Ένα βήμα πιο κοντά το FSRU της Αλεξανδρούπολης

Ο κομβικός ρόλος της συμμετοχής της ΔΕΣΦΑ

 

Η επισημοποίηση της εισόδου του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Gastrade με μερίδιο 20%, η οποία επικυρώθηκε προ ημερών, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Πλέον η μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αναπτύξει το έργο έχει ολοκληρωθεί και απομένει η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο, που φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή και το τοπικό λιμάνι σε ενεργειακό κόμβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα και συγκεκριμένα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, με στόχο το έργο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται και να βρίσκεται σε λειτουργία εντός του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του FSRU είχε συμπεριληφθεί επί χρόνια στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), ενώ τον περασμένο Ιούνιο εξασφάλισε με την έγκριση της Κομισιόν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 166,7 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που λειτουργεί ως καταλύτης για την υλοποίηση του project. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του FSRU θα πραγματοποιηθεί με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία-ΕΠΑνΕΚ”.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, αυτή κατέστη εφικτή μετά και την έγκριση που δόθηκε από την Κομισιόν, η οποία αποφάνθηκε ότι η είσοδος του διαχειριστή στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade δεν αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού.

Πλέον το μετοχικό σχήμα της Gastrade, της εταιρείας που αναπτύσσει το πρότζεκτ περιλαμβάνει: την Ασημίνα – Ελένη Κοπελούζου η οποία είναι ιδρυτική μέτοχος της εταιρείας, τη Gaslog Investments 100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, τη Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και Αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20% και το ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.

capital.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο