ΕΟΔΥ: 149 νεκροί από κορωνοϊό και 2 από γρίπη

Τι προκύπτει από τα δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την τριδημία γρίπης, κορονοϊού και RSV. Αναλυτικά τα ποσοστά, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανά λοίμωξη.

Γρίπη

Την ίδια στιγμή, ακόμη επτά άτομα νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ με γρίπη συνολικά 36 άτομα.

Ωστόσο, η θετικότητα παρουσίασε μείωση, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στέλεχος τύπου Β. Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Κορονοϊός

Ακόμα 149 (141 την περασμένη εβδομάδα) θάνατοι ασθενών με Covid καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ενώ 128 άτομα είναι διασωληνωμένα σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 1.632 (1.519 την περασμένη εβδομάδα) και ο επταήμερος μέσος όρος είναι 233 εισαγωγές την ημέρα, δηλαδή 7% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να είναι η συχνότερη. Η ποσοστιαία αναλογία της υποπαραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 της Όμικρον. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Έφτασε η μετάλλαξη Κράκεν στην Ελλάδα

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5, γνωστή Κράκεν έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα. Μάλισττα, τα 3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Ωστόσο, δεν αναφέρεται στην έκθεση συγκεκριμένος αριθμός περιστατικών. Ο συγκεκριμένος ιός, αν και προσβάλει παιδιά κάτω των δύο ετών, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες και να προκαλέσει βρογχιολίτιδα, η οποία κάνει έντονα συμπτώματα δύσπνοιας, έντονο βήχα, καταρροή και ίσως πυρετό.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους ειδικούς και τον συμπεριέλαβαν στην έκθεση, είναι ότι στα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνος και για άτομα άνω των 60 ετών και ακόμη περισσότερο για όσους έχουν συννοσηρότητες (κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας).

Τα ποσοστά ανά ιό στην κοινότητα

Την εβδομάδα 52/2022 επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 552 άτομα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα. Από τα 552 ληφθέντα δείγματα, 177 (32%) ήταν θετικά για SARSCoV-2, 68 (12%) ήταν θετικά για γρίπη και 58 (11%) ήταν θετικά για RSV. Το υπόλοιπο ποσοστό ήταν ιοί που δεν απασχολούν τους ειδικούς σε αυτή τη φάση, καθώς δεν κάνουν έντονα συμπτώματα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο