efhmerida1

Ένα φεστιβάλ στα σύνορα μετατράπηκε σε φάρο μνήμης για την Ελένη Τοπαλούδη

Η πρωτοβουλία του Δήμου Ιβαΐλοβγκραντ στη Βουλγαρία ένωσε τέχνη, πολιτισμό και κοινωνικό μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία

 Με μουσική, θέατρο και ανοιχτές συζητήσεις που ξεπέρασαν τα γεωγραφικά σύνορα, ο Δήμος Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας τίμησε τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, διοργανώνοντας για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ «Σε περιμένω στα σύνορα – στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη».

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου 2025 και διήρκησε ολόκληρο τον μήνα, με εκδηλώσεις κάθε Σάββατο. Στο πρόγραμμά του περιλήφθηκαν θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα και δημόσιες συζητήσεις που ανέδειξαν την ανάγκη αφύπνισης απέναντι στην έμφυλη βία. Η αυλαία έπεσε με μια συγκινητική συναυλία, η οποία λειτούργησε ως κορύφωση του μηνύματος: η τέχνη μπορεί να γίνει όπλο απέναντι στη σιωπή και την αδιαφορία.

Μια πρωτοβουλία με συμβολικό βάρος

Εμπνεύστρια του νέου θεσμού ήταν η δήμαρχος Ιβαΐλοβγκραντ, Ντιάνα Οβτσάροβα, η οποία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών σε ζητήματα που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Στην τελική εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι γονείς της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης και Κυριακή Αρμουτίδου, καθώς και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, σηματοδοτώντας τη διασυνοριακή διάσταση της πρωτοβουλίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τοπαλούδης υπενθύμισε ότι, παρά τις κινήσεις μνήμης στο Διδυμότειχο απουσιάζει ένας ζωντανός θεσμός που να κρατά ενεργή τη μνήμη της κόρης του και να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά της βίας

Το κενό στον Έβρο

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τοπαλούδης υπενθύμισε ότι, παρά τις κινήσεις μνήμης στο Διδυμότειχο – όπως η ονοματοδοσία δρόμου και το μνημείο – απουσιάζει ένας ζωντανός θεσμός που να κρατά ενεργή τη μνήμη της κόρης του και να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά της βίας. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα και για άλλους Δήμους. Να συνεργαστούν γειτονικοί δήμοι από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, με συμμετοχή μαθητών. Να γίνεται κάθε χρόνο κάτι που ενώνει και αφυπνίζει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η σημασία της συνέχειας

Η πρωτοβουλία του Ιβαΐλοβγκραντ δεν είναι απλώς μια πολιτιστική εκδήλωση. Αναδεικνύει πώς η μνήμη μπορεί να γίνει δύναμη αλλαγής, όταν συνδέεται με δράσεις που εμπνέουν τις νέες γενιές. Το αν θα βρει αντίστοιχη ανταπόκριση και σε άλλους δήμους της περιοχής παραμένει ζητούμενο – αλλά το παράδειγμα δόθηκε.

Π.Ε. (δημοσιεύθηκε στο methorios.gr)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr