efhmerida1

Ενας στους πέντε ψήφισε Ακρα Δεξιά

Αθροιζόμενα τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων είναι στο 19% ● Εκτός Ευρωβουλής η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Μια κακή μέρα ξημερώνει σήμερα για τη χώρα, καθώς ένας στους πέντε ψηφοφόρους επέλεξε σχήματα της Ακρας Δεξιάς. Κατ’ αναλογίαν με την ακροδεξιά στροφή της υπόλοιπης Ευρώπης, πέραν του οριακώς διψήφιου ποσοστού της Ελληνικής Λύσης, η Νίκη κινείται σε ποσοστά πλησίον του 4,5% (σχεδόν μία μονάδα πάνω από το 3,7% των εθνικών εκλογών του 2023). Μάχη για την έδρα έδινε ώς το τελευταίο λεπτό η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, όταν στις προ έτους εθνικές εκλογές ήταν μόλις στο 0,43%. Στα κόμματα της Ακρας Δεξιάς προστίθεται και το κόμμα Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου με ποσοστό κοντά στο 1,5%. Αθροιζόμενα τα ποσοστά των κομμάτων της Ακρας Δεξιάς είναι στο 19%!

Κέρδη καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με κυριότερο πολιτικό όφελος ότι είναι το μοναδικό κόμμα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δηλαδή, που εκλέγει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πλεύση Ελευθερίας αγγίζει το 3,5%, λίγο πάνω από το 3,17% των πρόσφατων εθνικών εκλογών, αρκετά παραπάνω ωστόσο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές (1,61% το 2019).

Δεν τα κατάφερε, αντιθέτως, η Νέα Αριστερά που έμεινε κάτω από το 2,5%. Πηγές του κόμματος σημείωναν ότι «η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά, από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται». Παρά την απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα οι ίδιες πηγές από τη Νέα Αριστερά έδιναν την υπόσχεση ότι ο εν λόγω πολιτικός φορέας θα συνεχίσει τον αγώνα του και τούτο γιατί -όπως επιχειρηματολογούσαν- «ιδρύθηκε στη βάση αξιών και αρχών».

Καθώς πάντως στις χθεσινοβραδινές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούσαν εμφατικώς τις έδρες πίσω, η απάντηση ήλθε από την Εφη Αχτσιόγλου η οποία επέμεινε ότι «οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά» και όχι σε αυτό το οποίο εκπροσωπεί ο κ. Κασσελάκης.

Ιδιο αποτέλεσμα με τη Νέα Αριστερά κατέγραψε το ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, με εντυπωσιακή άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις εθνικές εκλογές του 2023 αλλά και μισής μονάδας από τις ευρωεκλογές του 2019.

Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου περιορίστηκαν κάτω του 1,5% και ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη στο 1%. Το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, λίγο πιο κάτω (αλλά πρώτο κόμμα στις περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης με 43% και 29% αντιστοίχως). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τέλος, ήταν στο 0,5% (0,3% τον περασμένο Ιούνιο) και το ΜΛ-ΚΚΕ στο 0,18%. Ακόμη και τα κόμματα πάντως που κατέγραψαν αύξηση ποσοστών είχαν απώλεια σε αριθμό ψήφων λόγω της εκρηκτικής αύξησης της αποχής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr