Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης Αλεξανδρούπολης
Εκπρόσωποι φορέων έθεσαν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα
Ειδήσεις έβγαλε η συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κατά την οποία εκπρόσωποι φορέων που αποτελούν μέλη της, κατέθεσαν προτάσεις και ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή. Αναφορικά με την πολυσυζητημένη μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως γίνεται συζήτηση με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε να βρεθεί ένας άλλος χώρος και όχι ο χώρος του Γαλλικού Σταθμού που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Αναφορικά με την τύχη του χώρου του παλιού κολυμβητηρίου, ο Δήμαρχος τόνισε πως στόχος είναι να μεταφερθούν τα γήπεδα του τένις στο οικόπεδο δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο και ο χώρος που θα απελευθερωθεί δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο να λειτουργήσει ως ένα 2ο κλειστό γυμναστήριο με χρήση προθερμαντηρίου. Αναφορικά με το μείζον θέμα της έλλειψης χώρων στάθμευσης, αναφέρθηκε σε μια σχεδόν ξεχασμένη υπόθεση, που αφορά στη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ κάτω από το πάρκο της Ακαδημίας.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου
Ξεκινώντας τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στα εμπόδια που έβαλαν ο Covid-19, οι πυρκαγιές και οι κακές καιρικές συνθήκες τον τελευταίο χρόνο, εξήρε την προσφορά των δημοτικών υπαλλήλων στο να ανταπεξέλθουν στα παρελκόμενα αυτών, τονίζοντας παράλληλα την τεχνοκρατική και οργανωμένη εικόνα του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς τα έξω, η οποία δεν αφήνει περιθώρια άρνησης στην κεντρική διοίκηση των Αθηνών.
Αναφερόμενος στα δύο χρόνια διοίκησης του Δήμου, δήλωσε ότι η οργάνωση και ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και στηρίζεται στη διαφάνεια και το σεβασμό στη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών.
Μίλησε για χρήσιμα εργαλεία, όπως το γραφείο εξυπηρέτησης του δημότη και τον ψηφιακό ανασχηματισμό, ενώ ανέλυσε διεξοδικά τις πέντε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που αναμένονται για τα επόμενα χρόνια: α) την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), β) το θερμοηλεκτρικό σταθμό Έβρου, γ) το σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συσσωρευτών, δ) το θαλάσσιο αιολικό πάρκο, ε) την αναγέννηση και ανάκαμψη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πέντε δημοσίου συμφέροντος και δημοσίων κεφαλαίων επενδύσεις: α) τον ανατολικό περιφερειακό που συνδέει το λιμάνι με τον περιφερειακό, β) την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων μαζί με ΧΥΤΗ και αποκατάσταση ΧΥΤΑ, γ) τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης- Ορμενίου, δ) τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το φυσικό αέριο, ε)τη μελέτη κατασκευής του επιβατικού τερματικού Αλεξανδρούπολης και έργων υποδομής στη ζώνη ακτοπλοΐας του λιμένα.
Στη συνέχεια, τόνισε το μεγάλο μέγεθος, γεωγραφικά και διοικητικά, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε συνάρτηση με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πραγματοποίηση του σχεδιασμού των εργασιών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για τα θέματα προσβασιμότητας, για τη βελτίωση των υπηρεσιών του ¨Πολυκοινωνικού¨, για την παραγωγή πρωτότυπων πολιτιστικών και αθλητικών προϊόντων, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει την πρόσφατη επιτυχία του Δήμου με την αποδοχή από το ¨Αντώνης Τρίτσης¨ πρότασης 12,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αστική αναζωογόνηση του βόρειου τμήματος της πόλης.
Κλείνοντας, ζήτησε τη συνεργασία και βοήθεια όλων, όπως έχει κάνει και με την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων και ευχαρίστησε για την παρουσία και συνεργασία τους.
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος, έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Κιζιρίδη Γεώργιο, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως μία βαθιά πολιτική πράξη, μέσα από την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα και το όραμα της δημοτικής αρχής.
Συνέχισε, αναφερόμενος στα τέσσερα ζητήματα που δυσκολεύουν κάθε δημοτική αρχή ως προς τη σύνταξη του προϋπολογισμού: α) στη διαχρονικά εχθρική στάση του κεντρικού κράτους απέναντι στην αυτοδιοίκηση με την περικοπή πόρων, β) στις τραγικές οικονομικές συνθήκες που δημιούργησαν τα μνημόνια, γ) στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, δ) στην πανδημία που ανέτρεψε τα δεδομένα της οικονομίας.
Κατόπιν, μίλησε για τη μέχρι τώρα μικρή απορροφητικότητα των κωδικών για αγορά παγίων και παραγωγή έργων, ως συνέπεια των συνθηκών Covid-19, χαρακτήρισε μύθο και συκοφαντία κατά της δημοτικής αρχής, ότι προμήθειες, υπηρεσίες και έργα γίνονται με απευθείας αναθέσεις, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί απαλλαγής των επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη, τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας τους.
Επίσης αναφέρθηκε, στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες, στην οικονομική ενίσχυση ενδεών συνδημοτών, στην αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών, στις έκτακτες επιχορηγήσεις προς τα νομικά πρόσωπα του Δήμου για κάλυψη αναγκών τους, στη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας, στην προσβασιμότητα των υπηρεσιών από άτομα με αναπηρία, στη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, ενώ επεσήμανε το διαχειριστικό έλεγχο από εξωτερικό ελεγκτή που θα γίνει στο δήμο στα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Τέλος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη, κάλεσε να ασκήσουν τις παρατηρήσεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να ληφθούν υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022.
Τοποθετήσεις φορέων
Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν οι:
-Κώστας Ευθυμιάδης, εκπρόσωπος του νομαρχιακού συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου, ο οποίος επεσήμανε θέματα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ και συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε προβλήματα σχετικά με το μηχάνημα προσβασιμότητας στη θάλασσα, στην έλλειψη σχετικών υποδομών και στην ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας του ήχου στους φωτεινούς σηματοδότες. Ευχαρίστησε για τη δημιουργία ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ενώ ζήτησε να ενημερώνονται από το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, για οτιδήποτε γίνεται προς όφελος των ατόμων με αναπηρία. Απαντώντας, ο Δήμαρχος, αναγνώρισε τις υπάρχουσες αδυναμίες και περιέγραψε τις προσπάθειες και τους στόχους της δημοτικής αρχής για τη λύση των προβλημάτων.
-Γιώργος Δεμερίδης, εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την επένδυση που αφορά στη δημιουργία αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για να λάβει την απάντηση από το Δήμαρχο ότι η αρχική απόφαση χορήγησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το αιολικό πάρκο του 2012 τροποποιήθηκε το 2013 ως προς τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών.
Επιπλέον, στην ερώτηση προς τον Αντιδήμαρχο Διοικητικής μεταρρύθμισης και Οικονομικών Υπηρεσιών αναφορικά με τα μειωμένα ποσά από βεβαιωθέντα έσοδα, πήρε την απάντηση ότι η δημοτική αρχή συνεργάζεται με τη νομική υπηρεσία για τον εντοπισμό των κακοπληρωτών, την οργάνωση του απαραίτητου πλαισίου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στην πρόσφατη σύλληψη τριών ξένων για τη ρίψη λυμάτων στο ρέμα της Μαΐστρου (ακαθαρσίες από καθάρισμα και πλύσιμο οχημάτων), ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες της Οικολογικής Εταιρείας παίρνοντας την απάντηση από τον κ. Δεμερίδη ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το θέμα μέχρι τώρα και ότι θα το διερευνήσουν άμεσα.
-Βασίλης Κασαπίδης εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξ/πολης, μετέφερε το αίτημα των επαγγελματιών, του προσωπικού που απασχολείται στα καταστήματα αλλά και των επισκεπτών της αγοράς, για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και στο άμεσο μέλλον, την κατασκευή ενός κλειστού ή ανοιχτού πάρκινγκ. Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα εστίασης, ζήτησε να ληφθεί υπόψη και η άποψη των αμιγώς εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην επιβαρύνονται. Κλείνοντας, πρότεινε να μπει στο σχεδιασμό του Δήμου, η αγορά συστημάτων ήχου υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα είναι χρήσιμα σε εκδηλώσεις.
Απαντώντας ο Δήμαρχος, ενίσχυσε την πρόταση για την απόκτηση συστήματος ήχου με σύγχρονα ψηφιακά ηχεία, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την αυστηρή οριοθέτηση των χώρων επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να ικανοποιούνται οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές, στη δημιουργία προσωρινών χώρων στάθμευσης με ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και στη διερεύνηση που γίνεται αναφορικά με επικαιροποίηση παλαιότερης μελέτης για υπογειοποίηση πάρκιγκ στο πάρκο έναντι της Ακαδημίας.
-Αλέξης Αλεξάκης, εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης (ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ), αφού χαρακτήρισε μικρή τη συμμετοχικότητα στη συνεδρίαση ζήτησε και έλαβε από το Δήμαρχο, στοιχεία αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση για την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης από τον υδροταμιευτήρα προς τον αστικό ιστό και στα αντίστοιχα δίκτυα των δημοτικών ενοτήτων, Φερών και Τραϊανούπολης.
Κατόπιν, ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών Υπηρεσιών, να απευθύνονται και στο τεχνικό επιμελητήριο προκειμένου να τους παρέχει εργολάβους, κατασκευαστές, μηχανικούς για τις περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων, ο οποίος αφού εξήγησε τη διαφορά μεταξύ προμήθειας και υπηρεσίας, υποσχέθηκε να μεταφέρει αρμοδίως το αίτημά του.
Στο ερώτημα του κ. Αλεξάκη σχετικά με τη μείωση των τελών λόγω απορριμμάτων, ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα μειωθούν όταν λειτουργήσει η μονάδα στις αρχές Ιανουαρίου 2022.
Τέλος, στο ερώτημα για τη μετακίνηση του ΚΤΕΛ, αφού ο Δήμαρχος εξέφρασε την προσωπική του άποψη χαρακτηρίζοντας το Γαλλικό Σταθμό ως τοπόσημο το οποίο πρέπει να έχει άλλη ιστορική αξία και διαχείριση και δεν πρέπει να μεταφερθεί το ΚΤΕΛ εκεί, ενημέρωσε ότι έχει ανοίξει διάλογο με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Κομοτηνή για εύρεση άλλης τοποθεσίας.
-Αναστάσιος Κοντακίδης, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξ/πολης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις ετήσιες ανάγκες για αίμα του νοσοκομείου, διευκρίνισε τη διαφορά ανάμεσα στον τακτικό εθελοντή και στον κατευθυνόμενο αιμοδότη, εξέφρασε το παράπονό του προς τους πολίτες, φορείς και συλλόγους διότι δεν ασχολούνται με το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και ζήτησε τη βοήθεια της δημοτικής αρχής στην ενημέρωση των πολιτών, με συμμετοχή σε δράσεις και εκδηλώσεις ώστε να φτάσει σε όλους το μήνυμα ότι χρειάζεται κι έχουμε ανάγκη την εθελοντική αιμοδοσία.
Συμφωνώντας ο Δήμαρχος με όσα ειπώθηκαν από τον κ. Κοντακίδη, αναφέρθηκε στη δυνατότητα τα αθλητικά σωματεία να προσφέρουν αίμα, σαν ανταπόδοση, για την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνουν από το Δήμο, καθώς και στην προσπάθεια του Δήμου να κάνει πιο ευχάριστους και λειτουργικούς τους χώρους αιμοδοσίας, με παρεμβάσεις.
Βασιλική Κοϊνάκη, Εκπρόσωπος του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου ΕΘΝΙΚΟΣ, αφού τόνισε το μέγεθος και τη δυναμικότητα του «Εθνικού», «χαιρέτησε» τη μελέτη και δημοπράτηση του κλειστού γυμναστηρίου, σημείωσε την ανάγκη για κλειστά προθερμαντήρια, ζήτησε ενημέρωση για αυτά καθώς και για την αξιοποίηση του χώρου του παλιού κολυμβητηρίου.
Αφού ενημερώθηκε από την Αντιδήμαρχο Ελένη Ιντζεπελίδου Συτμαλίδου, για την εξέλιξη των διαδικασιών για την ψύξη-θέρμανση του «Φώτης Κοσμάς» μέσω της γεωθερμίας, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, ο οποίος μίλησε για το στόχο της Δημοτικής Αρχής να μεταφερθούν τα γήπεδα του τένις στο οικόπεδο δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο και ο χώρος που θα απελευθερωθεί δίπλα στο κλειστό «Παρασκευόπουλος» να λειτουργήσει ως ένα 2ο κλειστό γυμναστήριο με χρήση προθερμαντηρίου. Αναφορικά με το «μπαλόνι», δήλωσε ότι η δημοτική αρχή το θέλει, υπάρχουν προτάσεις για χώρους, αρκεί να λυθούν τα υπάρχοντα νομικ ζητήματα.
Οι γνώμες και απόψεις των φορέων θα ληφθούν υπόψη στο μέτρο του δυνατού στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το έτος 2022 και θα προωθηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για την ψήφιση και έγκρισή του.
Κ.Η.