Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου

«Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και εμπιστευτική, δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι θα στενοχωρηθείτε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε»
Για απειλές και μαγνητοφώνηση ατόμων εν αγνοία τους, κατηγόρησε τον Δήμαρχο ο Β. Λαμπάκης
 
της Κικής Ηπειρώτου

Στους λόγους για τους οποίους δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη τα αποτελέσματα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για τον διαχειριστικό έλεγχο που διεξήχθη στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τα έτη από 2016 ως και 2021, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, μετά από σχετικό αίτημα ενημέρωσης επί του θέματος που κατέθεσαν 18 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου προς τους αιτούντες, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:
«Σε απάντηση του από 12/1/2023 αιτήματός σας, σας ενημερώνω ότι η έκθεση ευρημάτων από τη διενέργεια προσυμφωνημένων διαδικασιών, αναφορικά με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη διαχειριστική περίοδο από τον 1ο μήνα του2016 ως τον 6ο του 2021, κατόπιν πρωτοβουλίας μου και έγκρισης δαπάνης από την Οικονομική Επιτροπή, είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και απεστάλη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αφού ενημερώθηκαν η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, η ΣΔΟΥ Αλεξανδρούπολης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Ως εκ τούτου, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία που σας προανέφερα και συνεπώς η έκθεση, λόγω του χαρακτήρα της και της σε εξέλιξη διαδικασίας δεν δύναται να δημοσιοποιηθεί κατά τον συγκεκριμένο χρόνο του αιτήματός σας».
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία παρουσιάστηκε ο απολογισμός έργου της δημοτικής αρχής για το 2021, οι δημοτικοί σύμβουλοι επανήλθαν στο αίτημά τους, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός, ο διαχειριστικός έλεγχος αποτελεί σημαντικό μέρος του απολογισμού της δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να έχουν δημοσιευθεί σε sites στοιχεία από τον διαχειριστικό έλεγχο, τα οποία, όπως σημείωσε, προφανώς έχουν δοθεί στα ΜΜΕ από υπαλλήλους του Δήμου, και στο δημοτικό συμβούλιο να μην υπάρχει καμία ενημέρωση. Προειδοποίησε μάλιστα πως εφόσον δεν απαντηθούν καίρια ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων, η παράταξή του θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και στη συνέχεια θα προσφύγει στον εισαγγελέα προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, έστω και μετά από δικαστική εντολή.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε πως ο Δήμαρχος θα πρέπει να ενημερώσει το σώμα για το πότε έστειλε στην ΑΑΔΕ την έκθεση των ορκωτών λογιστών, πότε ενημέρωσε τις άλλες δημόσιες αρχές και γιατί την κρατά τόσο καιρό κρυφή. Τόνισε μάλιστα πως η απόφαση για τη διενέργεια του ελέγχου ελήφθη ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας διορίστηκαν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κι επομένως θα πρέπει αυτό να λάβει άμεσα γνώση για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε
Απαντώντας, ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως αποτελεί ίσως πανελλαδική πρωτοτυπία το γεγονός ότι όντας ο ίδιος εν ενεργεία Δήμαρχος, ζήτησε να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για χρονικό διάστημα που αφορά περίοδο κατά την οποία ήταν και ο ίδιος στο τιμόνι του Δήμου. «Εντόπισα πράγματα που δεν μου άρεσαν… Οποιοσδήποτε άλλος Δήμαρχος θα άφηνε να εξελιχθούν αυτά που εντόπισε να μην συμβαίνει τίποτα, εγώ, όμως, έκρινα ότι θα πρέπει να διατάξω έρευνα».
Όπως σημείωσε, υπήρχαν κάποια δεδομένα που δεν μπορούσε να ερμηνεύσει ούτε ο ίδιος, ούτε οι υπηρεσίες, είτε επειδή δεν μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη, είτε επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια όμορων Δήμων, με περίπου ίδιο πληθυσμό και ποσότητα διαχείρισης και συνέκρινε κάποια δικά τους στοιχεία με τα δικά μας. Στη συνέχεια, κι αφού δεν ξεδιαλύνονταν κάποια πράγματα, αποφάσισε να ζητήσει τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, τη δαπάνη για τον οποίο κάλυψε ο Δήμος, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
«Τα συμπεράσματα του ελέγχου αυτού έχουν απολύτως εμπιστευτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν πρωτοκολλήθηκαν από το κοινό ούτε κάποιο άλλο ειδικό πρωτόκολλο, του δημάρχου αναφέρομαι, παρά από το ειδικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο που είναι για τέτοιου είδους έρευνας ή πειθαρχικές διαδικασίες. Με το που κοινοποιήθηκε το αποτέλεσμα, κατέβηκα αρκετές φορές στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχω συνάντηση με τους ορκωτούς λογιστές για να μου αναλύσουν τα ευρήματα και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν. Αμέσως μόλις ‘χώνεψα’ στην πράξη τι ακριβώς περιλάμβαναν τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού, ξεκίνησα τη διαδικασία να ενημερώσω όλες τις ανώτερες δημόσιες ελεγκτικές αρχές. Συνομίλησα με Εισαγγελία, με Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με ΑΑΔΕ, με ΣΔΟΥ, καθώς έπρεπε να βρω ποιος από όλους αυτούς τους δημόσιους φορείς έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τη συγκεκριμένη έκθεση, διότι ο κάθε φορέας έθετε τις δίκες του προϋπόθεσες για να έχει ελεγκτική αρμοδιότητα και στη συνέχεια κατασταλτική, αν επαληθευτεί ποινικά, διοικητικά και φορολογικά ο έλεγχος… Δεν ενημέρωσα κανέναν διότι το περιεχόμενο είναι εμπιστευτικό… Ο τελικός παραλήπτης, αφού συνομίλησα με όλους, είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει στα χέρια της το συγκεκριμένο πόρισμα και η οποία διεξάγει τη δική της έρευνα. Είναι αρμοδιότητά της και ακολουθούμε τις οδηγίες αυτές. Μέχρι να καταλήξει στην επαλήθευση με τα στοιχεία που έχει ζητήσει, ζητάει και θα ζητήσει, η διαδικασία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Αν θέλετε κι από σεβασμό προς τη διαδικασία, αφού ο κώδικάς μας ορίζει ότι καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες είναι απόρρητου χαρακτήρα, επειδή θίγονται τιμές και υπολήψεις διαφόρων συμμετεχόντων. Κάντε υπομονή, πολύ σύντομα θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα από την ΑΑΔΕ».
Ο κ. Λαμπάκης, παίρνοντας το λόγο είπε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν κινηθεί από το δημοτικό συμβούλιο, που είναι το κυρίαρχο όργανο.
«Θεωρείτε ότι οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι είναι επικίνδυνοι και επιρρεπείς στο να συνεργήσουν ή να συναυτουργήσουν, προκειμένου να καλυφθούν και να κρυφτούν τεκμήρια που θα αποτελέσουν ενδεχόμενα δικαστικά τεκμήρια, μετά τον έλεγχο; Να σας θυμίσω τι κάνετε συνήθως για να φτάσετε στη δικαστική αλήθεια; Μαγνητοφωνείτε δημότες, αντιδημάρχους και υπάλληλους παρανόμως, φτάσατε μέχρι εκεί!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης.
Ο κ. Μυτιληνός επέμενε στο ερώτημά του για το πότε ακριβώς απεστάλησαν τα αποτελέσματα του ελέγχου στην ΑΑΔΕ, με τον Δήμαρχο να απαντά τουλάχιστον πριν δύο μήνες, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε καθυστέρηση, αφού αυτοί είναι οι ρυθμοί του δημοσίου, ενώ, όπως προείπε, έπρεπε να προβεί σε μία σειρά από συναντήσεις και επαφές για να οδηγηθεί η διαδικασία στην επόμενη φάση της, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τέτοιες περιπτώσεις. Ζήτησε από το σώμα να του δείξει εμπιστοσύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι έρευνα που θα τελειώσει σύντομα, κρατήστε την υπομονή σας γιατί θα μας απασχολήσει αρκετά η υπόθεση… Έχουμε πάντως τεκμήριο αθωότητας και όχι ενοχής».
«Δεν σας έχω εμπιστοσύνη, έχει περάσει ένας χρόνος και στείλατε τα στοιχεία μόλις πριν δύο μήνες. Όταν είδατε ότι πιέζουμε, τότε τα στείλατε, για να μη γίνει τίποτα ως τις εκλογές», ανέφερε ο κ. Λαμπάκης, με τον Δήμαρχο να απαντά πως «θα λυπηθείτε κι εσείς και άλλοι, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε στο τέλος» και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον κ. Ζαμπούκη ότι εκτοξεύει απειλές και ότι υπονοεί πως «στη δική του περίοδο είναι όλοι άγιοι, ενώ στη δική μας αμαρτωλοί».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο