Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο λιμάνι ζητά εδώ και 1,5 χρόνο το Εργατικό Κέντρο Έβρου 

«Όλοι θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά δεν τη βλέπουμε. Πρέπει να γίνει μία ευρεία σύσκεψη, να μας ενημερώσει ο ΟΛΑ και να τοποθετηθούν οι φορείς» λέει ο πρόεδρος Στάθης Ασπιώτης 

 Στο βρόντο και τα αντίστοιχα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δημοτικό συμβούλιο 

 Της Κικής Ηπειρώτου  

«Επιτέλους, διάλογος: Σε ευρεία σύσκεψη, μετά από πρόταση του Εργατικού Κέντρου Έβρου, θα ζητηθούν απαντήσεις και θα ακουστούν οι απόψεις όλων των φορέων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Αυτά γράφαμε τον Ιούλιο του 2020 σε ρεπορτάζ της ΓΝΩΜΗΣ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην οποία, το Εργατικό Κέντρο, αλλά και άλλοι φορείς, είχαν τονίσει την ανάγκη να υπάρξει μία ανοιχτή διαδικασία, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα, στην οποία θα υπάρξει ενημέρωση, τόσο γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμένα, όσο και της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.  

16 μήνες μετά, παρά την αποδοχή της πρότασης από τη δημοτική αρχή, η σύσκεψη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση, παρά τις καθυστερήσεις, προχωρά, ενώ οι Αμερικάνοι πραγματοποιούν τη μία «γιγαντιαία» απόβαση μετά την άλλη στο λιμάνι, το αεροδρόμιο, το σιδηρόδρομο, αλλά και τα στρατόπεδα της πόλης.  Πρόσφατα, στο δημοτικό συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» για άλλη μία φορά επιχείρησε να ανοίξει το διάλογο γύρω από το  θέμα, δίχως να υπάρξει ανταπόκριση.  

Σήμερα, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, ο οποίος εξελέγη για άλλη μία θητεία στη συγκεκριμένη θέση, επανέρχεται, μέσω της ΓΝΩΜΗΣ, στο αίτημα για ενημέρωση, το οποίο, δεν είναι μόνο αίτημα του Εργ/κού Κέντρου, αλλά και ενός μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας που, όπως λέει, «ανάπτυξη ακούει, αλλά ανάπτυξη δεν βλέπει». Επιπλέον, αναφορικά με τον διαγωνισμό παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα, όπως το μέλλον των εργαζομένων στο λιμάνι, οι συνθήκες γύρω από τις οποίες θα δραστηριοποιούνται οι αλιείς, αλλά και η πρόσβαση των πολιτών.  

«Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε ότι η περιοχή μας θεωρείται επίκεντρο των εξελίξεων, με τους αγωγούς, το λιμάνι, κι ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη έρχεται, στην πράξη, όμως, δεν βοηθά τίποτα τους εργαζόμενους. Εμμένουμε στη θέση μας ότι, πέρα από την στρατιωτική έλευση των Αμερικανών, από την οποία δεν βλέπουμε σημαντικά οφέλη σε θέσεις εργασίας, αμοιβές κλπ. θα πρέπει να υπάρξει μία ευρεία σύσκεψη, όπως είχαμε ζητήσει από πέρσι το καλοκαίρι, όπου οι αρμόδιοι θα μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει στο λιμάνι. Πέρα από το στρατιωτικό κομμάτι, να μάθουμε τι σχεδιάζεται για την εμπορική του δραστηριότητα, τι έχουμε να περιμένουμε για τον κόσμο της εργασίας, καθώς μέχρι στιγμής, παρά τις υποσχέσεις για ανάπτυξη, δεν έχουμε δει κάτι χειροπιαστό. Δυστυχώς, δεν βλέπω να πραγματοποιείται αυτή η συζήτηση, παρά το γεγονός ότι τη ζητούν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς, αλλά και πολίτες. Κανείς δεν είναι αρνητικός στην ανάπτυξη, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι πραγματική και να συνοδεύεται από θέσεις εργασίας και μάλιστα καλά αμειβόμενες και από οφέλη για μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας», επισήμανε ο κ. Ασπιώτης.  

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης 

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζήτησε για μία ακόμη φορά να συζητηθεί το θέμα της αμερικανικής παρουσίας στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή. Το θέμα, όμως, πέρασε στα «ψιλά». Μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής Σάββας Δευτεραίος, προέβη στην παρακάτω δήλωση: 

«H Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις Βάσεις, ο ελλιμενισμός  πολεμικού πλοίου για μεταφορά πολεμικού υλικού καθώς και οι επιπτώσεις όλων αυτών στο λαό. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τοποθετήθηκε. Δεν μίλησε ούτε ο Δήμαρχος, ούτε κάποιος επικεφαλής παράταξης, ούτε δημοτικός σύμβουλος  αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι και η αφωνία είναι συμφωνία υποταγής. Ας σημειωθεί ότι πέρα από τις φωτογραφίσεις με τους νατοϊκούς στο λιμάνι, τις βόλτες με τα ελικόπτερα και όλες τις διευκολύνσεις το ΔΣ ποτέ δεν συζήτησε το θέμα. Αντίθετα κουκουλώνεται και καλλιεργούνται αυταπάτες στο λαό περί ασφάλειας και ανταποδοτικών ωφελειών. 

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας για τις Βάσεις μετατρέπει επ’ αόριστον την περιοχή μας σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και στόχο των αντιπάλων τους.  Και πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι αυτής της υπογραφής ελλιμενίστηκε στην Αλεξανδρούπολη το Αμερικανικό πολεμικό πλοίο Yuma προπομπός της μεγαλύτερης έως σήμερα μετακίνησης πολεμικού υλικού και στρατιωτών, μέσω της περιοχής μας, για να πάρουν μέρος σε ασκήσεις – πρόβες πολέμου με την Ρωσία. 

Η συνέχιση του “Στρατηγικού Διαλόγου” και η ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ,  σηματοδοτεί νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό. 

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει για λογαριασμό των ΗΠΑ μεγαλύτερες δεσμεύσεις με την εγκατάσταση νέων βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Αλεξανδρούπολη βάζοντας στο στόχαστρο τις στρατιωτικές, λιμενικές, ενεργειακές και άλλες υποδομές της περιοχής. 

Ο λαός της περιοχής μας, γενικότερα ο Ελληνικός λαός, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς. 

Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ούτε με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, αντίθετα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους αντιποίνων από χώρες που η πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή μας, στρέφεται εναντίον τους (δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων). 

 Οι σχεδιασμοί τους για την περιοχή μας υπηρετούν  συμφέροντα  μεγάλων ξένων και ντόπιων οικονομικών ομίλων. Σε αυτούς παραδίδονται οι υποδομές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι οδικοί άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής μας. Τα περιβόητα «ανταποδοτικά οφέλη» που προπαγανδίζουν διάφοροι για να εξασφαλίσουν τη στήριξη ή την ανοχή του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι «χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς». Ο λαός της περιοχής έχει πρόσφατη αρνητική πείρα από τα περιβόητα «ανταποδοτικά» για να περάσει ο TAP. Να θυμίσουμε πως ακόμη και η μεταφορά σιτηρών  από το λιμάνι εξαρτάται  από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στο λιμάνι». 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο