Ενστάσεις και αντιφατικά μηνύματα ειδικών για το «χαλάρωμα» της κυβέρνησης

Στην κατεύθυνση περί της άρσης ορισμένων περιορισμών και σταδιακού ανοίγματος της αγοράς παραμένει η κυβέρνηση, την ώρα που η πανδημία στη χώρα μας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Απέναντι στις σκέψεις και τις διαρροές για χαλάρωση των μέτρων, καταγράφονται αρκετές δηλώσεις ειδικών που εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις τόσο για τη χρονική στιγμή που επιλέγει η κυβέρνηση όσο και για τον κίνδυνο ενός ανοίγματος χωρίς σχέδιο. Την ίδια στιγμή, πάντως, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών (την Παρασκευή), όμως οι αντιφάσεις είναι εμφανείς.

Το μέλος της επιτροπής και καθηγητής, Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε διστακτικός σχετικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων επισημαίνοντας «είμαστε στο ζενίθ της επιθυμίας για άνοιγμα και στο ναδίρ της εφαρμογής των μέτρων. Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε είναι η πιστή τήρηση των μέτρων στο μέγιστο βαθμό, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν τα τηρούμε.

«Το θέμα είναι πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Τώρα δεν ξέρω αν είμαστε ικανοί να επωμιστούμε το βάρος. Μην ξεχνάμε τον τουρισμό, το θέμα δεν είναι αν θα έρθουν, αλλά πού θα πάνε οι εμβολιασμένοι« σχολίασε σχετικά.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωνε (Mega) ότι αυτή τη στιγμή δεν αντέχεται ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

«Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα. Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί» ήταν οι δηλώσεις του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, πάντως, εμφανίστηκε ενοχλημένος από το χθεσινό τελεσίγραφο του Βασίλη Κικίλια προς τους ιδιώτες ιατρούς επισημαίνοντας «Δεν έχω πλήρη ενημέρωση για το τι γίνεται με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους μίλησε ο κ. Κικίλιας για επίταξη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν αριθμοί γιατρών αυτών των ειδικοτήτων απεριόριστοι, που να μην απασχολούνται ήδη στην κοινότητα. Επειδή είμαστε σε μια φάση με μεγάλη δυσκολία, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί η εκπλήρωση του τελεσιγράφου. Τα τελεσίγραφα δεν είναι και ο πιο ελκυστικός τρόπος για να απευθυνθεί κανείς σε επιστήμονες αυτή τη στιγμή. Βεβαίως θα έπρεπε να είχαν ήδη διοριστεί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά ας μείνουμε σε αυτή τη στιγμή στην επιθυμία όλων να συνδράμουν στη λύση του προβλήματος και ας ελπίσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. Μαζί με την μετακίνηση των ιδιωτών γιατρών θα πρέπει να μετακινηθούν και οι ασθενείς τους στα νοσοκομεία».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν τα μέτρα για να υπάρξει μεγαλύτερη εγρήγορση και για να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Εξήγησε ότι θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης, όπως μάσκες, αποστάσεις κλπ, αλλά να πραγματοποιούνται πάρα πολλά τεστ στους εργασιακούς χώρους που θα ανοίξουν σύντομα.

Πρότεινε, ακόμη, διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, αλλά και να επιτραπεί στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους και οικογενειακώς ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στην εξοχή, αποσυμπιέζοντας τα αστικά κέντρα από κόσμο.

«Τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο, πρώτα πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις απ’ τον άλλο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας με μέτρα και προϋποθέσεις.
Δήλωσε, πάντως, κάθετα αντίθετος στη λογική SMS 3ωρου για το λιανεμπόριο σημειώνοντας «ο μπουχτισμένος κόσμος θα ξεχυθεί στα μαγαζιά να ψωνίσει. Το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα, έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων».

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέκρινε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι εάν παραταθεί το lockdown για ακόμη έναν μήνα η χώρα θα μπει σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσε να ανοίξει με ασφάλεια.
«Θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε. Για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο