Επενδυτικό ενδιαφέρον για logistics και ενέργεια από τη Σαουδική Αραβία

Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και επιχειρηματίες της χώρας επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη – Eνημερώθηκαν από τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για τις δυνατότητες της περιοχής

Στους τομείς των logistics και της ενέργειας ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Σαουδάραβες, που βρέθηκαν χθες στην Αλεξανδρούπολη, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση και τις δυνατότητες της περιοχής. Η αντιπροσωπεία, την οποία συνόδευαν στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου και η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης και επιχειρηματίες, βρέθηκε στην περιοχή, στο πλαίσιο γενικότερης επίσκεψης πολυάριθμης αποστολής στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, αποστολή αποτελούμενη από 120 επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη βρέθηκε στην Αθήνα με στόχο την επισφράγιση σειράς συμφωνιών που επιτεύχθηκαν επί της αρχής προ διμήνου στο Ριάντ, αλλά και νέων σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς, όπως της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού και της αγροδιατροφής. Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν για επενδύσεις των Εμιρατινών στη χώρα μας συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέσω των κρατικών ταμείων ADQ και Mubadala.

Επαφές στην Αλεξανδρούπολη

Η αντιπροσωπεία βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο Κων/νο Χατζημιχαήλ και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Χατζηκωνσταντίνου για τις επενδυτικές ευκαιρίας στην περιοχή μας. Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΟΛΑ, αναφέρει για την πρωινή συνάντηση:
“Ενημέρωση και παρουσίαση του γεωπολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης καθώς και των επενδυτικών ευκαιριών που ανακύπτουν από την ανωτέρω δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή σε αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και αξιωματούχων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι επισκέπτονται τον λιμένα στα πλαίσια της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω αναβάθμισης των εμπορικών/οικονομικών διμερών σχέσεων”.
Στη συνέχεια, σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας, φορείς της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας, ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, «είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση επένδυσης στην περιοχή μας», παρουσιάζοντας παράλληλα τις επενδυτικές ευκαιρίες ανά κλάδο.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία της αντιπροσωπείας στην πόλη μας, η οποία, όπως είπε, είναι η πρώτη πόλη που συναντά κανείς ερχόμενος στην Ευρώπη, μια πόλη που κατοικείται από ανθρώπους φιλικούς, οικογενειάρχες, φιλόζωους, ανοιχτόμυαλους. «Η Αλεξανδρούπολη είναι πύλη ενέργειας και ασφάλειας… Καλωσορίζουμε όλους τους επενδυτές και κάθε πρόταση που ενισχύει την οικονομία, δημιουργεί  θέσεις εργασίας και είναι σε ισορροπημένη σχέση με το περιβάλλον».


Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε πως ο φορέας που εκπροσωπεί είναι ένθερμος υποστηρικτής οποιασδήποτε επένδυσης από τις αραβικές χώρες. Μάλιστα, στους υποψήφιους επενδυτές δόθηκε ένα υπόμνημα με όλους τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να επενδύσουν, όπως : Υδάτινοι πόροι, Γεωθερμία ( θερμοκήπια), Ζεόλιθος, Μετάξι Σουφλίου, παραγωγή γυαλιού, καθώς στον Έβρο υπάρχουν πηγές αμμοληψίας, ενώ μίλησε και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Σαμοθράκης. Αναφέρθηκε ακόμη στον τομέα των logistics, καθώς και στα αυξημένα κίνητρα επιδότησης που ισχύουν στην περιοχή μας, λόγω του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Ο Θωμάς Αχείμαστος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου Κοπελούζου αναφέρθηκε στα τρία projects που προωθεί στην περιοχή: Τους δύο σταθμούς LNG, με τον πρώτο να είναι έτοιμος το 2023 και τον δεύτερο το 2024 με 2025, τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου και το θαλάσσιο πάρκο με τις ανεμογεννήτριες, που είναι το πρώτο στη χώρα που έχει ήδη αδειοδοτηθεί. «Θέλω να υπογραμμίσω αυτά τα τρία projects, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε σε ένα από τα πιο φιλοεπενδυτικά μέρη της Ελλάδας», σημείωσε, ενώ αναφερθείς στο φυσικό αέριο και την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισήμανε ότι «από την Αλεξανδρούπολη ως την Ουκρανία, η εξάρτησή μας φτάνει στα 50 δις κυβικά μέτρα… Θα είμαστε περήφανοι αν έχουμε δυο ή περισσότερα LNG στη χώρα, και συγκεκριμένα δυο σε αυτή την περιοχή, ώστε να μεταφέρουμε αέριο ως τη Μολδαβία και την Ουκρανία». Τόνισε πως η στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ σημαντική, ενώ απευθυνόμενος προς τους Σαουδάραβες, είπε : «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, όχι μόνο ως ιδιωτική εταιρεία, αλλά και ως επενδυτές στην περιοχή αυτή, που ήδη απολαμβάνουμε την φιλική υποδοχή των τοπικών αρχών».
Ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Fakher Al Shawaf , γενικός διευθυντής σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές κοινοπραξίες της χώρας, με την επωνυμία «Al Bawani», ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για όλα τα χρήσιμα στοιχεία που παρείχαν, τα οποία, όπως είπε θα μελετηθούν ενδελεχώς.  Όπως σημείωσε, το ενδιαφέρον της αντιπροσωπείας εστιάζει κυρίως σε επενδύσεις στους τομείς των logistics και της ενέργειας. Επισήμανε πως θα ήθελε να διατηρηθεί αυτή η επαφή μεταξύ των μελών της αποστολής και των τοπικών αρχών, ώστε να προκύψει στο μέλλον κάποια συνεργασία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξαιρετική και μακροχρόνια σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζοντας τη θέση της Αλεξανδρούπολης ως «πρωτίστης σημασίας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο