Έως 15 εκ ευρώ στο Δήμο Ορεστιάδας από το νέο ΕΣΠΑ για έργα “Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης”

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ανακοίνωσε επίσης την αύξηση της χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του μουσείου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, κατά 2,2 εκ. ευρώ. Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ : «Τα χρήματα έπιασαν τόπο»

Την ένταξη του δήμου Ορεστιάδας στο χρηματοδοτικό σκέλος του νέου ΕΣΠΑ που αφορά τη “Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση” ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που είχε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας την Πέμπτη, με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του δήμου, παρουσία αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πρώτη συνάντηση του κ. Μέτιου ήταν στο Διδυμότειχο με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν την τοπική Εκκλησία.

Συναντήσεις

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος είχε συνάντηση με τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας (ΓΟΕΒ) και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ερυθροποτάμου, με τους οποίους συζήτησαν θέματα υποδομών για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Μετά το πέρας των δύο αυτών συναντήσεων, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι ανακοινώσεις για συγκεκριμένα έργα της Περιφέρειας θα γίνουν όταν αυτά δρομολογηθούν. Κατόπιν, ο κ. Μέτιος, μαζί με το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Ορεστιάδας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στον Έβρο.

Στη σύσκεψη έγινε μια χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση.  Καταγράφηκαν ανάγκες που έχουν οι οικισμοί της Ορεστιάδας όπως καθαρισμοί ρεμάτων και συντηρήσεις δρόμων, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από έργα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

 

Ανακοινώσεις για τον βόρειο Έβρο

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μέτιος έκανε δύο σημαντικές ανακοινώσεις.

Η πρώτη είναι ότι, μετά από απόφασή του, ο Δήμος Ορεστιάδας θα συμπεριληφθεί στους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν φάκελο με έργα προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που προορίζονται για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Μέχρι σήμερα, δικαίωμα να υποβάλουν φάκελο προς αξιολόγηση είχαν μόνο οι Δήμοι – πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων. Με την απόφαση του κ. Μέτιου, ο Δήμος Ορεστιάδας θα μπορεί πλέον και αυτός να συμμετέχει στη διαδικασία και να επιτύχει χρηματοδότηση έργων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη ανακοίνωση που έκανε ο κ. Μέτιος αφορά στην αύξηση της χρηματοδότησης του έργου της προστασίας και ανάδειξης του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης κατά 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο είναι ενταγμένο στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού,

Με την αύξηση που ανακοίνωσε ο κ. Μέτιος, η χρηματοδότηση του έργου από 11 εκατομμύρια ευρώ φτάνει πλέον τα 13,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε επίσης την αύξηση της χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του μουσείου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, κατά 2,2 εκ. ευρώ, ποσό που απαιτείται συμπληρωματικά μετά την τροποποίηση της μελέτης του έργου, για το οποίο έχουν ήδη εξασφαλιστεί 10,9 εκ. ευρώ. “Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται πλέον στα 13,1 εκ. ευρώ”, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως η ανάδειξη του τύμβου και η κατασκευή του μουσείου είναι υψηλού ενδιαφέροντος έργο για την ΠΑΜΘ και το Υπουργείο Πολιτισμού, με την αρμόδια υπουργό, Λίνα Μενδώνη, να το χαρακτηρίζει “μικρή Βεργίνα”.

Στις συναντήσεις και στις συσκέψεις συμμετείχαν από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Βασίλης Δελησταμάτης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού κ. Θανάσης Τσώνης, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας κ. Βασίλης Γαλάνης, ο πρώην Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Πρόδρομος Φωτακίδης, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της Περιφέρειας κυρία Κατερίνα Φωτιάδου καθώς επίσης οι Προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και της ΠΕ Έβρου και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Μέτιος: «Αρχίστε τον σχεδιασμό…»

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως η Ορεστιάδα θα είναι η έκτη πόλη, μαζί με τις πρωτεύουσες των πέντε νομών της ΑΜΘ, που θα χρηματοδοτηθούν με πόρους έως 15 εκ. ευρώ η κάθε μία, για την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα συμπεριληφθούν στις μελέτες της “Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης” που θα ετοιμάσουν οι δήμοι.  Αρχίστε τον σχεδιασμό, η απόφαση αυτή αποτελεί έμπρακτη στήριξη του βορείου Έβρου” ανέφερε ο κ. Μέτιος, με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, να “διαβεβαιώνει ότι υπάρχει ετοιμότητα για την αξιοποίηση των 15 εκ. ευρώ, και τα χρήματα αυτά θα πιάσουν τόπο”.

Επίσκεψη Γ.Γ. του ΥΠΕΣ Μ. Σταυριανουδάκη

Στον Έβρο βρέθηκε την Πέμπτη και  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, πραγματοποιώντας μια σειρά επισκέψεων στους τέσσερις ηπειρωτικούς δήμους του νομού (εξαιρουμένου της Σαμοθράκης) προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα που εξελίσσονται με χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο νομό τον συνόδευε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, υπό την ιδιότητα και του Προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ . Ο κ. Σταυριανουδάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των έργων, ανέφερε πως πέρα από τις τακτικές χρηματοδοτήσεις το Υπουργείο προχώρησε και σε έκτακτες, με επιπλέον 16 εκ. ευρώ στο Δήμο Ορεστιάδας και συνολικά 75 εκ. ευρώ σε όλο το νομό.

Δήλωσε σχετικά: “Επισκέφθηκα τον Έβρο για να δούμε όλα όσα έχουν χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως έργα που εντάχθηκαν στο “Αντώνης Τρίτσης” και έργα που έγιναν για τις αποκαταστάσεις φυσικών καταστροφών. Διαπιστώνουμε με χαρά ότι τα χρήματα αυτά έπιασαν τόπο. Βασικός στόχος είναι με τα χρήματα που δόθηκαν για τις έκτακτες συνθήκες να υλοποιούνται έργα μακράς πνοής και όχι έργα ευκαιριακών αποκαταστάσεων”. Στη σύντομη δήλωσή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης υποστήριξε πως “ο Δήμος έχει αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας” και τόνισε πως είναι “σημαντική η έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών όσες φορές χρειάστηκε, ειδικά στις περιπτώσεις των πλημμυρών”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο