Εντυπωσιασμένος από τον Γαλλικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης ο Γάλλος Πρέσβης

Ενδιαφέρον, αλλά και αίσθημα απορίας για το πώς ένας τέτοιος τόπος μένει αναξιοποίητος…

Επίσκεψη στον ιστορικό Γαλλικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Γαλλίας Patrick Maisonnave, κατά την πρόσφατη παρουσία του στην πόλη μας. Ο Πρέσβης, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, ξεναγήθηκε στους χώρους του Σταθμού από την ομάδα των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού.
Δείτε τι έγραψαν στη σελίδα τους για τη σημαντική αυτή επίσκεψη:
“Πριν λίγες μέρες λάβαμε ένα τηλεφώνημα: «ο Πρέσβης της Γαλλίας, Patrick Maisonnave, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη, επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμά του μια επίσκεψη στον Γαλλικό Σταθμό».


Η επίσκεψη ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας. Η αλήθεια είναι ότι εξ αρχής ήμασταν επιφυλακτικοί: «μήπως δεν έρθει τελικά? εδώ θεσμικοί του τόπου μας δεν έκαναν τον κόπο να έρθουν εδώ?». Κι όμως ο Πρέσβης ήρθε, συνοδευόμενος από τη Γενική Πρόξενο, Saudrine Mouchet, και όλη τη διπλωματική αντιπροσωπεία.
Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά, παρά το κρύο, τον αέρα και τη βροχή. Ενημερώθηκε για την ιστορία του, τις εξελίξεις για την αποκατάσταση του Ξύλινου, το αίτημα για χαρακτηρισμό όλου του Συγκροτήματος ως Ιστορικού Τόπου και για πολλά άλλα, εκφράζοντας την πρόθεσή του για την προώθηση ζητημάτων σχετικά για τον Γαλλικό.
Μας εξέπληξε το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Σταθμό, νιώσαμε όμως και ένα αίσθημα απορίας του για το πώς ένα μέρος με τόσο πλούσια ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία παραμένει αναξιοποίητο..
«Αν ένα τέτοιο μέρος βρισκόταν στη Γαλλία – σαν να σκέφτηκε (εμείς τουλάχιστον σίγουρα) – σε καμία περίπτωση δεν θα είχε αφεθεί για τόσα χρόνια παραδομένο στην φθορά και την αφάνεια..»
Τι να πεις… είναι μάλλον η διαφορά «κουλτούρας»(?).
*Μαζί με μια αναμνηστική φωτογραφία του Γαλλικού (από τη συλλογή του Ιδρύματος Pierre de Gigord), του καταθέσαμε και ένα υπόμνημα με μια σειρά αιτημάτων σχετικά με θέματα που θα μπορούσε η Πρεσβεία να μας υποστηρίξει”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του