Ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Από τη μακρινή Κίνα, η πανδημία έφτασε γρήγορα στην πόρτα μας, αλλάζοντας τις ζωές μας για πάντα
Η πορεία των κρουσμάτων, οι πρωτοφανείς εικόνες με κλειστά καταστήματα και έρημους δρόμους,  η προβληματική ενημέρωση, η ανάπαυλα του καλοκαιριού και το νέο lockdown

Της Κικής Ηπειρώτου

Λίγοι θα μπορούσαν να πιστέψουν στις αρχές του 2020, την τροπή που θα έπαιρνε η χρονιά-ορόσημο, κατά την οποία, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα έβλεπε τη ζωή της να αλλάζει σε όλα τα επίπεδα, λόγω μίας πανδημίας.  Ο κορωνοϊός, από τη μακρινή Κίνα, έφτασε σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη, συνεχίζοντας να επηρεάζει βαθιά την καθημερινότητα, την εργασία, την οικονομία, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα πάντα.

Το Κοντόνιο είναι μια πόλη 15.000 κατοίκων στον ιταλικό βορρά. 60 χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Στο νοσοκομείο της διεγνώσθη  το βράδυ της 20ης προς την 21η Ιανουαρίου του 2020, ο ασθενής μηδέν με Covid στην Ευρώπη. Ο πρώτος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο που διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό. Τα υπόλοιπα, ανήκουν στην ιστορία, στην πικρή ιστορία του σύγχρονου κόσμου που είδε ξαφνικά πόσο αβέβαιο είναι το μέλλον του.

Λίγες χώρες ανατολικότερα, στην Ελλάδα, με το γκρεμισμένο σύστημα υγείας και εν αναμονή του πρώτου κρούσματος, μπήκαν στη ζωή μας έννοιες όπως «νοσοκομείο αναφοράς» και «τήρηση αποστάσεων», πρόσωπα όπως οι κκ Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, διαφημιστικά με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τηλεπαράθυρα με λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, που σιγά –σιγά έγιναν περιζήτητοι και γνώριμοι, στην προσπάθεια των ΜΜΕ να αποκωδικοποιήσουν την απειλητική νόσο και να προβλέψουν τις πιθανές της προεκτάσεις και επιπτώσεις.

Στις 23 Μαρτίου 2020, ξεκίνησε για πρώτη φορά η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με την αναγκαστική αποστολή sms στο 13033. Χαρακτηριστικές οι εικόνες από την άδεια Αλεξανδρούπολη, το πρώτο εκείνο πρωινό που μπήκαν στη ζωή μας οι 6 κωδικοί μετακίνησης. Τα αντισηπτικά και οι μάσκες έκαναν φτερά από τα ράφια σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, και η πολυσυζητημένη καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» έγινε σιγά-σιγά σύνθημα στα χείλη και τα social media των πολιτών, που παρακολουθούσαν τις πρωτόγνωρες εξελίξεις, αρχικά με μία χαλαρή διάθεση και αμηχανία, και στη συνέχεια, όσο εξαπλώνονταν η πανδημία και έφταναν στις οθόνες μας οι εφιαλτικές εικόνες από την Ιταλία, με αγωνία και ανασφάλεια.

Τελικά, στη χώρα μας, το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, ήταν θέμα ημερών να υπάρξει κρούσμα και στην περιοχή μας. Λίγες μέρες προτού συμβεί αυτό, και στον Έβρο, η κίνηση στους δρόμους περιορίστηκε, επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και είτε προσάρμοσαν ωράρια και προσωπικό στις νέες συνθήκες, είτε προσανατολίστηκαν στην τηλεργασία, είτε κατέβασαν εντελώς ρολά, όπως το λιανεμπόριο, (με κυβερνητική απόφαση στις 18/3/2020) και τα καφέ και εστιατόρια.

Πρωτόγνωρες ήταν οι εικόνες που είχαμε καταγράψει το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στην Αλεξανδρούπολη, πρώτη μέρα εφαρμογής του λουκέτου στην εστίαση. Έρημοι πεζόδρομοι και άδεια τραπέζια, μειωμένη κίνηση στους δρόμους, με ελάχιστα καταστήματα για take away καφέ και φαγητό να μένουν ανοιχτά σε όλη την πόλη, για βδομάδες. Παγκάκια και πάρκα, τις πρώτες μέρες, γέμισαν με κόσμο που προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ωστόσο, λίγο αργότερα, και με τα κρούσματα πανελλαδικά να ανεβαίνουν, η πρόσβαση των πολιτών στα πάρκα απαγορεύτηκε, με αποτέλεσμα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και περίπου ως τα τέλη Απριλίου, να επικρατεί ερημιά σε όλη την πόλη. Το «Μένουμε Σπίτι» είχε βρει την πλήρη εφαρμογή του, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης κι ας μην πλησίασαν ποτέ τα κρούσματα του πρώτου κύματος, ούτε στο ελάχιστο, τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων που έχουμε σήμερα.

Ο πρώτος ασθενής

Η είδηση για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Αλεξανδρούπολη μεταδόθηκε αστραπιαία στις 17 Μαρτίου 2020.  Ο γνωστός στην τοπική κοινωνία μουσικός Κωνσταντίνος Κάλλιας, 43 ετών, ήταν ο πρώτος ασθενής που νοσηλεύτηκε στο ΠΓΝΑ. Η αγωνία άρχισε να κορυφώνεται, τόσο για την πορεία της υγείας του συμπολίτη μας, όσο και για τη γενικότερη εξέλιξη της ασθένειας-οδοστρωτήρα, που πλέον είχε φτάσει και στην πόρτα μας. Τώρα, ο κορωνοϊός δεν ήταν κάτι  αόριστο και μακρινό, που αφορούσε την Κίνα, την Ιταλία, Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη,  αλλά και την πόλη, τους φίλους, τις δουλειές, τον περίγυρό μας.

Μετά το πρώτο κρούσμα, μέσα σε λίγες ώρες, οι φήμες για νέα περιστατικά στο Νοσοκομείο άρχισαν να οργιάζουν, με αποτέλεσμα, να αναγκαστεί η Διοίκηση του ΠΓΝΑ να εγκαινιάσει την επίσημη ενημέρωση των ΜΜΕ με την αποστολή καθημερινού δελτίου τύπου. Στις 19/3,  είχαν ανακοινωθεί συνολικά 3 κρούσματα, με την επισήμανση ότι «οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή φήμη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δεν είναι αληθής». Στις 26/3 δημοσιεύθηκε η είδηση του πρώτου θανάτου στο ΠΓΝΑ, ενός 46χρονου στρατιωτικού από την Ξάνθη.

Όσο για το πρώτο κρούσμα, μετά από μία δύσκολη νοσηλεία περίπου 2 εβδομάδων, ο Κωνσταντίνος Κάλλιας έγραψε, μεταξύ άλλων, στο facebook:

«Αγαπητοί φίλοι…. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ΝΙΚΗΣΑ ΤΟ ΘΕΡΙΟ.!!!!!!! κάναμε δύο φορές το τεστ και βγήκε αρνητικό. Πλέον ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ !!!!!!!

Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη σας. Τα εκατοντάδες μηνύματα στήριξης, μου έδωσαν μεγάλη δύναμη ώστε να ανταπεξέλθω σε αυτήν την δύσκολη μάχη, αυτές τις 14 μέρες παραμονής μου στο νοσοκομείο.

Πάνω απ’ όλα όμως να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΓΝΑ. Αυτοί οι άνθρωποι αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους και με ρίσκο την ζωή τους όχι μόνο μου παρείχαν άριστη φροντίδα, αλλά μου έδιναν και θετική ενέργεια και μου ανέβαζαν την ψυχολογία».

 

Ο Κων/νος Κάλλιας, αρκετούς μήνες μετά την περιπέτειά του, επέστρεψε για καλλιτεχνικό σκοπό στο ΠΓΝΑ, συμμετέχοντας σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Είναι αλήθεια πως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης,  παρά το αρχικό σοκ, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο, τόσο στη νοσηλεία του πρώτου κρούσματος, αλλά και σε όσα ακολούθησαν τους επόμενους μήνες, με τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να ξεπερνούν τον εαυτό τους.

Η πορεία των κρουσμάτων

Στις 31 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκαν 102 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ στις 24 Απριλίου 27 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των  κρουσμάτων στη χώρα σε 2.490. Η αντίστροφη  μέτρηση για την επιστροφή στην «κανονικότητα», είχε ξεκινήσει. Αρχές Μαϊου σταμάτησε η υποχρέωση αποστολής sms για τις μετακινήσεις, ενώ άνοιξαν και πάλι τα σχολεία. Οι χώρες άνοιξαν τα σύνορά τους και οι πρώτοι τουρίστες άρχισαν να φτάνουν στην Ελλάδα. Κάποιοι υποβάλλονταν σε τεστ, κάποιοι όχι. Στην περιοχή μας, η απόφαση να κλείσουν για επισκέπτες τα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία προκάλεσε αντιδράσεις.

Από τον Αύγουστο, τα κρούσματα αρχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Στον Έβρο, η είδηση για έναν γάμο, στον οποίο  μία καλεσμένη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Από ελέγχους που έγιναν μετά την ιχνηλάτηση, εντοπίστηκαν άλλα επτά κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός από τον γάμο να φτάνει τα 29.  Σταθερά τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, στη χώρα μας, με αύξηση των κρουσμάτων και στον Έβρο και την ΑΜΘ. Μάλιστα, από τις 30/10/2020, αποφασίστηκε στον Έβρο η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων.  Αρχές Νοεμβρίου αποφασίστηκε το νέο πανελλαδικό lockdown, από το οποίο δεν έχουμε βγει μέχρι σήμερα…

Η προβληματική ενημέρωση

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΟΔΥ, σε καθημερινή βάση, ενημερώνει για τα κρούσματα ανά νομό, ωστόσο, για την κατάσταση στο νοσοκομείο, η ενημέρωση γινόταν πάντα με το σταγονόμετρο. Μετά τα πρώτα κρούσματα, τις φήμες και τη διαμαρτυρία σχεδόν όλων των δημοσιογράφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Διοίκηση του ΠΓΝΑ, για λίγες ημέρες, έστελνε ενημερωτικά δελτία, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από όλη την περιφέρεια. Στη συνέχεια, με άνωθεν εντολή, η ενημέρωση σταμάτησε για να αρχίσει και πάλι λίγο καιρό αργότερα, άτυπα, μέσω της ΕΡΤ Ορεστιάδας. Για αρκετούς μήνες, το δημόσιο ραδιόφωνο και μέσω της σελίδας του στο facebook, διοχέτευε και παρείχε πλήρη ενημέρωση για τον αριθμό εισαγωγών/εξιτηρίων, νοσηλευόμενων ανά μονάδα και θανάτων, για κάθε νομό της ΑΜΘ. Ωστόσο, η έξαρση των κρουσμάτων και η μεγάλη πίεση στη ΜΕΘ και τις κλινικές covid,  ιδιαίτερα τον Νοέμβριο, έφερε διάφορα «δυσάρεστα» δημοσιεύματα, με αποτέλεσμα, στα τέλη Νοέμβρη, η ενημέρωση να σταματήσει και πάλι. Στον απολογισμό της Διοίκησης του ΠΓΝΑ, πριν λίγες μέρες, δόθηκε μία εικόνα για τα τεστ και τους νοσηλευόμενους, από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των θανάτων που έχουν σημειωθεί  στο ΠΓΝΑ με βασική αιτία τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας, ως τις αρχές Δεκέμβρη του 2020,  25 κάτοικοι του Έβρου είχαν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid19. 11 θάνατοι καταγράφηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου, 5 θάνατοι την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και 9 θάνατοι το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Π.Ε. Έβρου, από την αρχή της πανδημίας το Μάρτιο μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2020, ήταν 1.561.

Εμβόλια

Στον Έβρο, από τις αρχές Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 17.298 εμβολιασμοί. Οι 11.884 αφορούν εμβολιασμούς της πρώτης δόσης και οι 5.414 της δεύτερης. Έτσι, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 5.414 πολίτες στο νομό μας.

Ένας χρόνος μετά τον πρώτο νεκρό: Χάθηκε μία ολόκληρη Άμφισσα

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μανώλη Αγιομυριαννάκη από το ΠΓΝ Πατρών πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος. Ο θάνατος του 66χρονου Κρητικού που ρίζωσε και έκανε οικογένεια στην Αμαλιάδα σηματοδότησε μία νέα εποχή για την πανδημία του covid-19 στην Ελλάδα και έβαλε και επίσημα τη χώρα στο κάδρο των χωρών με θύματα από κορονοϊό. Ήταν τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου 2020… Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός στο πανελλήνιο αλλά για τους λοιμωξιολόγους ήταν η επιβεβαίωση των φόβων τους για την έλευση της φονικής πανδημίας. Ο Αγιομυριαννάκης ήταν ένας από τους εκδρομείς που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και επέστρεψαν στην Ελλάδα μολυσμένοι από κορονοϊό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. «Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και στις στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15 κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν», ανέφερε η ανακοίνωση που πέρασε στην ιστορία.

Ο Αγιομυργιαννάκης είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο και ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου, Αμαλιάδας, Χαβαρίου, Κεραμιδιάς, Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Όπως γράφει το ethnos.gr, από τότε και κάθε μέρα η Ελλάδα πενθεί κατά μέσο όρο το θάνατο 19 πολιτών στην πλειοψηφία τους άνδρες ηλικίας πάνω από 60 ετών, ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει. Από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η πιο εύκολη μεταδοτικότητα ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες.

Από τις 12 Μαρτίου 2020 μέχρι και την έκθεση του ΕΟΔΥ της 11ης Μαρτίου 2021 η Ελλάδα  έχει καταγράψει 214.661 κρούσματα εκ των οποίων το 51.6% είναι άνδρες άνδρες και το 48,4% γυναίκες.

Μεταξύ των 6.937 νεκρών οι 4.085 είναι άνδρες και οι 2.852 γυναίκες. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Με άλλα λόγια χάθηκε μία πόλη με πληθυσμό όσο η Άμφισσα ή το Λιτόχωρο ή η Αίγινα Η Ελλάδα με 20.665 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους την φέρνει στην 43η θέση μεταξύ 49 χωρών που είναι καλή επίδοση, ενώ οι θάνατοι στο 1 εκατομμύριο κατοίκους είναι 668 και την θέση στην 34η θέση.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο