«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς του Γρηγόρη που μου έκαναν δώρο το νεφρό του»

Με το αστείρευτο μεγαλείο ψυχής οι γονείς του 18χρονου Γρηγόρη έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στον 14χρονο Άγγελo – Το 2022 70 συνάνθρωποί μας έγιναν δότες οργάνων

Ο 14χρονος Άγγελος θα ζει πλέον ως ένας υγιής έφηβος. Του χάρισε την ελπίδα ο Γρηγόρης, το 18χρονο αγόρι από το Αγρίνιο που έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα χαρίζοντας ζωή σε 4 συνανθρώπους μας. Από το κρεβάτι της ανάρρωσης ο Άγγελος μπορεί και χαμογελά ξανά. «Καταλαβαίνετε ένα παιδί 14 ετών θα άπρεπε να ασχολείται με τα μαθήματά του. Έκανε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα. Τώρα θα αλλάξει η ζωή του» δήλωσε στο MEGA ο διευθυντής της κλινικής μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ, Γεώργιος Τσουλφάς. Φίλοι και συγγενείς είπαν το πρωί το τελευταίο αντίο στον 18χρονο Γρηγόρη.
«Ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη η κατάσταση και για το προσωπικό της μονάδας και για μένα προσωπικά. Τέσσερις άνθρωποι βελτίωσαν τουλάχιστον το επίπεδο της ζωής τους και ένας τουλάχιστον σώθηκε» δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Χριστόδουλος Ναθαναήλ.
Λήπτης του ενός νεφρού ένας 14χρονος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη που είχε διαγνωστεί με νεφρική ανεπάρκεια στα 4 του χρόνια. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς του Γρηγόρη που μου έκαναν δώρο το νεφρό του» ακούγεται να λέει στο βίντεο που δημοσίευσε το Mega. Ανάμεσα στους λήπτες των οργάνων του μικρού Θωμά, που κατέληξε από καρδιακή ανακοπή, τρία παιδιά από την Ιταλία. Η καρδιά δόθηκε σε παιδάκι 6 ετών στο Τορίνο που ζούσε με μηχανική υποστήριξη, οι πνεύμονες σε παιδί 11 ετών στο Μπέργκαμο και τμήμα του ήπατος δόθηκε σε βρέφος μόλις 5 μηνών.

Γέφυρες ζωής με την Ιταλία
Η χώρα μας συνεργάζεται στενά με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ήπατος και πνευμόνων καθώς δεν έχουμε τους κατάλληλους χειρουργούς ούτε αναισθησιολόγους μεταμοσχεύσεων για παιδιά. Βασικός κρίκος στην αλυσίδα των μεταμοσχεύσεων είναι ο λεγόμενος τοπικός συντονιστής που τοποθετείται σε κάθε νοσοκομείο που διαθέτει μεγάλη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα στοιχεία πάντως για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Το 2022 εβδομήντα συνάνθρωποί μας έγιναν δότες οργάνων.
rosa.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο