραφήθηκαν στην πλατεία Trodadero, με φόντο τον Πύργο του Άηφελ, θαύμασαν αξιόλογα μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου, η Notre Dame και άλλα, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και έπειτα συνέχισαν το ταξίδι με λεωφορείο βορειοδυτικά.
Με βάση τους την πόλη Lisieux, στη Νορμανδία, μαθήτριες και μαθητές από την πόλη μας, έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές εκδρομές και δράσεις. Στους χώρους του Γαλλικού σχολείου, το ”Lycée Fremont / Les Rosiers”, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε εργαστήρια κηπουρικής, μαγειρικής και περιηγήθηκαν, λύνοντας γρίφους στην πόλη, για τη γνωρίσουν καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους λοιπόν οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του γαλλικού σχολείου, φύτευσαν λουλούδια και επιδόθηκαν σε παρασκευή κρέπας. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα γαλλικά τους με τον καλύτερο τρόπο!
Επιπλέον, όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν αρκετές από τις ημέρες, για δείπνο σε σπίτια Γαλλικών οικογενειών και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα και την κουζίνα της Νορμανδικής υπαίθρου.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις περιλάμβαναν την πόλη της Caen, και το ξεχωριστό Mont Saint Michel.
Η Καέν (Καν στα γαλλικά) είναι πόλη στη Βόρεια Γαλλία και πρωτεύουσα του διαμερίσματος Καλβαντός της Νορμανδίας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Κάτω Νορμανδία. Ευρισκόμενη σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τη θάλασσα, από τις παραλίες της απόβασης, τα διάσημα παραθαλάσσια θέρετρα της Deauville και της Trouville , η Καέν καλύπτει όλες τις δυνατές ανάγκες.
Οι μαθητές επισκέφτηκαν το βοτανικό κήπο της πόλης, το παλιό Αββαείο και σημερινό ναό, Saint Etienne, με το κτίριο που σήμερα αποτελεί το δημαρχείο της πόλης, αλλά αρχιτεκτονικά μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Εκεί, στον όμορφο περίβολο του Δημαρχιακού μεγάρου εκτίθεται το πρωτότυπο γλυπτό Lou του Jaume Plensa. Είχαν την ευκαιρία να κάνουν περιπάτους στο ιστορικό κέντρο, στην αγορά, στις πλατείες της.
Μια από τις αξέχαστες εμπειρίες των μαθητών ήταν η εκδρομή στις ακτές του Ατλαντικού και στο Mont Saint Michel.

Το Mont Saint-Michel (Μον-Σαιν-Μισέλ) είναι μια νορμανδική καστροπολιτεία στη Γαλλία. Η ιστορία του ξεκινάει το 708 μ.Χ., όταν ο Aubert, επίσκοπος της νορμανδικής επαρχίας Avranches, ονειρεύτηκε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Εκείνος του υπέδειξε το σημείο όπου θα έπρεπε να χτίσει μια εκκλησία. Το σημείο δεν ήταν παρά ένας βραχώδης λόφος που περιβαλλόταν πανταχόθεν από θάλασσα.
Η γεωγραφική του θέση είναι ιδιαίτερη. Είναι ένα γραφικό νησάκι και γύρω από αυτό συμβαίνει το φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας. Η περιοχή είναι διάσημη για τις παλίρροιές της, οι οποίες είναι τόσο ισχυρές που την περίοδο της πλημμυρίδας ο δρόμος σκεπάζεται εντελώς από το νερό και το οχυρό βρίσκεται αποκομμένο από την ξηρά. Υπάρχει μια γέφυρα με ξύλινα στηρίγματα που καταλήγει σε έναν χώρο ανοιχτό, σε μια εσπλανάδα, ο οποίος βυθίζεται όταν ανεβαίνει το νερό της παλίρροιας. Να σημειωθεί ότι η παλίρροια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς το ύψος του νερού κατά την πλημμυρίδα μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα. Ακολούθως, την περίοδο της άμπωτης που η στάθμη του νερού είναι χαμηλή, ο δρόμος αποκαλύπτεται ξανά και μαζί του όλα τα γύρω χωράφια.
Tην ημέρα της εκδρομής , οι μαθητές από την Αλεξανδρούπολη είχαν την ευκαιρία να αντικρύσουν τα νερά της θάλασσας που είχαν αποτραβηχτεί και γύρω σε όλη την περιοχή, έβλεπε κανείς την έκταση με τη λασπώδη άμμο. Εκείνη την ημέρα, πολλοί Γάλλοι εκπαιδευτικοί με τις τάξεις τους, από τις γύρω περιοχές, ήταν εκεί σε εκπαιδευτική επίσκεψη και εξερευνούσαν ξυπόλητοι την έκταση της υγρής άμμου μπροστά στο οχυρό.Το φαινόμενο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι Έλληνες ξεναγήθηκαν σε όλο το νησάκι, περπάτησαν στα μεσαιωνικά δρομάκια, ξεναγήθηκαν στο Αββαείο και απόλαυσαν τη θέα στην ακτή του Ατλαντικού. Στα διπλανά χωράφια, βλέπει κανείς κοπάδια προβάτων που βόσκουν. Είναι τα γνωστά προβατάκια «από αλμυρό λιβάδι».
Το Mont St. Michel έχει ενταχθεί από το 1979 στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η εκδρομή έκλεισε με το δείπνο της τελευταίας ημέρας στη σχολική τραπεζαρία και το αποχαιρετιστήριο πάρτυ, στο οποίο χορέψανε Γαλλικές, Ρουμάνικες και φυσικά Ελληνικές επιτυχίες! Το καλύτερο κέφι και από τις τρεις εθνικότητες στο χασάπικο με το τραγούδι του Ζαμπέτα «ο πιο καλός ο μαθητής».
Συνοδοί καθηγητές: Κανταρίδης Νίκος, Φυσικής αγωγής, Παπαδοπούλου Φανή, Γαλλικής, Σταθάκη Μαρία, Πληροφορικής

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr