efhmerida1

Ενημέρωση για το LNG Αλεξανδρούπολης ζητούν Δημοτικοί Σύμβουλοι

Προβληματισμούς και ερωτήματα εξέφρασαν μέλη του ΔΣ, με αφορμή νέο αίτημα της Gastrade για παραχώρηση 4 στρεμμάτων στην παραλία Απαλού – Θα ζητηθεί συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας

της Κικής Ηπειρώτου

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, η οποία είχε αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα μία φορά λόγω εθνικού πένθους και μία φορά λόγω μη συμμετοχής της αντιπολίτευσης στη δια περιφοράς ψηφοφορία που κάλεσε ο πρόεδρος για τα 4 ίδια θέματα.
Μεταξύ των θεμάτων ήταν η έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης 4000,44 τμ στο τμχ.622 αγροκτήματος Μαΐστρου, για εργοταξιακή και μόνιμη χρήση για την εγκατάσταση βανοστασίου ακτής, του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης στην GASTRADE AE.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Καϊσα, το συγκεκριμένο θέμα ήρθε εκτάκτως στη συνεδρίαση «προκειμένου να αποφευχθεί η καθυστέρηση έργου εθνικής εμβέλειας». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης διερωτήθηκε για ποιο λόγο θεωρείται επείγον το συγκεκριμένο θέμα, από την στιγμή που η ίδια η εταιρεία δεν έχει θέσει κάποια προθεσμία, σημειώνοντας πως εάν δεν τεθεί σε ψηφοφορία, αρχικά, όπως ορίζει ο κανονισμός, αν το θέμα κρίνεται ως κατεπείγον για συζήτηση από το σώμα, ο ίδιος θα καταψηφίσει. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει αντίρρηση για την παραχώρηση της έκτασης, αλλά με τον τρόπο αυτό δεν προστατεύεται το γρήγορο της διαδικασίας. Αντιθέτως, αν κάποιος σύμβουλος προσφύγει στην Αποκεντρωμένη μετά τη λήψη της απόφασης, καταθέτοντας ένσταση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τελικώς η απόφαση ακυρωθεί, τότε το έργο εθνικής σημασίας θα χτυπήσει ακόμη πιο πίσω, με ευθύνη της δημοτικής αρχής.
Ο κ. Καϊσας σημείωσε πως το έργο είναι εθνικής σημασίας και δεν μπορούμε να το καθυστερήσουμε περαιτέρω, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.
Τη διαφωνία τους με τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος, ιδιαίτερα μια και την επόμενη μέρα ήταν προγραμματισμένη νέα, τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, εξέφρασαν και οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης Θέμης Κυριακίδης και Κυριάκος Αετόπουλος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει θέμα κατεπείγοντος, εκτιμώντας πως ο πρόεδρος δεν χειρίστηκε καλά την υπόθεση, με αποτέλεσμα να προκαλείται άνευ λόγου αναστάτωση στο ΔΣ. Σημείωσε πως το έργο προχωρά με πολύ γρήγορο ρυθμό, τα συνεργεία έχουν δημιουργήσει έναν διάδρομο 350 μέτρων μέσα στη θάλασσα, ώστε να κινούνται επί αυτού φορτηγά, γερανοί και οχήματα και να προσεγγίζουν το πλοίο, που δεν μπορεί να πλησιάσει λόγω των ρηχών νερών. Χαρακτήρισε μάλιστα το έργο ως υπόδειγμα για τους πολιτικούς μηχανικούς του μέλλοντος.

Προβληματισμοί κι ερωτήματα
Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Δραμανίδου σημείωσε πως δεν υπάρχει ενημέρωση για το έργο και κατέθεσε μία σειρά ερωτημάτων, όπως για το εάν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και πρόβλεψη για ζητήματα ασφαλείας των κατοίκων του οικισμού του Απαλού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αν υπάρχει πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και μέριμνα για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από φυσικά αίτια ή ακόμη και από δολιοφθορές, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Σημείωσε ακόμη πως έχουν περάσει χρόνια από τις αρχικές μελέτες και θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι, πλέον, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η επιβάρυνση στο περιβάλλον από την απελευθέρωση μεθανίου απ’ ό,τι από το διοξείδιο του άνθρακα. Επισήμανε ακόμη πως οι κάτοικοι της περιοχής θα «βλέπουν με το κιάλι το φυσικό αέριο», αφού αυτό θα πηγαίνει κατευθείαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να επέλθει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πετρίδης, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για τα υπόλοιπα έργα της Gastrade και για τη χάραξη του έργου, για την οποία ο Δήμος δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση. «Αυτό είναι το πρώτο βαλβιδοστάσιο, αν θα υπάρξει και δεύτερο, σταθμός συμπίεσης κλπ, ο Δήμος δεν έχει ιδέα πού θα πάνε αυτά, προφανώς θα συνεχίσει να περνά το έργο μέσα από δημοτική περιουσία… Η άποψή μου είναι ότι για τη χάραξη και το συνολικό έργο, ο Δήμος πρέπει να έχει μια συνολική εικόνα, γιατί σήμερα δίνουμε 4 στρέμματα, αύριο, κάπου αλλού, μπορεί να ζητήσουν 100».
Για το θέμα της ανάγκης αναλυτικής ενημέρωσης υπερθεμάτισε και ο κ. Μυτιληνός, σημειώνοντας πως είχε ζητηθεί παλαιότερα να υπάρξει ενημέρωση από την τεχνική υπηρεσία για τη χωροθέτηση του έργου, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορθώς πολλά ερωτήματα.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως όπου χρειάζονται αδειοδοτήσεις από την Δήμο, προφανώς υπάρχει πλήρης ενημέρωση, ενώ, μετά από διερεύνηση παλαιότερων καταγγελιών, τόσο η αστυνομία όσο και η εισαγγελία αποφάνθηκαν πως για ό,τι εργασίες έχουν γίνει από την εταιρεία, υπάρχουν όλες οι σχετικές άδειες. Ωστόσο, επισήμανε πως για ζητήματα που οι αδειοδοτήσεις δίνονται από την περιφέρεια και άλλους φορείς, προφανώς, υπάρχει κενό ενημέρωσης. Κατέληξε λέγοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε μία προγραμματισμένη συνάντηση, να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο της εταιρείας και να μας δώσει απαντήσεις, δεν είναι παράλογο αυτό, είναι λογικό».
Ο ανεξάρτητος Γιάννης Καρυπίδης έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων κατοίκων και αγροτών, οι οποίοι είχαν κινηθεί νομικά, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές που έδωσε η εταιρεία για τις εκτάσεις από τις οποίες περνά ο αγωγός, ζητώντας από τον Δήμαρχο να πιέσει τους αρμόδιους να ξαναδούν το θέμα. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, είναι σε εξέλιξη ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ εταιρείας και ιδιοκτητών. Ο κ. Λαμπάκης από την πλευρά του, τόνισε πως το θέμα έχει λήξει, καθώς έχουν εκπνεύσει οι ημερομηνίες προσβολής των τιμών, οι οποίες είχαν αναρτηθεί στο δημαρχείο εν μέσω πανδημίας, δίχως κανένας να ενημερώσει εγκαίρως τους ιδιοκτήτες.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr