ΕΝΦΙΑ: Κλείδωσε η νέα μείωση του φόρου

Θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Μάρτιο

Στην τελική φάση βρίσκεται η άσκηση υπολογισμού του λογαριασμού του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 3% με 4%. Αυτό σημαίνει ότι η νέα μείωση θα προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019, με τη συνολική ελάφρυνση πλέον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διαμορφώνεται στο 25%.

Τέλη Ιανουαρίου τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ

Τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου ακινήτων θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ο λογαριασμός θα φτάσει σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στα τέλη Μαρτίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από  το 2019.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια, συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, αλλά και φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι η πλειονότητα των ιδιοκτητών να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021. Αυτοί που θα επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη και θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φτάνουν έως και 250%.

  Οι αλλαγές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τον νέο ΕΝΦΙΑ είναι:
  • Νέα κλίμακα: Βασικός στόχος είναι να αποτραπεί η όποια επιπλέον επιβάρυνση για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.
  • Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022, για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
  • Συμπληρωματικός φόρος: Η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έως τώρα είχαν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα αξίας περίπου 50.000-100.000 ευρώ. Στόχος είναι η επιβολή φόρου για κάθε ακίνητο χωριστά με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, άνω των 250.000-300.000 ευρώ το καθένα, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι υψηλότερος.
  • Συμπληρωματικός φόρος επιχειρήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος σχεδιασμός  περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για τα φυσικά πρόσωπα, όχι όμως για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.
  • Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων: Με την  αλλαγή στους συντελεστές στόχος είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από την εξάντληση του συντελεστή παλαιότητας των αντικειμενικών αξιών στα 26 έτη, πέραν των οποίων δεν απομειώνεται άλλο η αξία των ακινήτων. Είτε δηλαδή το ακίνητο είναι ηλικίας 70 ετών είτε 25, η φορολογητέα αξία είναι η ίδια.

imerisia.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο