Εντυπωσιακή επιστροφή μετά από 5 χρόνια για την Alexpo

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της 19ης Εμπορικής Έκθεσης – Τοψίδης: Αντέξαμε, αντέχουμε και θα αντέχουμε  

2.003 επιχειρήσεις άνοιξαν στον Έβρο την τελευταία 5ετία, ενώ έκλεισαν 1.247

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 12 Μαϊου τα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης Alexpo, η οποία επέστρεψε μετά από 5 χρόνια απουσίας, λόγω υγειονομικής κρίσης με τη συμμετοχή άνω των 120 εκθετών από όλο τον Έβρο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, «η alexpo2023 είναι η απόδειξη ότι αντέξαμε, αντέχουμε και θα αντέχουμε γιατί ξέρουμε να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε».
Το “παρών” έδωσαν όλοι οι τοπικοί φορείς, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης, η ιδρύτρια μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade Ελμίνα Κοπελούζου και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος.

Η 19η Διεθνής Εμπορική Έκθεση Alexpo2023 θα διεξάγεται στο χώρο του Λιμένα Αλεξανδρούπολης ως και την Τρίτη16 Μαΐου. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, τέλη της άνοιξης και όχι μέσα στο καλοκαίρι, συμβαίνει για πρώτη φορά, εξυπηρετώντας ένα διττό στόχο, τόσο της ενίσχυσης του εορταστικού κλίματος για τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού ελαχιστοποιείται η χρήση κλιματισμού. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, εξάλλου, έχει μειωθεί σημαντικά και το διαθέσιμο έντυπο υλικό.
Στο μήνυμά του, που προβλήθηκε μέσω βίντεο, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης σημείωσε πως η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε όλο αυτό το διάστημα στο επίκεντρο της προσπάθειας της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η πόλη μας θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ όλες τις πόλεις της χώρας, τα επόμενα χρόνια, μέσα από επενδύσεις που αναμένεται να αλλάξουν τις ζωές των κατοίκων της.
Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Χριστόδουλου Χαμπούρη, κατά την θητεία του οποίου, ξεκίνησε η Εμπορική Έκθεση, το 1992.
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και από αυτό το βήμα, υπογραμμίζοντας την προσφορά του στο τοπικό μας επιχειρείν, στο Επιμελητήριο μας, στην τοπική κοινωνία, αλλά και να πω ότι υπήρξε ένας άνθρωπος ευγενής, ήπιων τόνων και πάντα με διάθεση προσφοράς ακόμη και όταν είχε πλέον αποσυρθεί από την ενεργό επιχειρηματική δράση. Η συγκεκριμένη αναφορά μου είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του, την οποία το Επιμελητήριο μας θα τιμήσει στο μέλλον όπως αρμόζει» σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου.


Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, «δεν θέλω να προβάλω εικόνες με κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά καταστήματα και ανενεργή οικονομία – όλα αυτά έχουν περάσει στην ιστορία, όμως οφείλω να επισημάνω την υποδειγματική συμπεριφορά των επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου μας καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων και τον ζήλο που επέδειξαν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Βέβαια, όλα αυτά δεν συνέβησαν εύκολα και κυρίως δεν συνέβη    σαν χωρίς κόστος για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους. Όντας επιχειρηματίας και ο ίδιος, γνωρίζω πολύ καλά τους αγώνες που δώσατε όλοι και όλες ώστε να μείνουν οι επιχειρήσεις σε λειτουργία, να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις και βεβαίως να συνεχίσετε την επόμενη μέρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Για το λόγο αυτό είστε όλες και όλοι άξιοι συγχαρητηρίων και επαίνου και ελπίζω ότι το Επιμελητήριο μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πράττοντας τα δέοντα προκειμένου να συμπαρασταθεί στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων μεταφέροντας συνεχώς τη φωνή τους τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, οργανώνοντας διαδικτυακές ημερίδες και ενημερώσεις και καταγράφοντας συνεχώς ανάγκες και αιτήματα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας».
Όπως σημείωσε ο κ Τοψίδης, «η  προηγούμενη alexpo κατέγραψε περίπου 50.000 επισκέψεις το καλοκαίρι του 2018 αλλά είμαι σίγουρος ότι φέτος θα καταφέρουμε να σπάσουμε και αυτό το ρεκόρ. Η φετινή διοργάνωση είναι η πρώτη στην ιστορική πορεία της Εμπορικής μας Έκθεσης που οι αιτήσεις συμμετοχής συμπληρώθηκαν στο σύνολό τους περίπου έναν μήνα πριν ημερομηνία των εγκαινίων. Το γεγονός αυτό δείχνει την έντονη διάθεση της αγοράς – των επιχειρηματιών- για εξωστρέφεια και για μας αποτελεί ισχυρό κίνητρο έντασης των προσπαθειών μας, που έχουν πάντα τον ίδιο σκοπό:

  • Την ανάδειξη των προϊόντων του Έβρου
  • Την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας
  • Την ενίσχυση των προσπαθειών ανάπτυξης τοπικά και εθνικά

Από την προηγούμενη alexpo μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε διάστημα πέντε ετών, γράφτηκαν στο μητρώο του Επιμελητηρίου μας 2003 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν από αυτό 1247. Το ισοζύγιο δηλαδή, είναι θετικό και δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη από αυτό για να πούμε ότι οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες τολμούν, γεννούν ιδέες, επιχειρούν, επενδύουν.
Είναι χρέος μας όχι μόνο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε και να ανθίσουν νέες ιδέες, αλλά και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις να ενσωματώσουν στο πλαίσιο τους τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά. Σημειώνω εδώ την δημιουργία της Δομής Στήριξης της Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου μας, το γνωστό πλέον Light Hub, στο οποίο νέοι και νέες επίδοξοι επιχειρηματίες παίρνουν σημαντικές γνώσεις για να βγουν στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά και οι υφιστάμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν χρήσιμα και κρίσιμα επιμορφωτικά σεμινάρια από πολύ αξιόλογους εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες, καταξιωμένους στους τομείς τους πανελλαδικά αλλά και διεθνώς. Κατά την ξενάγησή σας στην Έκθεση θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες από το περίπτερο του Light Hub, αλλά και κατά τη διάρκεια της Έκθεσης όσοι επιθυμείτε θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε σχετικές παράλληλες δράσεις».

Ο κ. Τοψίδης επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στο Επιμελητήριο επαφές και επισκέψεις με αντιπροσωπείες από την Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που, όπως τονισε, δεν έχουν απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα. «Είναι επισκέψεις με συγκεκριμένο στόχο και προσανατολισμό. Είναι επισκέψεις με στόχο την ανίχνευση των επενδυτικών δυνατοτήτων του τόπου μας και μπορώ πλέον με βεβαιότητα να πω ότι ο Έβρος αποτελεί προτεραιότητα για όσους επιθυμούν να επενδύσουν χρήματα στην Ελλάδα.  Η alexpo φιλοξενείται σε έναν χώρο που η φήμη του έχει φτάσει πια πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της χώρας μας. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης αλλά και ως πεδίο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων μετά τον δρόμο που άνοιξε η Gastrade με το έργο του LNG που βρίσκεται στη φάση κατασκευής των σχετικών υποδομών. Πιστεύω ότι μετά και την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και όσων άλλων σχεδιαστούν στο εγγύς μέλλον, θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η ισχυρή του θέση στην Οικονομία όχι μόνο τοπικά, αλλά και εθνικά και παγκόσμια.»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρθηκε στη συμπλήρωσε 103 ετών από την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό και 102 ετών λειτουργίας του Επιμελητηρίου, «πράγμα που σημαίνει ότι το Επιμελητήριο Έβρου γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί με την πρωτεύουσα του Έβρου, συμβάλλοντας δυναμικά και καθοριστικά στην εικόνα που αυτή έχει σήμερα. Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με την Αλεξανδρούπολη, βέβαια, επιθυμούμε να έχει ολόκληρος ο Έβρος και ένα δείγμα αυτής της επιθυμίας μας, είναι η λειτουργία του παραρτήματος του Επιμελητηρίου μας στην Ορεστιάδα».
Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό   πλαίσιο του Επιμελτηρίου αναφέρθηκε ότι αφορά όλο τον Έβρο από άκρη σε άκρη.
«Πάντα με το ίδιο μαχητικό πνεύμα, διεκδικούμε:
Περισσότερες και αρτιότερες δομές και υποδομές άμεσης ή έμμεσης στήριξης της επιχειρηματικότητας
Χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο που να περιλαμβάνει και τις οδικές μεταφορές
Σιδηροδρομικά δίκτυα εναρμονισμένα στις ευρωπαϊκές επιταγές και ικανά να εξυπηρετήσουν μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων εντός και εκτός συνόρων
Φορολογικά ή άλλα κίνητρα που να εξυπηρετούν τον ανταγωνισμό που υφίστανται οι επιχειρήσεις μας από τις ομοειδείς των όμορων χωρών
Οικονομικά κίνητρα που να ευνοούν την δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή την ανάπτυξη των υφιστάμενων με απώτερο στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας και εν τέλει του τοπικού ΑΕΠ»
Κλείνοντας, ο κ Τοψίδης σημείωσε πως «εδώ χτυπάει η καρδιά μιας επιχειρηματικής κοινότητας που είναι αδύνατον να στεγαστεί στα περιορισμένα τετραγωνικά μιας Έκθεσης, που μεγαλώνει συνεχώς, που εξελίσσεται, που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο και που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει, και που είμαι σίγουρος ότι θα δει καλύτερες ημέρες γιατί ξέρει να τις δημιουργεί.  Όσοι και όσες από εσάς παρακολουθείτε συστηματικά την alexpo και την διαδρομή της, σας καλώ να θυμηθείτε πώς ήταν και πού έχει φτάσει. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν όλοι οι άνθρωποι που εργάστηκαν και εργάζονται στο Επιμελητήριο Έβρου τόσα χρόνια, οι άνθρωποι που θήτευσαν στο Διοικητικό του Συμβούλιο και φυσικά όσοι προήδρευσαν και σε αυτό το σημείο χαιρετίζω τον Νίκο Δαστερίδη και τον Λεωνίδα Κίτσιο που βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Δίπλα σε αυτά τα ονόματα, βάζω κι εγώ το δικό μου ταπεινά για να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά που αντλώ βλέποντας την alexpo να μεγαλώνει και να προοδεύει συνεχώς».
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του