Επεισοδιακή η συνεδρίαση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Υψηλές εντάσεις και αποχώρηση της παράταξης του δημάρχου …Όταν έφτασε η σειρά να συζητηθεί το θέμα που από κοινού έφεραν στη συνεδρίαση οι παρατάξεις μειοψηφίας ζητώντας την τροποποίηση της απόφασης θετικής γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ για αιολικά πάρκα                       

Υψηλές εντάσεις και αποχώρηση της παράταξης του δημάρχου είχε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, το βράδυ της Τρίτης, όταν έφτασε η σειρά να συζητηθεί το θέμα που από κοινού έφεραν στη συνεδρίαση οι παρατάξεις μειοψηφίας, ζητώντας την τροποποίηση της απόφασης θετικής γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκατάστασης τεσσάρων αιολικών πάρκων στον δήμο Ορεστιάδας, η οποία είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου. Κατά την έναρξη συζήτησης του θέματος, ο δήμαρχος έκανε παρέμβαση «επί της διαδικασίας», υποστηρίζοντας πως το θέμα που είναι άκαιρο, διότι η γνωμοδοτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΠΑΜΘ, ελήφθη υπ’ όψιν από την επιτροπή της Περιφέρειας και έφυγε για το Υπουργείο”. Ο ίδιος ζήτησε απόσυρση του θέματος σημειώνοντας πως “δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση τροποποίησης, παρά μόνο για επικοινωνιακούς λόγους”.

Η παρέμβαση του δημάρχου προκάλεσε άμεσα την έντονη αντίδραση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαρίας Γκουγκουσκίδου, η οποία είχε οριστεί από τις παρατάξεις εισηγήτρια του θέματος, αφού, όπως είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και κατηγορώντας τον για μη τήρηση του κανονισμού, η τοποθέτηση του κ. Μαυρίδη έπρεπε να ακολουθήσει της εισήγησής της. Η ίδια αρνήθηκε να αποσυρθεί το θέμα και επιχείρησε να προχωρήσει τη διαδικασία, διακόπηκε όμως ξανά από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που πρότεινε να ψηφίσει το Σώμα εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη συζήτηση του θέματος. Η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις όλων των συμβούλων των παρατάξεων μειοψηφίας, που κατήγγειλαν μεθόδευση με σκοπό να μη συζητηθεί το θέμα. Εν μέσω υψηλής έντασης, η παράταξη του δημάρχου αποχώρησε από την αίθουσα, μαζί και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστο Ορμανλίδη.

Τελικά, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τους 14 εναπομείναντες συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Διαμαντή Παπαδόπουλο και Κώστα Ασμανίδη, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του συμβουλίου Γιώργου Καλφόπουλου. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που εξέφρασαν οι παρατάξεις για το έργο εγκατάστασης των τεσσάρων αιολικών πάρκων, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τη χωροθέτησή τους, τα σημεία που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν, τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και τη δραστηριότητα των κατοίκων οικισμών που βρίσκονται κοντά στα σημεία αυτά, ενώ από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Διαμαντή Παπαδόπουλο, ο οποίος καταψήφισε κρίνοντας ότι το ζήτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρακτικά έχει κλείσει, υπογραμμίστηκε ότι η δημοτική αρχή έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ανταποδοτικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Έντονη αντίδραση Γκουγκουσκίδου

Τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, στηλιτεύει πολύ αιχμηρά η κα. Γκουγκουσκίδου και σε γραπτή δήλωσή της, στην οποία αναφέρει ότι «ο δήμαρχος “το έβαλε στα πόδια” από το δημοτικό συμβούλιο, αρνούμενος να συζητήσει το θέμα για τις ανεμογεννήτριες». Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω», τονίζει ότι «ο κ. Μαυρίδης απέδειξε για άλλη μία φορά περίτρανα την εξάρτηση και την καθοδήγησή του από επιχειρηματικά συμφέροντα» και χαρακτηρίζει «πρωτοφανή για τα αυτοδιοικητικά πράγματα την αποχώρηση της παράταξης του δημάρχου από τη συνεδρίαση», καταγγέλλοντας παράλληλα τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστο Ορμανλίδη, ότι «σύρθηκε» και αυτός στην αποχώρηση. Σε ό,τι αφορά τη θέση της σχετικά με τον σχεδιασμό εγκατάστασης τεσσάρων αιολικών πάρκων στον δήμο Ορεστιάδας, η κα. Γκουγκουσκίδου δηλώνει «ρητά, σε όλους τους τόνους, ότι είναι απολύτως αποδεκτή η αιολική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες ως εναλλακτική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας…», υπογραμμίζει ωστόσο ότι όταν πρόκειται για βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και σε κάθε βιομηχανική παραγωγή, υπάρχουν ορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, που επιβάλλουν ειδική χωροθέτηση, σε ικανή απόσταση από κατοικίες και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Καταλήγοντας, αναφέρει ότι οι παρατάξεις μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν στην τελευταία συνεδρίαση την αρνητική γνωμοδότηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα 4 αιολικά πάρκα, «έως ότου καθοριστούν συγκεκριμένοι χώροι εντός της επικράτειας του δήμου Ορεστιάδας, που θα είναι κατάλληλοι για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών».

Την εικόνα που βγήκε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας σχολιάζει ο συνδυασμός «Δημοτική Επαναφορά» του Χρήστου Καζαλτζή, στηλιτεύοντας αφενός τη συνολική έως τώρα διαχείριση του θέματος των ανεμογεννητριών και αφετέρου τη στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστου Ορμανλίδη, που όπως τονίζει, «ασχέτως από ποιο συνδυασμό προέρχεται, ως εκλεγμένος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, υπηρετεί ένα θεσμό υψηλότερο από την παραταξιακή λογική και τη μικροκομματική διαχείριση».

Χρ. Σαμουρίδου ( ΕΡΤ Ορεστ.)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο