Την κορυφή του κόσμου ετοιμάζεται να κατακτήσει ο ορειβάτης Μάριος Γιαννακού. Μετά τον τεράστιο άθλο στην Αρκτική, όπου τερμάτισε στον υπεραμαραθώνιο των 500 χλμ, ο Μάριος Γιαννάκου ξεκίνησε στις 2 Απριλίου την προσπάθειά του να κατακτήσει τη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Everest!  Ο Μάριος είναι μέλος μίας ομάδας άλλων 12 ατόμων, η οποία ονομάζεται Eco-Everest Expedition κι είναι και η μοναδική που έχει πράσινο χαρακτήρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Μάριος χθες το βράδυ (Τρίτη) θα ξεκινούσε για την κορυφή Lombuche East Peak που βρίσκεται στα 6.119 μ!

341381158-915208856430654-1639305987640873227-n.jpg


Γιατί το Έβερεστ; «Because it’s there!»

«Γιατί το Έβερεστ;» ήταν η ερώτηση που του έκανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε παλαιότερη συνέντευξή και συνειρμικά ακολούθησε η συζήτηση περί ορίων, με τον Μάριο να δανείζεται την περίφημη ρήση «Because it’s there» (επειδή είναι εκεί) του Βρετανού ορειβάτη Τζορτζ Μάλλορι (George Mallory) για να απαντήσει.
Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι αναγνωρίζει πως υπάρχουν κίνδυνοι, δηλώνει αποφασισμένος να προσπαθήσει ν’ ανέβει ως την κορυφή. «Σε ακραίο υψόμετρο υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι καθώς σε ακραίο υψόμετρο 8848μ το οξυγόνο που υπάρχει είναι το 1/3 απ’ αυτό που υπάρχει στην επιφάνεια της θάλασσας. Επομένως, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου υπάρχει κίνδυνος, αν δεν εγκλιματιστεί σωστά κάποιος να πάθει το σύνδρομο HACE (High-Altitude Cerebral Edema), δηλαδή εγκεφαλικό οίδημα. Επίσης, εγκυμονούν κίνδυνοι για πνευμονικό οίδημα, χιονοστιβάδες και πτώση στην περιοχή του παγετώνα Κούμπου, που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της περιοχής. Ωστόσο, η σωστή προετοιμασία και οι ιατρικές εξετάσεις λειτουργούν προληπτικά και αποτελεσματικά», εξηγεί ο Δραμινός αθλητής, που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα ήδη στον τομέα των υπεραποστάσεων.
Όσο για τις συνθήκες που αναμένεται να συναντήσει, διευκρινίζει ότι οι συνθήκες είναι πάντα ανάλογες του καιρού που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή. «Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου όπως επίσης ένα συχνότερο φαινόμενο είναι οι χιονοθύελλες που επικρατούν σε ακραίο υψόμετρο», λέει.

Είχε συγκινήσει την Ελλάδα το 2020

Ο Δραμινός αθλητής συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν τον Οκτώβριο του 2020 αποφάσισε να μεταφέρει στην πλάτη του, στην κορυφή του Ολύμπου, την 22χρονη Ελευθερία Τόσιου, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Ο Μάριος οργάνωσε την κατάλληλη ομάδα υποστήριξης και έκανε το όνειρο της Ελευθερίας πραγματικότητα, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να το πιστέψεις. Για αυτό του το επίτευγμα, τον υποδέχθηκαν τόσο η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Αντωνίου όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να τον συγχαρούν για την πρωτοβουλία του.
makthes.gr